Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wrównanie starej podłogi - OSB

pakoo

Recommended Posts

Witam,

stoję nad dylematem jak najlepiej ułożyć płyty OSB na podłodze, zapewne na połączenie pióro-wpust?

Tak się składa że zostały mi płyty OSB 25 ale bez pióro-wpustu.

Jak najlepiej i najtaniej wykonać takie połączenia? Płyty będą położone na drewnianym stropie pokrytym deskami podłogowymi.

Płyty kładę w celu wyrównania nierówności na starej podłodze a przy drzwiach, łazience oraz kuchni będą płytki, na reszcie panele podłogowe.

Myślałem nad zakupem lamelownicy, jednak wolałbym zrobić od razu system pióro-wpust bez stosowania lemelków.

Co byście doradzili takiej kwestii? Czy frezarka górnowrzecionowa zda egzamin? Frez do wpustów jest drogi chyba żeby go robić na 2razy.

Nie wiem czy to w ogóle zda egzamin.

Chyba że w tym przypadku odpuścić sobie połączenia pióro-wpust?

Z góry dzięki!

polozyc bez pióra wpustu..malo tego po okolo pol cm po obrysie zostawi delstacje po obrysie calej plyty..plyty oczywiscie ulozyc z przekladka(od sciany dylatowac tez na okolo 15mm w tzw cegielke ktora wcale nie musi byc regularna ..na koniec wziasc pianke w aerozolu i wszystkie dylatacje wypelnic te przy scianach rownież pianke sciac..i gotowe..ja bym bardziel polecil plyte mfp nie osb 3 ale tam sobie jak zyczy.

Witam,

stoję nad dylematem jak najlepiej ułożyć płyty OSB na podłodze, zapewne na połączenie pióro-wpust?

Tak się składa że zostały mi płyty OSB 25 ale bez pióro-wpustu.

Jak najlepiej i najtaniej wykonać takie połączenia? Płyty będą położone na drewnianym stropie pokrytym deskami podłogowymi.

Płyty kładę w celu wyrównania nierówności na starej podłodze a przy drzwiach, łazience oraz kuchni będą płytki, na reszcie panele podłogowe.

Myślałem nad zakupem lamelownicy, jednak wolałbym zrobić od razu system pióro-wpust bez stosowania lemelków.

Co byście doradzili takiej kwestii? Czy frezarka górnowrzecionowa zda egzamin? Frez do wpustów jest drogi chyba żeby go robić na 2razy.

Nie wiem czy to w ogóle zda egzamin.

Chyba że w tym przypadku odpuścić sobie połączenia pióro-wpust?

Z góry dzięki!

Na czym polega nierówność podłogi z desek? Jak wielkie są te nierówności?

W sytuacji gdy podłoga z desek jest pozapadana, samymi płytami nie wyrównasz. Płyty musza być kładzione z poziomicą. Dokrecając płyty OSB do desek przeniesiesz nierówności podłogi z desek na płyty.