Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie ścian Ytong wewnątrz tynkiem cienkowarstwowym.

Recommended Posts

Witam szystkich, jestem w trakcie budowania domu z Ytonga i chciałem się podpytać odnośnie tynków cienkowarstwowych wewnątrz budynku.

1) czy tynk cienkowarstwowy jest leprzym rozwiązaniem od tradycyjnego tynku na ścianie Ytong ( bo ktoś kiedyś mi powiedział że zwykły tynk na ścianie z Ytonga może odpadać )

2) czy przewody elektryczne muszą być wpuszczonę w ścianę ( w bruzdy ) przy stosowaniu tynku ciękowarstwowego?

exbuxxxo: tego nie wie nikt - tynk cienkowarstwowy to zgodnie z metodologia na ziarnie o tych 2 mm albo czymś podobnym. Z drugiej strony przecież jest to tak czy inaczej warstwa finalna, docelowa na jakimś tam szprycu czy narzucie...

Chyba że ktoś próbował dać tynk cienkowarstwowy jako jedyni i od razu finalny i mu powychodziły łączenia na Ytongu...

czyli rozumiem że tynk ciekowarstwowy nie nadaje się bezpośrednio na ścianę :( Tak naprawdę nie wiem co się kryje pod " tynk ciekowarstwowy" czytałem że właśnie na Ytong się go stosuje, ponieważ wszystkie suporexy ciągną wodę i zwykły tynk nie zwiążę. Szukalem w internecie i znalazłem pare firm które mają w ofercie tynki ciekowarstwowe. Ale niestety są to informacje z internetu a sam się nie znam a każdy kto chce sprzedać produkt zachwala swoje nie podając minusów.

rufus: problem nie jest z ciągnięciem wody - na to zawsze znajdzie się jakaś chemia radosna, problem jest z czymś innym - z tynkiem. Standardowo idzie narzut / warstwa tynku ok 20 mm (25 mm) np c/w (piszę o murach a nie k/g) i dopiero na to idzie coś kolejnego.

Poza tym czym innym jest tynk drobnoziarnisty (ziarno do 1,2 - 1,5 mm) a czym innym cienkowarstwowy.

Takowy jako jedyną warstwę tynku oczywiście nałożysz, ale jak dla mnie nie jest to sensowne rozwiązanie