Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja domu ? rodzaj , grubość technika ?

paczasss

Recommended Posts

Witam na rynku posiadamy różnorodność materiałów dociepleniowych dom .Dom murowany standard grubość scian. Mam kilka pytań :

1. jaki rodzaj docieplenia tzn styropian biały ? jaki twardy ? wata ? wełna ? czy widziałem szare styropiany ? czym sie róznią ?

2. Czy grubosc styropianu ma róznice mam na mysli czy warto kłaść np styropian 20cm czy wystarczy np 12cm grubosci ??

Witam na rynku posiadamy różnorodność materiałów dociepleniowych dom .Dom murowany standard grubość scian. Mam kilka pytań :

1. jaki rodzaj docieplenia tzn styropian biały ? jaki twardy ? wata ? wełna ? czy widziałem szare styropiany ? czym sie róznią ?

2. Czy grubosc styropianu ma róznice mam na mysli czy warto kłaść np styropian 20cm czy wystarczy np 12cm grubosci ??

To wszystko wynika z tego jaką wartość zużycia energii (przeliczając na złotówki) jesteś w stanie zaakceptować. To wybór pomiędzy kosztami inwestycji a późniejszymi w rachunkach za ogrzewanie. W wielkim skrócie (choć pewnie wielu się nie zgodzi) takim kompromisem jest dom w standardzie NF 40 czyli zużywających do 40 kWh/m2 przez rok.

http://www.nfosigw.gov.pl/gfx/ees/userfiles/files/inteligentne_sieci_energetyczne/wytyczne_do_programu_domow_energooszczednych.pdf

Znajdziesz tam, między innymi wytyczne co do U przegród a więc pośrednio grubości i jakości styropianu, niezbędną jakość stolarki otworowej, skuteczność systemu wentylacji w oszczędności ciepła. Nie każdy projekt da się w takim standardzie wykonać po rozsądnych kosztach. Zmniejszanie zużycia energii w stosunku do tego standardu (poprzez zwiększanie grubości izolacji), przy obecnych jej cenach i możliwościach dalszego zmniejszenia zużycia rozwiązaniami typu pompa ciepła w większości przypadków nie jest opłacalne.

Robił bym sam izolację, nie jest takie ciężkie. już oszczędność na partaczach 95% tych co kleją styropian to są ludzie z przypadków.

wyznawcy minimum socjalnego .. czemu nie 2 cm ? czemu 12 .. kiedyś u partaczy 5cm było wyznawane nie dawno 10 cm a teraz widzę iż przekazali Ci 12 cm

dasz wiecej sytropianu, piec mniejszej mocy kupisz, mniejsze kaloryfery ja mam 25 grafitowego a teraz dal bym 30-35
oczywiście że tak.

tylko aptekarska ciągłość izolacji jest ważniejsza, zamiast wdawać się z "ekipami" co wiedzą nic na temat izolacji.

poszukaj jak izoluje się pasiv haus isolation ... czy pasiv windos ..

U mnie będzie ekwiwalent 70cm EPSG (styropian grafitowy) .. nie ograniczam się do jednego materiału .. w mojej stopce ..

widać że paleta izolacji ... od wełny styropiany liście słoma, wełna, kaszmir itp :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213470-Marzenia-si%C4%99-spe%C5%82niaj%C4%85-Arnika-skazana-na-superenergooszcz%C4%99dno%C5%9B%C4%87&highlight=kamil+basia tu jest 30cm ...

ja mówię o takim ale 70cm... .. granica ekonomi jest gdzieś między 1m -1 ,2 m .. przy tych grubościach watów już prawie nie przybywa ...

A Ty jaki masz styropian?

Niedługo zaczynam sam kłaść płytki klinkerowe na ocieplony dom steropianem na wysokosc ok 2.5m .

Trochę się gubisz kolego z tymi pytaniami i postami

• 2 weeks później...

Styropian biały (tradycyjny) różni się od szarego (z dodatkiem grafitu) deklarowanym współczynnikiem przewodzenia ciepła, czyli tzw. lambdą. Styropiany fasadowe białe posiadają najczęściej lambdę o wartości od 0,045 do 0,038 W/mK, a styropiany szare od 0,033 do 0,030 W/mK.

Rekomendowana przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu odmiana styropianu do ociepleń ścian to styropian o lambdzie deklarowanej nie większej niż 0,040 W/mK.

Czy grubosc styropianu ma róznice mam na mysli czy warto kłaść np styropian 20cm czy wystarczy np 12cm grubosci ??

Grubość styropianu, w połączeniu z jego deklarowaną lambdą decyduje o tzw. oporze cieplnym. Im grubsza jest płyta danej odmiany styropianu, tym lepszą zapewnia izolacyjność cieplną.

Przy doborze grubości i odmiany styropianu należy uwzględnić:

- materiały i grubości warstw ściany,

- wymaganą przepisami maksymalną wartość współczynnika przenikania ciepła, tzw. UC(MAX),

- wymagania w zakresie ewentualności wystąpienia kondensacji pary wodnej w przegrodzie,

- oczekiwane zużycie energii na potrzeby ogrzewania/chłodzenia budynku.