Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobodowa garazu do istniejacego domu

Recommended Posts

Witam

Na poczatku napisze ze szukalem podobnego tematu ale niestety nie znalazlem.

Jesli juz taki istnieje prosze o przeniesienie.

Chce dobodowac garaz do istniejacego domu ktora budowalem 3 lata temu. Garaz mialby byc doklejony do sciany szczytowej domu.

W tedy niestety nie widzialem ze garaz bedzie mi tak niezbedny jak dzisiaj.

Chcialbym aby garaz mial dach dwuspadowy, byl pokryty blachodachowka (tak jak dom) i byl w kolorze domu, nie wiem czy to ma znaczenie i tutaj mam pytanie, a mianowicie:

1) czy moge taki garaz wybudowac tylko na zgloszenie?

wiem ze ludzie tak buduja do 25m2 w miescie, a 35m2 na wsi, tylko czy tak wygladajacy garaz moze byc na zgloszenie?

2) jesli zgloszenie nie wystarczy to co musialbym zalatwic? Chodzi mi tutaj o projekt, mapki geodeta, kierownikow budowy itd.

3) jakie sa koszta kierownikow budowy, geodetow itd jesli chodzi o dobudowanie takiego garazu?

Czy sa takie same jak przy budowie domu, czy oni to jakos inaczej licza?

Z gory dziekuje.

Pozdrawiam

i cała procedura jak przy budowie domu.

Koszty?

W proporcji do m2 wyższe niż przy budowie domu. Tyle tylko, że inny standard wykonania/wyposażenia.

Co ty pleciesz? Jaka cała procedura, jak podczas budowy domu?

I jakie wyższe koszty za metr kwadratowy? Garażu?

Toż procedura jest prawie taka sama, jak w przypadku wybudowania wolnostojącego garażu, bo nie ingerujesz w strukturę budynku. I na to, i na to dostajesz odpowiednie pozwolenie. To nie jest rozbudowa domu, mylisz pojęcia!

O kosztach budowy to już przemilczę, no chyba, że ten garaż ma być klimatyzowany i z automatyczną myjnią...

Potrzebne jest uzyskaniem decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, o ile nie ma na terenie planu zagospodarowania przestrzennego.

Oraz

1. Aktualna mapa do celów projektowych /geodeta/.

2. Projekt architektoniczno-budowlany /nie szkic/.

3. Pozwolenie na budowę.

4. Kierownik budowy.

Zakładam, że garaż ma być wykonany w technologii w jakiej zbudowany jest dom z ociepleniem, a nie z kilku desek zbitych gwoździami lub garaż otwarty, czyli dach wsparty na 2-ch słupach /brak ławy/

Sorry, powinienem napisać - może być wyższy w zależności od wybranego standardu; jak przeliczysz koszt uzyskanej powierzchni i uwzględnisz większy koszt ekipy budowlanej, bo mniejszy zakres robót murarskich i dachu, materiałów bo mniejsze zakupy,, glazura na 2 m, gres, elektrykę, doprowadzenie wody i odpływu, bałagan, specyfikę trwałego połączenia nowego ze starym obiektem, tynki - co co Ci wyjdzie?

Chyba, że wszystko robisz jako tako "własnymi rencami" lub Pan Henio - wiejski budowlaniec, specjalista od "obiektów gospodarskich" i takim samym standardem.

W przypadku wolno stojącego garażu do 25 m2 wystarczy zgłoszenie, a więc zupełnie inna procedura, a tym samym wymogi.

pisałem już w innym miejscu

jak przytykasz garaż do domu zmieniają się jego "wymiary istotne" czyli powierzchnia zabudowy, kubatura itd itp

jakby tak było można to każdy budowałby na pnb byle co a potem za pomocą 30 zgłoszeń miałby pałac.

wolnostojący to taki z zachowaniem odstępów przewidzianych PB

Co ty pleciesz? Jaka cała procedura, jak podczas budowy domu?

I jakie wyższe koszty za metr kwadratowy? Garażu?

Toż procedura jest prawie taka sama, jak w przypadku wybudowania wolnostojącego garażu, bo nie ingerujesz w strukturę budynku. I na to, i na to dostajesz odpowiednie pozwolenie. To nie jest rozbudowa domu, mylisz pojęcia!

O kosztach budowy to już przemilczę, no chyba, że ten garaż ma być klimatyzowany i z automatyczną myjnią...

Ja to tylko grzecznie zapytam Cię o prąd w garażu???Pociągniesz zza ściany na to też trzeba pozwolenia na budowę.No chyba ,że garaż widny i w dzień i w nocy.Lampy naftowe itp.Co z wentylacją ??? kratki na przestrzał???Co z ewentualnym ogrzewaniem,dokleisz się zza ściany wepniesz w już istniejącą instalację???Czy będą w nim przewidziane okna???Jak z odległością od sąsiada???To bardzo poważne rzeczy a nie zgłoszenie i już.Jeżeli uważasz się znawcę prawa budowlanego to przydałoby się trochę poczytać za nim wklepiesz bzdury.

Ja to tylko grzecznie zapytam Cię o prąd w garażu???Pociągniesz zza ściany na to też trzeba pozwolenia na budowę.No chyba ,że garaż widny i w dzień i w nocy.Lampy naftowe itp.Co z wentylacją ??? kratki na przestrzał???Co z ewentualnym ogrzewaniem,dokleisz się zza ściany wepniesz w już istniejącą instalację???Czy będą w nim przewidziane okna???Jak z odległością od sąsiada???To bardzo poważne rzeczy a nie zgłoszenie i już.Jeżeli uważasz się znawcę prawa budowlanego to przydałoby się trochę poczytać za nim wklepiesz bzdury.

To się widocznie nie zrozumieliśmy, bo ja pisałem o doklejanym garażu do domu. Bez żadnych łączy i przyłączy, bez drzwi do domu itp.

Przynajmniej tak wywnioskowałem z postu seliusa:

"Garaz mialby byc doklejony do sciany szczytowej domu"

Doklejony, a nie zintegrowany z budynkiem. Czyli summa sumarum wolnostojący - tak zrozumiałem.