Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pelet Węglowy - VARMO

radk

Recommended Posts

• 2 months później...
ja jestem zachwycony tym peletem pale 1 raz w takim piecu z podajnikiem mialem ekogroszk z chwałowic i co sie naklnolem a na ustawialem to szlak by mine trafił w koncu kupilem na prube 100 kg tego peletu varmo ustawile tak jak mi polecil spzredawca i co sie okazalo problemy znikły popiól jak marzenie szbko nagrzewa zobaczymy na ile mi starczy te 100 kg narazie 3 dzien i sporo z tego jescze jest

• 4 months później...

Witam,

Odgrzewam temat.

Ostatnio na targach w Bielsku zakupiłem parę worków Varmo z tym, że na worku napisane jest Premium. Zasypałem zasobnik i rozpocząłem testowanie. Muszę powiedzieć, że w stosunku do peletu Varmo z jesieni 2014 duża różnica:

1 - zdecydowanie mniejsza ilość popiołu - mam tu na myśli objętość - przy poprzednim Varmo objętość powalała i zaraz podejrzewałem że nie jest tak jak producent deklaruje na worku, no ale spaliłem zadaną masę, zebrałem popiół z popielnika i o dziwo +/- procent się zgadzał, więc popiół był poprostu bardzo "lekki"

2 - w poprzednim Varmo występowały spieki ceramiczne, obecnie nie zaobserwowałem żadnych,

3 - wilgotność w dalszym ciągu rewelacyjna,

4 jak również kaloryczność.

Czy ktoś już palił Varmo Premium?

Pozdrawiam

• 3 years później...

Witam,

Zakupiłem na próbę 500kg pelletu Varmo i na pewno nigdy więcej tego nie kupię. Dlaczego?

- cofanie żaru, nawet na marketowym groszku nie zdarzyło mi się to nigdy,

- dodatnie temperatury a podajnik mieli bardzo często, strach pomyśleć co by było przy -15 stopniach,

- pękające worki papierowe podczas zasypywania.

Lichy ten pellet, nie umywa się do ekogroszku. Nie polecam.