Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pasywny ?? proszę o konkretne przykłady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spokojnie po co sie tak denerwować. To jest tak jak sie wypisuje głupoty a potem o nich sie zapomina. Ale ja Panu przypomnę.

Aby wykonać projekt konieczne są obliczenia również cieplne, bez nich nie mozna takze wykonac charaktrystyki energetycznej, koniecznej do kompletu dokumentów dla uzyskania PNB. Pan twierdzi ze te wartosci sa niepoliczalne, powstaje pytanie co wpisują w charakterystykę i projekt projektanci, prawdopodobnie są to wartosci wymyslone czyli oszukują. I tu sie pojawia kolejne pytanie, dlaczego oszusci są gloryfikowani przez TB? Najbardziej prawdopodona odpowiedz jaka się nasuwa to wspólnota interesów, taki zaklęty krąg. Jak mozna bowiem zweryfikować poprawnosc danych projektowych skoro weryfikujący równiez tego nie są w stanie obliczyć i sprawdzić. Na samym koncu jest inwestor który finansuje tą rzekomą niepoliczalnosc, kto na tym zyskuje? Kazdy myslący sobie sam dopowie.

Trudno mnie zdenerwować, zwłaszcza przez kogoś tak niekompetentnego. jest Pan wrogiem izolowania - to normalne jak się dopuszcza ogrzewanie gazem czy węglem, ale denerwuje mnie, że wypacza Pan zawód audytora - To straszne by takie osoby - zajmowały się izolacjami domów. Wpuścił Pan człowieka w maliny - zgadzając się by zrobił ogrzewanie na paliwa stałe - to Pan nie jest audytorem !!

Witam . szukam projektu domu jeszcze sie zastanawiam czy parterowy czy piętrowy ? Podobno domy parterowe są bardziej energooszczędne pod względem ogrzewania domu jednak przy budowie wiecej wejdzie materiału chociazby na budowe dahu . wiec jaka jest prawda ??

Dom pasywny ? ok ale proszę o konkretne przykłady . czy pasywny znaczy naładowany nowinkami typu solary , domowe elektrownie wiatrowe , ciep ło z gruntu? Czy moze domy pasywne charakteryzuje juz chociazby specyficzna budowa , rozmieszczenie pomieszczen ?duże okna przez które wpada dużo enegii słonecznej i iepła w słoneczne dni ? np łaczenie salonu jadalni i kuchni co wiaze się z tym ze nie trzeba oświetla wielu pomieszczen a jednym swiatłem oswietle 3 pomieszcenia ?? Mam ograniczony budzet wiec nie stać mnie na solary i tego typu rzeczy, wiec czy kosztem tym samym badz minimalnie wieksym zbuduje dom pasywny energooszczedny i ekonomiczny czy jednak muszę miec wiecej gotówki niz przy budowie normalnego domku ???

Wracając do tematu wątku - nie ma co zajmować się ciepłownikami, dla których domy pasywne to jak dla diabła święcona woda,

Tu opisałem dom pasywny z zeszłego wieku - projekt APOarchitekci http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/ile-kosztuje-oszczedzanie-energii

Trudno mnie zdenerwować, zwłaszcza przez kogoś tak niekompetentnego. jest Pan wrogiem izolowania - to normalne jak się dopuszcza ogrzewanie gazem czy węglem, ale denerwuje mnie, że wypacza Pan zawód audytora - To straszne by takie osoby - zajmowały się izolacjami domów. Wpuścił Pan człowieka w maliny - zgadzając się by zrobił ogrzewanie na paliwa stałe - to Pan nie jest audytorem !!

Czy pierwszy post dnia musi Pan zaczynac od kłamstw? Czy nos Pinokia jest jeszcze za krótki?

Kol. szwedii podjął decyzję o kotle na paliwo stałe zanim wykonałem mu obliczenia, miałem go na kolanach błagac aby tego nie robił?, dopłacic mu do ogrzewania elektrycznego i zasponsorowac zakupy u Pana?. Jaki mam wpływ na wybór systemu grzewczego skoro inwestor podejmuje decyzje?.

Prosze nie odpowiadac, Pana wypowiedzi jako notorycznego kłamcy nic nie są warte

Szanowny Panie - odpowiem Panu, jak Pan zostanie audytorem. Gdy Pan zrozumie po co jest izolacja termiczna? Gdy Pan zrozumie jak działa "termos" . Gdy Pan zrozumie, że nie ma audytu bez testu szczelności. A tak ... to szkoda wdawania się z Panem w pyskówki. Wiedza o izolowaniu kończy się na 30kWh/m2 - dalej audytorów nie ma. Nie będę się z Panem przekomarzał, bo poziom Pana jest jak V... czy P...

I radziłby znaleźć oszukanego przeze mnie inwestora.

Panie Tomaszu Brzęczykowski ! żyjesz Pan w swoim świecie !

te przykłady z artykułu, szczególnie tam gdzie jest przekrój przez fundament ! to jest jakaś żenada ! kto o zdrowych zmysłach pakuje tyle izolacji od środka ?

bez jakiejkolwiek gwarancji na jej ciągłość.

Pan sobie raczy jawnie kpić z każdego ! Pańskie ogrzewanie to nic innego jak grzanie impulsowe, pogadajmy o grzaniu 24 h i ciągłym trzymaniu 20st.

Boleśnie każdy odczuje prąd ! nawet kiedy wychodzi zużycie 15 kWh to ktoś musi spalić węgla co najmniej 45 kWh ! ale Pan raczysz mieć to w du pie !

Każdego Pan nazywasz wrogiem izolacji, sam mając mgliste pojęcie o tym !

Widzę że Brzęczkowski został zbanowany. Może wreszcie ktoś kto go do tego forum zaprosił ( według niego Redakcja) poprosi TB o opisanie swoich nowatorskich domów i rozwiązań.

Proponuję jeden numer poświęcić osiągnięciom TB w dziedzinie budowy domów energooszczędnych/pasywnych/zeroenergetycznych w Polsce na przestrzeni ostatnich 25 lat.

Jeżeli Redakcja tego nie zrobi to niech Brzęczkowski sam założy taki wątek i w nim po kolei pokaże te rzeczywiste realizacje, a nie imaginacje jego umysłu.

Jeżeli nie - to może redakcja zostawi tego bana na zawsze, bo ten człowiek rozwala forum.

Wracając do tematu wątku - nie ma co zajmować się ciepłownikami, dla których domy pasywne to jak dla diabła święcona woda,

Tu opisałem dom pasywny z zeszłego wieku - projekt APOarchitekci http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/ile-kosztuje-oszczedzanie-energii

sam Pan pisał, że ta turbina jest do niczego, czyli jak to w tej chałupie bylo - wszystko do niczego?

a miało być tak pięknie

Widzę że Brzęczkowski został zbanowany. Może wreszcie ktoś kto go do tego forum zaprosił ( według niego Redakcja) poprosi TB o opisanie swoich nowatorskich domów i rozwiązań.

Proponuję jeden numer poświęcić osiągnięciom TB w dziedzinie budowy domów energooszczędnych/pasywnych/zeroenergetycznych w Polsce na przestrzeni ostatnich 25 lat.

Jeżeli Redakcja tego nie zrobi to niech Brzęczkowski sam założy taki wątek i w nim po kolei pokaże te rzeczywiste realizacje, a nie imaginacje jego umysłu.

Jeżeli nie - to może redakcja zostawi tego bana na zawsze, bo ten człowiek rozwala forum.

To byłby pierwszy numer Murator'a który bym kupił i powielał do rozdawania klientom :)

Ale TB "wyraznie" napisal ze nie buduje i nie projektuje tylko sie zajmuje... Od 25 lat

No ale moze redakcja sie postara.

Chetnie tez poczytam o PC 230W ktore zuzywaja 10-20W, te ktore TB proponuje. Jakis artykol bylby na miejscu.

To tak jakby ktoś od 25lat zajmował się dziećmi - ich nie płodzeniem :lol2:

Prezes K jak TB :lol2:

i tu mylisz się i to bardzo. Dziennik był na forum.Ale został wykasowany przez j-j. A powód był prozaiczny - miał już dosyć forumowiczów opluwających go i naskakujących na niego. A że facet wie co to godność i honor ( takie pojęcia, raczej nieznane w XXIw. w Polsce ) to wkurzył się i wykasował wszystkie posty z dziennika.

• 1 month później...
domek w granicach 120 / 130 m2. zużycie do 15kWh/m2 rocznie - rozumiem ale z czego to wynika takie niskie zuzycie ? dlaczego w domach pasywnych jest takie niskie a w innych domkach nie ?? czym sie one charakteryzują ze jest ni zsze zuzycie ??

Konkretny przyklad? Po 25 latach ... Nic? co to oznacza ze po 25latach nic ????

Wynika to z tego że domy stoją w cieplejszym klimacie i mają mniejsze zapotrzebowanie na energie http://www.maisons-et-bois.com/discussions/viewforum.php?id=15

Edytowane przez FOXSTER
link