selius 24.02.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Witam Na poczatku napisze ze szukalem podobnego tematu ale niestety nie znalazlem.Jesli juz taki istnieje prosze o przeniesienie. Chce dobodowac garaz do istniejacego domu ktora budowalem 3 lata temu. Garaz mialby byc doklejony do sciany szczytowej domu. W tedy niestety nie widzialem ze garaz bedzie mi tak niezbedny jak dzisiaj. Chcialbym aby garaz mial dach dwuspadowy, byl pokryty blachodachowka (tak jak dom) i byl w kolorze domu, nie wiem czy to ma znaczenie i tutaj mam pytanie, a mianowicie: 1) czy moge taki garaz wybudowac tylko na zgloszenie?wiem ze ludzie tak buduja do 25m2 w miescie, a 35m2 na wsi, tylko czy tak wygladajacy garaz moze byc na zgloszenie?2) jesli zgloszenie nie wystarczy to co musialbym zalatwic? Chodzi mi tutaj o projekt, mapki geodeta, kierownikow budowy itd.3) jakie sa koszta kierownikow budowy, geodetow itd jesli chodzi o dobudowanie takiego garazu?Czy sa takie same jak przy budowie domu, czy oni to jakos inaczej licza? Z gory dziekuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 24.02.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jeśli garaż doklejony do istniejącego budynku - konieczne pozwolenie na budowę i cała procedura jak przy budowie domu.Koszty? W proporcji do m2 wyższe niż przy budowie domu. Tyle tylko, że inny standard wykonania/wyposażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 24.02.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 i cała procedura jak przy budowie domu. Koszty? W proporcji do m2 wyższe niż przy budowie domu. Tyle tylko, że inny standard wykonania/wyposażenia. Co ty pleciesz? Jaka cała procedura, jak podczas budowy domu? I jakie wyższe koszty za metr kwadratowy? Garażu? Toż procedura jest prawie taka sama, jak w przypadku wybudowania wolnostojącego garażu, bo nie ingerujesz w strukturę budynku. I na to, i na to dostajesz odpowiednie pozwolenie. To nie jest rozbudowa domu, mylisz pojęcia! O kosztach budowy to już przemilczę, no chyba, że ten garaż ma być klimatyzowany i z automatyczną myjnią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 24.02.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Potrzebne jest uzyskaniem decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, o ile nie ma na terenie planu zagospodarowania przestrzennego.Oraz1. Aktualna mapa do celów projektowych /geodeta/.2. Projekt architektoniczno-budowlany /nie szkic/.3. Pozwolenie na budowę.4. Kierownik budowy.Zakładam, że garaż ma być wykonany w technologii w jakiej zbudowany jest dom z ociepleniem, a nie z kilku desek zbitych gwoździami lub garaż otwarty, czyli dach wsparty na 2-ch słupach /brak ławy/Sorry, powinienem napisać - może być wyższy w zależności od wybranego standardu; jak przeliczysz koszt uzyskanej powierzchni i uwzględnisz większy koszt ekipy budowlanej, bo mniejszy zakres robót murarskich i dachu, materiałów bo mniejsze zakupy,, glazura na 2 m, gres, elektrykę, doprowadzenie wody i odpływu, bałagan, specyfikę trwałego połączenia nowego ze starym obiektem, tynki - co co Ci wyjdzie?Chyba, że wszystko robisz jako tako "własnymi rencami" lub Pan Henio - wiejski budowlaniec, specjalista od "obiektów gospodarskich" i takim samym standardem.W przypadku wolno stojącego garażu do 25 m2 wystarczy zgłoszenie, a więc zupełnie inna procedura, a tym samym wymogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.02.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 pisałem już w innym miejscu jak przytykasz garaż do domu zmieniają się jego "wymiary istotne" czyli powierzchnia zabudowy, kubatura itd itp jakby tak było można to każdy budowałby na pnb byle co a potem za pomocą 30 zgłoszeń miałby pałac. wolnostojący to taki z zachowaniem odstępów przewidzianych PB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 25.02.2014 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Do kolegow wyzej - mi nie chodzi o koszta samej budowy garazu, tylko o koszty samego pozwolenia, czyli mapki, geodeci, kierownik itd. Chcialbym wybudowac garaz lub pomieszczenie gospodarcze aby jak najtanszym kosztem uzyskac zgode lub pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.02.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Co ty pleciesz? Jaka cała procedura, jak podczas budowy domu? I jakie wyższe koszty za metr kwadratowy? Garażu? Toż procedura jest prawie taka sama, jak w przypadku wybudowania wolnostojącego garażu, bo nie ingerujesz w strukturę budynku. I na to, i na to dostajesz odpowiednie pozwolenie. To nie jest rozbudowa domu, mylisz pojęcia! O kosztach budowy to już przemilczę, no chyba, że ten garaż ma być klimatyzowany i z automatyczną myjnią... Ja to tylko grzecznie zapytam Cię o prąd w garażu???Pociągniesz zza ściany na to też trzeba pozwolenia na budowę.No chyba ,że garaż widny i w dzień i w nocy.Lampy naftowe itp.Co z wentylacją ??? kratki na przestrzał???Co z ewentualnym ogrzewaniem,dokleisz się zza ściany wepniesz w już istniejącą instalację???Czy będą w nim przewidziane okna???Jak z odległością od sąsiada???To bardzo poważne rzeczy a nie zgłoszenie i już.Jeżeli uważasz się znawcę prawa budowlanego to przydałoby się trochę poczytać za nim wklepiesz bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 28.02.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Ja to tylko grzecznie zapytam Cię o prąd w garażu???Pociągniesz zza ściany na to też trzeba pozwolenia na budowę.No chyba ,że garaż widny i w dzień i w nocy.Lampy naftowe itp.Co z wentylacją ??? kratki na przestrzał???Co z ewentualnym ogrzewaniem,dokleisz się zza ściany wepniesz w już istniejącą instalację???Czy będą w nim przewidziane okna???Jak z odległością od sąsiada???To bardzo poważne rzeczy a nie zgłoszenie i już.Jeżeli uważasz się znawcę prawa budowlanego to przydałoby się trochę poczytać za nim wklepiesz bzdury. To się widocznie nie zrozumieliśmy, bo ja pisałem o doklejanym garażu do domu. Bez żadnych łączy i przyłączy, bez drzwi do domu itp. Przynajmniej tak wywnioskowałem z postu seliusa: "Garaz mialby byc doklejony do sciany szczytowej domu" Doklejony, a nie zintegrowany z budynkiem. Czyli summa sumarum wolnostojący - tak zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts