tomekwa 24.02.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 W łazience na piętrze chcemy postawić kozę lub mały kominek kaflowy. W planach było to zaprojektowane na środku łazienki na specjalnie postawionej ścianie. Na 99% ścianki nie będzie a piec będzie stał na ścianie gdzie w planie są kanały wentylacyjne. Mam pytanie dotyczące komina: 1.Rozumiem, że do takiego 'kominka' nie potrzeba dostarczać powietrza z zewnątrz? 2.Czy budować komin systemowy od parteru (pod spodem jest pomieszczenie techniczne gdzie będzie PC) wstawiając tam wyczystkę a budując go w ścianie gdzie w planach są przewody wentylacyjne, które są zlikwidowane? C.Czy robić jakąś 'ozdobną rurę' (stalowa, czarny mat) od pieca pionowo w górę z wyjściem na dach (ale jak to się ma do zasad sztuki: gdzie wyczystka, jak czyścić taki komin). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 25.02.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 ... ale jak to się ma do zasad sztuki: gdzie wyczystka, jak czyścić taki komin ... [ATTACH=CONFIG]244712[/ATTACH] budować komin z wyczystką dla sztuki? można ale po co sobie utrudniać ... postaw komin stalowy na kozie bez wyczystki a komin wyczyścisz w przyszłości przez piecyk usuwając na moment deflektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 25.02.2014 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Właśnie takie rozwiązanie rozważałem, zastanawiałem się tylko czy jest to zgodne z prawem . Czy takie piece (kaflowe, kozy) muszą mieć zewnętrzny dolot powietrza? Jakie kominy wchodzą w grę (stalowe, ozdobna czarna rura matowa)? Jak realizuje się przejście przez strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.02.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Dolot powietrza nigdy nie zaszkodzi, nawet jeśli koza nie ma bezpośredniego wejścia pod palenisko. Ważne by pamiętać, że: - musi być zamkniecie/ moderacja poboru powietrza z zewnątrz - kanał prosty może wychładzać pomieszczenie, kanał "pokręcony troszkę" może dać komfort cieplny przy otwartym nawet zimą dolocie - zimne powietrze jest cięższe niż ciepłe, a ciepłe zasysa zimne ( kozy nawet bez wejścia instalacyjnego na flex, mają często pod spodem szyby otwór, którym zasysają powietrze do paleniska (Jotul) z pokoju lub.. z przystawionego flexa.) Może to Ci pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 28.02.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Właśnie takie rozwiązanie rozważałem, zastanawiałem się tylko czy jest to zgodne z prawem . Czy takie piece (kaflowe, kozy) muszą mieć zewnętrzny dolot powietrza? Jakie kominy wchodzą w grę (stalowe, ozdobna czarna rura matowa)? Jak realizuje się przejście przez strop? Kominiarze w różnych regionach naszego Kraju mają różne zdanie na ten temat. Zgodnie z wytycznymi producenta systemu kominowego możesz komin zainstalować bezpośrednio nad paleniskiem – bezwyczystkowo. Nie ma przepisu, który zabrania takiego rozwiązania technicznego, a wyczystce jest mowa w kominach murowanych i systemowych – ceramicznych. Ostatnio spotkałem na targach fajne powiedzmy kozy. Z piekarnikiem. Można fajnie zagrzać, można przy okazji upiec pizzę, chleb lub przygotować inne danie. Kominy można malować w dowolny kolor RAL mogą być np. tak dizajnerskie jak na załączonym foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 05.03.2015 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Czy na pewno nie potrzeba dolotu powietrza zewnątrz dla kozy w nowo budowanym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts