Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Śliczny. Gratujuje!

Dziękuję sylwunia,

Wczoraj architekt skończył adaptacje projektu :)

W poniedziałek składa dokumenty do starostwa i powiedział że pozwolenie na budowę otrzymamy przed świętami.

Bardzo zadowolony jestem z architekta, wszelkie sprawy związane z uzyskaniem pozwolenia on załatwia.

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z niecierpliwością czekam na realizację tego projektu. Mam nadzieję, że KorBa81 założysz dziennik budowy, udostępnisz zdjęcia oraz opowiesz o przebiegającej budowie.

Projekt podoba mi się niesłychanie, ja jestem przekonany, jedynie żona ma obrzydzenie do domów z płaskim dachem przez tzw. piętrowe kostki. Mam nadzieję, że gdy zobaczy tą realizacje, to zmieni zdanie:)

KorBa81, czy wybrałeś już okna? Jeśli możesz, opowiedz odrobinę jakie wybrałeś i jak jest ich cena:)

Witam Bojx,

Dziennik budowy na pewno będzie, bardzo dużo zawdzięczam osobom które prowadzą dzienniki. Ułatwiło mi to wybór materiałów, technologii, wykonawców.

Co do okien, to temat dość trudny, w projekcie jest propozycja firmy Internorm, w kosztorysie Sokółka.

Powierzchnia okien to 47m kwadratowych, wysokość 2,6m.

Wycena w kosztorysie okien drewnianych to 34 tyś zł, natomiast aluminiowe w tym dwa HS, tak na szybko wyliczone przez projektanta to około 100 tyś.

Koszt bardzo podnoszą okna narożne w salonie w których nie zastosowano narożników, ja na takie raczej się nie zdecyduję.

Idąc na kompromis i stosując częściowo okna PCV( z nakładką aluminiową) mam zamiar się zmieścić w około 60-70 tyś.

• 1 month później...

Siemka

Przeglądając natrafiłem na podobne okna co w Parterowym 2, ale polskiego producenta. Co prawda inaczej usytuowane, ale wyglądają podobnie:) Chodzi mi głównie o okna narożne.

Piszę tylko informacyjnie, może się przyda:)

http://www.pozbud.pl/images/stories/galerie/realizacje/!1!Restaura10.jpg

• 2 months później...

3..2..1..Start

W środę rozpoczęliśmy budowę naszego wymarzonego domu.

Rozpoczął geodeta, ekipa wykonała zbrojenie fundamentów, a koparka zdjęła humus i wykonała wykopy pod ławy.

Po trzech dniach mamy zalane ławy, w które poszło ``skromne`` 27m3 betonu.

Od poniedziałku zaczynamy z murowaniem bloczków fundamentowych.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...
Witam,

równiej jestem ciekawa, czy znalazłeś już okna? Zaczynamy właśnie budowę tego domu i niedługo sami będziemy szukać okien. Może podpowiesz na jaką firmę i jakie okna się zdecydowałeś? :)

Witam kajek88,

Bardzo się cieszę że powstają kolejne Parterowy 2.

Zaglądałem do twojego dziennika i jestem pod wrażeniem wielkości działki.

Czy w projekcie były jakieś zmiany względem oryginału?

Gdzie budujesz, jakie województwo?

Co do okien, to napewno aluminium. Okna narożne bez profili, 1 HS w salonie.

Producenta jeszcze nie wybrałem.

Witam kajek88,

Bardzo się cieszę że powstają kolejne Parterowy 2.

Zaglądałem do twojego dziennika i jestem pod wrażeniem wielkości działki.

Czy w projekcie były jakieś zmiany względem oryginału?

Gdzie budujesz, jakie województwo?

Co do okien, to napewno aluminium. Okna narożne bez profili, 1 HS w salonie.

Producenta jeszcze nie wybrałem.

Jeśli chodzi o zmiany, to poszerzyliśmy salon o 80 cm. Ma teraz szerokość 5 m. Przesunęliśmy w tym celu ścianę frontową o 80 cm do przodu (razem z kuchnią i spiżarnią) kosztem mniejszego ganku przed domem. Zmniejszyliśmy też okna w sypialniach chyba do wysokości 2 m, nie pamiętam teraz dokładnie, tak żeby uzyskać parapet i małą przestrzeń pod oknem.

Budujemy się w woj. lubuskim.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Zakupiliśmy opisany projekt i mam nadzieję na wiosnę ruszamy z budową, śledzę dziennik oraz przeglądam zdjęcia z budowy i pierwsze wrażenia super. Przed zakupem weryfikowałem stolarkę okienną i dla dobrych okien PCV koszt to około 20 tys zł. Czy zdecydowali się Państwo na okna aluminiowe czy drewniane i jaki był koszt.

Nasze zmiany wprowadzone w projekcie:

połączenie pralni z kotłownia

zrobienie oddzielnego wejścia z kotłowni na zewnątrz

powiększenie sypialni o wnękę z kotłowni

usunięcie kominka oraz słupa zewnętrznego znajdującego się na tarasie

• 2 months później...
  • 1 month później...