Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość wełny a temperatury na poddaszu - pochwalcie się swoimi

kipi

Recommended Posts

nie wiem jak w mazowieckim, ale reszta kraju "ma" oficjalnie zime, a w praktyce przedwiosnie ;) na upaly i wyniki letnie troche poczekasz :)

poza gruboscia izolacji wplyw tez bedzie miec co na dachu (ceramika, blacha, itp) wentylacja poddasza (graw/WM), polozenie do slonca, uklad i wielkosc pomieszczen, itp.

pomysl ciekawy, ale by otrzymac sensowne wyniki, to najlepiej przeprowadzic taka ankiete w okresie upalow.

Masz rację, że temperatura na poddaszu to nie tylko ilość wełny, ale jest to główny czynnik decydujący o niej i najłatwiejszy do porównania. Tak u nas też zima jest, ale jak to w przyrodzie bywa niedawno było lato i może ktoś jeszcze pamięta, czy miał ciepło, czy nie :-)

temat nabierze rumieńców, jeśli sprecyzujesz, czy masz okna połaciowe czy nie i jakie masz przeszklenia w ścianach o od której strony...

mam pokój z połaciówką od strony północnej i pokój z połaciówką od południowej. Izolacja po obu stronach identyczna. A teraz zagadka; w którym pokoju jest chlodniej latem ?

to ja coś podpowiem. Mam wełny 35 cm w skosach i 50 w poziomie (dodatkowo nad krokwiami położyliśmy). latem nie widziałam różnicy miedzy przed / po dociepleniu. Zimą jak najbardziej :)

Za to widzę różnicę, jak mam zasuniete żaluzje zewnętrzne i nie. Jak żaluzje są zasłonięte, to jest wręcz miło, jak ktoś odsunie - to upał. Oczywiscie nie mówię nawet o nieotwieraniu okien.

Okno dachowe mam jedno - też zasłaniane, dach dwuspadowy z dachówką (angoba czerwona - bo to też może mieć znaczenie).

Niestety, po zasłonięciu żaluzji jest ciemno :(

A na dole chłodno latem - ciepło zimą. te poddasza to głupi pomysł. Trzeba było sobie strop lany zrobić...