kipi 25.02.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Wiele osób narzeka na wysokie temperatury na poddaszu latem co jest przeważnie wynikiem zbyt słabej izolacji dachu a nie widziałem nigdzie takiego porównania. Pochwalcie się jakie macie temperatury na poddaszu i jaką izolację dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 25.02.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 nie wiem jak w mazowieckim, ale reszta kraju "ma" oficjalnie zime, a w praktyce przedwiosnie na upaly i wyniki letnie troche poczekasz poza gruboscia izolacji wplyw tez bedzie miec co na dachu (ceramika, blacha, itp) wentylacja poddasza (graw/WM), polozenie do slonca, uklad i wielkosc pomieszczen, itp. pomysl ciekawy, ale by otrzymac sensowne wyniki, to najlepiej przeprowadzic taka ankiete w okresie upalow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 25.02.2014 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Masz rację, że temperatura na poddaszu to nie tylko ilość wełny, ale jest to główny czynnik decydujący o niej i najłatwiejszy do porównania. Tak u nas też zima jest, ale jak to w przyrodzie bywa niedawno było lato i może ktoś jeszcze pamięta, czy miał ciepło, czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 26.02.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Ja pamiętam że było mi ciepło i się pociłem, natomiast moja żona miała dreszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 26.02.2014 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 to chyba do lekarza trzeba z takimi dolegliwościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 26.02.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 temat nabierze rumieńców, jeśli sprecyzujesz, czy masz okna połaciowe czy nie i jakie masz przeszklenia w ścianach o od której strony...mam pokój z połaciówką od strony północnej i pokój z połaciówką od południowej. Izolacja po obu stronach identyczna. A teraz zagadka; w którym pokoju jest chlodniej latem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.02.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 to ja coś podpowiem. Mam wełny 35 cm w skosach i 50 w poziomie (dodatkowo nad krokwiami położyliśmy). latem nie widziałam różnicy miedzy przed / po dociepleniu. Zimą jak najbardziej Za to widzę różnicę, jak mam zasuniete żaluzje zewnętrzne i nie. Jak żaluzje są zasłonięte, to jest wręcz miło, jak ktoś odsunie - to upał. Oczywiscie nie mówię nawet o nieotwieraniu okien. Okno dachowe mam jedno - też zasłaniane, dach dwuspadowy z dachówką (angoba czerwona - bo to też może mieć znaczenie). Niestety, po zasłonięciu żaluzji jest ciemno A na dole chłodno latem - ciepło zimą. te poddasza to głupi pomysł. Trzeba było sobie strop lany zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 02.03.2014 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 i 100cm wełny nic nie pomoże gdy brak jest wentyla Polemizowałbym. W lodówce nie ma wentylacji a jest zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts