Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podbudowa pod kostkę

Recommended Posts

Jak w temacie, mam zamiar sam ułożyć trochę kostki wkoło domu, tylko najazdy na koła i miejsce parkingowe przed bramą w teorii wiem wszystko, korytowanie, warstwy itd ale... działka była zaniżona względem działek sąsiednich więc pod koniec lata podniosłem poziom działki o jakieś 30 cm, nawiozłem zwykłej jałowej ziemi coś mniej więcej jak grunt rodzimy. Przez zimę wszystko ładnie się ubiło i jest twardo tylko że pod tą 30-40 centymetrowa warstwą nadal jest humus, powstała taka kanapka: grunt rodzimy - humus - ubity piach. Pytanie jest takie, czy kładąc kostkę muszę wybrać ziemię aż do gruntu rodzimego czy wystarczy kilkanaście cm i w tym podbudowa tym bardziej że tam gdzie nie będzie kostki chcę nawieźć jeszcze z 10 cm żyznej ziemi tak żeby rosła trawka bo na tym co jest teraz to nawet chwast nie wyrośnie.

ufffff sie rozpisalem ale mam nadzieje ze komuś chciało sie to przeczytać:rolleyes:

na dobrą sprawę nie było tak bardzo deszczowych dni żeby można było to osądzić, za bramą mam taki kawałek drogi gdzie jest tylko zwykła czarna ziemia i tam po deszczu jest słabo żeby przejechać, natomiast na działce wtedy nie ma z tym problemów, na wierzchu jest oczywiście trochę błota ale idzie przejść nie brudząc się przy tym za bardzo, pytałem kilku " fachowców" i jeden mówi że trzeba zdjąć wszystko najlepiej do gruntu nośnego, drugi żeby zdjąć tylko z 15 cm a trzeci ze ta ziemia może robić za podbudowę tylko wyrównać, podsypać piaskiem i układać kostkę, nie bardzo wiem jak się za to zabrać:bash:

Posypka jest po to aby łatwiej nam było ułożyć płyty i

też po to aby w zimie podczas zamarzania nie wypiętrzyło nam płyt.

sądzisz, że 10 cm piasku zapobiegnie klawiszowaniu płyt na gruncie wysadzinowym ? a dlaczego nie 15 cm ?

Czy korytować czy zasypać to zależy od tego na jakiej wysokości mamy mieć poziom jezdni.

a w konkretnym przypadku autora tematu ?

jak się ma ta propozycja

40 cm - 10 piasku, 20 kamienia, 10 kostka z podsypką.

do tej?

Jeżeli nie chcesz tyle wybierania to zastanów się nad płytami ażurowymi na podsypce piaskowej 10

obie zaproponowane przez Ciebie konstrukcje mają zbliżone parametry nośności, że proponujesz je jako zamienne ?

z tego co sie orientuje to sie powinno wybrać az do warstwy nośnej, zazwyczaj jest to ok 40-50 cm i wtedy zaczynać od takich kamieni nie wiem jak to sie fachowo nazywa:p i potem zwir i piach na koniec, wtedy mamy pewność że nie utworzą sie koleiny albo zapadliska :)

Akurat takiej pewności nie ma nigdy :(

Jak w temacie, mam zamiar sam ułożyć trochę kostki wkoło domu, tylko najazdy na koła i miejsce parkingowe przed bramą

Po pierwsze pod same najazdy na koła musisz zrobic i tak pełną podbudowę pod cały wjazd. Inaczej po pierwszej zimie będziesz to robił na nowo.

Po drugie jaką chcesz kostkę na tych najazdach? Wbrew pozorom jest to bardzo ważne.

Po trzecie musisz te najazdzy klinowac obrzeżami. Sam klin betonowy nic nie da, bo Ci się kostka po kilku miesiącach rozjedzie. Albo wcześniej.

Musisz zerwac całośc razem z humusem, bo jak zgnije to siądzie podbudowa na wjeździe.

Koleś, który mówił, żeby układac na wysypanej ziemi powien klaskac u Rubika. Do niczego więcej się nie nadaje.

Po zerwaniu sypiesz warstwę piachu (nie zawsze trzeba). Zagęszczasz. Dajesz kruszywo ok 40cm dobrze zagęszczasz minimum półtonową zagęśzczarką, albo sypiesz warstwami i zagęszczasz mniejszą zagęszczarką. Następnie podsypka poziomująca po samą kostkę ok 5cm i znów zagęszczasz. Kładziesz kostkę, prostujesz linie i ostatecznie równasz zagęszczarką.

Jeśli wszystko zrobisz jak trzeba, będziesz wcześniej myślał o zmianie kostki, niż o porowaieniu, bo siadło :)

Pozdrawiam.

Po zerwaniu sypiesz warstwę piachu (nie zawsze trzeba). Zagęszczasz. Dajesz kruszywo ok 40cm dobrze zagęszczasz minimum półtonową zagęśzczarką, albo sypiesz warstwami i zagęszczasz mniejszą zagęszczarką. Następnie podsypka poziomująca po samą kostkę ok 5cm i znów zagęszczasz. Kładziesz kostkę, prostujesz linie i ostatecznie równasz zagęszczarką.

Pozdrawiam.

Witam podepnę się pod temat,

a ile tego piachu? i kiedy nie trzeba dawać? Rozumiem, że warstwa 40 cm kruszywa to tłucznia np.: 30cm zagęścić a później 10 cm klińca i zagęścić?

Jeśli podłoże tworzy warstwa nieprzepuszczalna to należy sypnąc piachem. Warstwa zależy od kąta pochylenia terenu. Im większy, tym mniej można dac. Zazwyczaj 5-10cm się sypie. Ja prawie nigdy nie stosuję, bo w takiej okolicy pracuję :)

Co do warstw kruszyw (tłuczeń, kliniec) wiele zależy od przeznaczenia. Napisz pod co to ma byc podbudowa i pod jaki tonarz, to coś zasugeruję.

Standardowa podbudowa (dla osobówek) to ok 30cm kruszywa 0-31 (sortowane) i 5cm kruszywa 2.8. Jeśli często wjeżdża coś większego, to albo daje się grubszą warstwę 0-31, albo kolejne kruszywo 0-63. Ważne też jest jaka ma byc kostka, czego wielu inwestorów i wykonawców nie uwzględnia.

Każde zlecenie wykonuje się indywidualnie i w każdym będzie to inaczej wyglądało.

Napisz pod co to ma byc podbudowa i pod jaki tonarz, to coś zasugeruję.

Witam, po zebraniu humusu jest glina z kamieniami. Droga ze spadkiem. Podbudowa docelowo pod kostkę teraz przez może góra dwa lata będzie utwardzona aby można dojechać do domu. Jeśli chodzi o tonaż to generalnie jazda osobówek, kilka razy w roku dowóz węgla, wywóz szamba, czyli cięższy sprzęt wjedzie.

Daj w miejsce humusu kilka cm piachu. Na to kruszywa i dobrze zagęśc! Warstwa 40cm podbudowy spokojnie starczy na taką drogę. Najlepiej daj pół na pół tych kruszyw.

Teren suchy, czy raczej podmokły?

@flyer2 u Was ceny kruszyw są przerażające, dlatego wykonawcy stosują beton. Należy jednak pamiętac, że taka podbudowa z betonu powinna swoje odstac przed przystąpieniem do dalszych prac.

Przed wykonaniem podbudowy zastanów się kilka razy, czy nie będziesz w przyszłości zmieniał bramy na automatyczną, czy montował dodatkowego oświetlenia przy wjeździe, ewentualnie gdzieś na posesji, w miejscu, do którego dostęp przecina podjazd.

Niezależnie od Twojej fantazji radzę zakup arota i wypuszczenie go. To zaledwie kilka złociszy, a w przyszłości może oszczędzic czasu, pieniędzy i nerwów :)

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Mam dokładnie taki sam problem jak założyciel tematu. Muszę podnieść teren o około 50-60 cm. Mam nawieziony zwykły, zbity piach. Część wokół domu mam już obsypaną tym piachem i powstała tak jak to kolega nazwał "kanapka". Plan był taki żeby wszystko obsypać tym piachem a później na wierzch około 20-30 cm ziemi, tam gdzie inne rośliny ewentualne wykopanie do humusu i nawiezienie czarnej ziemi, ale co z podjazdem?? Czy jest sens teraz obsypywać tym piachem, żeby później go wybierać?? Muszę mieć wjazd utwardzony do odbioru domu i nie wiem jak to rozwiązać?? Od czego zacząć?? Od początku budowy chodzi mi ten temat po głowie:(

Pytania są zasadnicze.

Jak podnosisz wysokośc terenu? Ręcznie, czy mechanicznie (kopaka)? Jak z ewentualnym dojazdem koparki za budynek, itd.?

Jak duża jest powierzchnia podjazdu?

Możesz nawieśc piach i ziemię na odpowiednią, finalną wysokośc już teraz i wycofywac się w taki sposób, żeby podjazd zrobic już po kostkę z kruszywa?

Pamiętaj o zagęszczeniu piachu, a następnie ziemi.

W przypadku, gdy nawozisz teraz tylko piach i robisz to mechanicznie, a sam podjazd nie jest bardzo duży możesz wysypac go piachem, który później koparka przesypie w inne miejsce na posesji. przed wysypaniem ziemi, a następnie wysypie kruszywo na podjazd. Koszt wykorzystania koparki nie będzie wówczas duży, a podbudowa na podjeździe nie zostanie zniszczona.

Zastanów się na odprowadzeniem wody z rynien i rozprowadzeniem arotów pod oświetlenie posesji jeśli taki planujesz w przyszłości. Po co później rozkopywac trawniki?