b2211 24.02.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Zacząłem budowę domu dwa lata temu architekt zrobił projekt i wystąpił o pozwolenie na budowę jednocześnie zaznaczając w projekcie iż wjazd zostanie wykonany w drugim etapie budowy. Po rozpoczęciu budowy stał się moim kierownikiem budowy. Teraz minęły dwa lata więc zażądałem wykonania wjazdu co też uczynił. Jednocześnie poinformował mnie, iż do wjazdu będzie potrzebny inny kierownik budowy za którego oczywiście będę musiał dodatkowo zapłacić. Co sądzicie na ten temat, czy nie jest to próba naciągnięcia mnie na dodatkowe koszty ponieważ pierwsze słyszę aby przy budowie domu byli dwaj kierownicy osobno na budowę domu a osobno na budowę wjazdu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 25.02.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Kierownik budowy zjazdu musi posiadac uprawnienia do kierowania robotami drogowymi. Architekt, jesli nie jest dodatkowo z wyksztalcenia drogowcem, takowych nie posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 25.02.2014 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 To wiem tylko głównie mi chodzi o to, iż pierwsze słyszę aby przy budowie domu byli dwaj kierownicy osobno na budowę domu a osobno na budowę wjazdu. Czy ktoś miał taki przypadek aby zatrudniał dwóch kierowników przy jednej budowie domu, czy też miał w projekcie wjazd i kierownik budowy mu to akceptował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 26.02.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Nie czytasz ze zrozumieniem. Determinantem pelnienia funkcji kierownikz na budowie jest posiadanie stosownych uprawnien wykonawczych. W przypadku zjazdu sa to uprawnienia do kierowania robotami drogowymi. Jeski kierownik budowy domu takich nie posiada to konieczne kest zatrudnienie kierownika branzowego. Podobnie bylo w projekcie. Na pewno czesc drogowa zwiazana ze zjazdem sporzadzona zostala przez projektanta z uprawnieniami drogowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 26.02.2014 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Powtarzasz to samo co wiem od samego początku a pytanie brzmi: "Czy ktoś miał taki przypadek aby zatrudniał dwóch kierowników przy jednej budowie domu, czy też miał w projekcie wjazd i kierownik budowy mu to akceptował" Więc łopatologicznie 1. czy budujesz dom i masz wjazd na drogę publiczną ?2. jeżeli odpowiedź brzmi tak to czy płaciłeś osobno za kierownika nadzorującego budowę wjazdu (czytaj wpisując odbiór wjazdu w dziennik budowy) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 26.02.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 A Ty nadal nie rozumiesz. Jesli Twoj kierowenik budowy domu nie posiada uprawnien drogowych to musisz zatrudnic drugiego kierownika i zaplacic mu osobno. Na wszelakich budowach gdzie wystepuja prace branzowe tak jest wiec nie wiem skad oczekiwanie, ze w przypadku domow jednorodzinnych bedzie inaczej. Rada: jesli spisales z kierownikem umowe na kierowanie robotami zgodnie z projektem, to moim skromnym zdaniem w jego obowiazkach jest ogarniecie calej budowy, lacznie z brsnzysta, drogowcem i gazownikiem, jesli w projekcie masz rowniez uwzgledniona wewnetrzna instalacje gazowa. Jesli nie masz takiej umowy, to za branzowych kierownikow tez trzeba zaplacic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 26.02.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 do b2211: Ja nie słyszałem o takim przypadku, żeby było potrzebnych 2 kierowników. idąc tokiem rozumowania użytkownika mikolayi to przy budowie domu powinieneś mieć 5 kierowników, konstruktora, od sanitarki, od gazu, elektyka i hydrotechnika bo drenaż robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 26.02.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 żebyś się nie zdziwił... zwłaszcza z kierownikiem budowy instalacji gazowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 27.02.2014 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) Piotr Kniaziuk: właśnie o taka odpowiedź mi chodzi a nie powielanie w kółko tego samego co chyba każdy budujący wie, przecież jak kupuję okna to się nie pytam czy będą do tego klamki Edytowane 27 Lutego 2014 przez b2211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.02.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Zatem zycze Ci powodzenia. Nie zapomnij opisac zgloszenia odbioru budynku do uzytkowania. Bardzo jestem ciekaw opinii nadzoru budowlanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.03.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 E tam. Zgłosi tak jak ja. Sam budynek. Ze zjazdem zawsze zdąży. Ja mam zrobiony projekt zjazdu, który fizycznie już dawno wykonany. Muszę złożyć projekt w starostwie, kupić dziennik i odwalić całą papierologię. Kierownika muszę wziąć drugiego, bo ten od domu nie ma uprawnień na drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 02.03.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Muszę złożyć projekt w starostwie, kupić dziennik i odwalić całą papierologię. Kierownika muszę wziąć drugiego, bo ten od domu nie ma uprawnień na drogi. No i masz odpowiedz. Wg mnie twoj architekt wsadził cie zwyczajnie na minę- moj projekt zawierał projekt zjazdu i został zatwierdzony razem z projektem domu. Co prawda na razie nie jest utwardzony tylko wyspany kamien ale dom jest juz po odbiorze. Kierownik budowy był odpowiedzialny za wszystko bo projekt był jeden. Jesli twoj archi nie zrobił wtedy projektu razem ze zjazdem to teraz musi zrobic osobny a ponieważ jest to tylko projekt zjazdu to jest potrzebny kierownik z uprawnieniami drogowymi. 99% ludzi ma tak jak ja i nie ma problemu w nadzorze, a u Ciebie wyglada na to ze zrobił ci niedźwiedzia przysługę- nie dosc ze roboty papierkowej wiecej to i kase musisz podwójnie wydać. Ponoć na kierownika trzeba miec fakturę bo często skarbówka sie dowala i faktura musi opiewać na rynkowa cenę ponieważ zaniżanie moze tylko sprowadzić kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 02.03.2014 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 koktajl Dokładnie tak jak piszesz zrobił mnie po prostu w balona. Mam już projekt bo go zrobił, zresztą nie miał wyjścia było to ujęte w umowie. ale z kierownikiem zrobił mnie na szaro ponieważ właśnie tak przypuszczałem iż 99% osób ma jednego kierownika i nie miał rozwalanego projektu na budowę domu i na zjazd. Teraz będę musiał zapłacić za drugiego od zjazdu. Nigdy więcej projektów indywidualnych potem się to tak kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 02.03.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 @koktajlTwój zjazd, mimo że uzyskaleś na niego pozwolenie, nie został fizycznie wykonany. Zatem podczas zakończenia budowy nie podlegał odbiorowi. Budowa zjazdu jest zatem jeszcze przed Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 02.03.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 właśnie tak przypuszczałem iż 99% osób ma jednego kierownika i nie miał rozwalanego projektu na budowę domu i na zjazd. Teraz będę musiał zapłacić za drugiego od zjazdu. Nigdy więcej projektów indywidualnych potem się to tak kończy. Nie ma znaczenia czy twój projektant dokonałby adaptacji projektu gotowego czy też zaprojektował dom samodzielnie. W obu przypadkach nie mając uprawnień "drogowych" rozbiłby projekt inwestycji na dwie części i drugą dałby zrobić komuś innemu. Konsekwentnie zatrudniając go po raz drugi jako kierownika budowy znowu może on pełnić tę funkcję tylko w odniesieniu do budynku a na zjazd potrzebujesz kolejnego figuranta (np. tego jego kolegę który zrobił projekt zjazdu). Miałeś trochę pecha trafiając na gościa z takim zakresem. Dla poprawy humoru przypomnę tyko, że za biurokratycznego PRL nadzór nad budową domu jednorodzinnego mógł robić technik po maturze. Z kolei w okresie międzywojenny całość dokumentacji potrzebnej do budowy domu stanowiły: rysunek sytuacyjny działki na przekalkowanej mapce, rysunki elewacji od strony ulicy oraz przekroje belek stropowych i więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 03.03.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 @koktajl Twój zjazd, mimo że uzyskaleś na niego pozwolenie, nie został fizycznie wykonany. Zatem podczas zakończenia budowy nie podlegał odbiorowi. Budowa zjazdu jest zatem jeszcze przed Tobą Tak budowa zjazdu przede mną - a dokładnie tylko położenie kostki( podbudowę juz jest) ale dom jest juz po odbiorze razem ze zjazdem ktory jest wpisany w papierach pinbud-u zatem mam cały budynek wraz otoczeniem gotowy. Teraz jak bede kłaść kostkę to zwyczajnie ja położę i juz. Na mapach geodeta wykazał zjazd zbudowany, pinbud klepnal odbiór wiec de facto mam wszystko z głowy. Czy to jest tak do konca zgodnie z prawem- nie wiem i nie bede sie spierać- grunt ze mam to z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 03.03.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 a dołączyleś do dokumentów protokół odbioru zjazdu przez zarządcę drogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 04.03.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 a dołączyleś do dokumentów protokół odbioru zjazdu przez zarządcę drogi ? Nie, tego akurat nie zrobiłam. W takim razie kto sie jeszcze moze przyczepić jesli dom jest juz pod odbiorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 04.03.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 W tej chwili teoretycznie nikt. Po zakończeniu budowy pamiętaj tylko, żeby przypilnować tego protokołu. W nadzorze ktoś nie dopatrzył sprawy, pewnie zgubiła ich rutyna. Zarządca drogi, po tym jak odbierze zjazd może domagać się dostarczenia potwierdzenia braku sprzeciwu ze strony nadzoru. No i tu okaże się, że nadzór nie wniósł sprzeciwu do budowy zjazdu ZANIM zjazd został wybudowany i odebrany przez zarządcę drogi. Może machną ręką a może nie... Ale jak się daty nie zgadzają to raczej ręką nie machają... Ja z natury jesterm pesymistą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 04.03.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Tylko w którym momencie bedzie to zakończenie budowy? Mam odebrany dom, nadany numer i w nim mieszkamy a tylko ogród i podjazd nie sa gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts