pakoo 24.02.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Witam, stoję nad dylematem jak najlepiej ułożyć płyty OSB na podłodze, zapewne na połączenie pióro-wpust?Tak się składa że zostały mi płyty OSB 25 ale bez pióro-wpustu.Jak najlepiej i najtaniej wykonać takie połączenia? Płyty będą położone na drewnianym stropie pokrytym deskami podłogowymi.Płyty kładę w celu wyrównania nierówności na starej podłodze a przy drzwiach, łazience oraz kuchni będą płytki, na reszcie panele podłogowe. Myślałem nad zakupem lamelownicy, jednak wolałbym zrobić od razu system pióro-wpust bez stosowania lemelków. Co byście doradzili takiej kwestii? Czy frezarka górnowrzecionowa zda egzamin? Frez do wpustów jest drogi chyba żeby go robić na 2razy. Nie wiem czy to w ogóle zda egzamin. Chyba że w tym przypadku odpuścić sobie połączenia pióro-wpust? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rraphal88 25.02.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Ja bym zrezygnował z zabawy w jakieś frezowanie, tylko kładł tak jak jest, płyty mocowane oczywiście na wkręty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.02.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 polozyc bez pióra wpustu..malo tego po okolo pol cm po obrysie zostawi delstacje po obrysie calej plyty..plyty oczywiscie ulozyc z przekladka(od sciany dylatowac tez na okolo 15mm w tzw cegielke ktora wcale nie musi byc regularna ..na koniec wziasc pianke w aerozolu i wszystkie dylatacje wypelnic te przy scianach rownież pianke sciac..i gotowe..ja bym bardziel polecil plyte mfp nie osb 3 ale tam sobie jak zyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.02.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Witam, stoję nad dylematem jak najlepiej ułożyć płyty OSB na podłodze, zapewne na połączenie pióro-wpust? Tak się składa że zostały mi płyty OSB 25 ale bez pióro-wpustu. Jak najlepiej i najtaniej wykonać takie połączenia? Płyty będą położone na drewnianym stropie pokrytym deskami podłogowymi. Płyty kładę w celu wyrównania nierówności na starej podłodze a przy drzwiach, łazience oraz kuchni będą płytki, na reszcie panele podłogowe. Myślałem nad zakupem lamelownicy, jednak wolałbym zrobić od razu system pióro-wpust bez stosowania lemelków. Co byście doradzili takiej kwestii? Czy frezarka górnowrzecionowa zda egzamin? Frez do wpustów jest drogi chyba żeby go robić na 2razy. Nie wiem czy to w ogóle zda egzamin. Chyba że w tym przypadku odpuścić sobie połączenia pióro-wpust? Z góry dzięki! Na czym polega nierówność podłogi z desek? Jak wielkie są te nierówności? W sytuacji gdy podłoga z desek jest pozapadana, samymi płytami nie wyrównasz. Płyty musza być kładzione z poziomicą. Dokrecając płyty OSB do desek przeniesiesz nierówności podłogi z desek na płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts