Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z rynien

jaremy

Recommended Posts

julo23 chce u siebie zrobić podobnie jak ty to wykonałeś mianowicie rynna będzie wchodzić do takich małych studzienek rewizyjnych na równo z kostka pod kostka będzie kawałkiem szła rura kanalizacyjna pełna z 1% spadkiem następnie połączę ją do rury żółtej drenażowej owiniętej geowłókniną i z małym spadkiem zakopie w ziemi na działce na moje 200m2 dachu mam zamiar łącznie położyć 60mb rury drenarskiej porozdzielanej na różne długości. Czy ma to sens?

julo23 chce u siebie zrobić podobnie jak ty to wykonałeś mianowicie rynna będzie wchodzić do takich małych studzienek rewizyjnych na równo z kostka pod kostka będzie kawałkiem szła rura kanalizacyjna pełna z 1% spadkiem następnie połączę ją do rury żółtej drenażowej owiniętej geowłókniną i z małym spadkiem zakopie w ziemi na działce na moje 200m2 dachu mam zamiar łącznie położyć 60mb rury drenarskiej porozdzielanej na różne długości. Czy ma to sens?

a ja myslałem żeby wykopać dół powiedzmy 2mx2m i przekopać sie przez warstwe gliny. Wyłożyc geowłóknine na dole i na bokach, wprowadzic tam rury i zasypać kamyczkiem. Od góry jakies 20cm niżej niż poziom działki znów geowłóknine i na to ziemie . Coś na wzór studni chłonnej tylko wieksza gabarytowo i bez wkopywania betonów.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Witam,

Podłączam się pod temat. Muszę wykombinować domowy sposób na rozsączenie wód opadowych z 3 rynien. Grunt na działce to sam piasek. Pomyślałem iż kupię X metrów rury drenarskiej fi100 w geowłókninie i z każdej rynny wykonam wyprowadzenie na działkę na odpowiedniej głębokości, bez zastosowania żadnej studni chłonnej. Pytanie tylko ile metrów takiej rury należałoby zastosować na jedną rynnę, aby cały spływ wody mógł bez problemu się rozsączyć ?

• 2 months później...

ja pod każdą rynną mam wkopane 20l wiadro wypełnione drobnymi kamieniami i powiercone z jednej strony raz częściowo dno. Z wiadra odchodzi powiercona na sito rura kanalizacyja fi100 długosci 2m obsypana drobnymi kamykami. Zakończona jest kratką wentylacyjną i dziurą ok 30x30x30 zasypaną żwirem i kamieniami. Patent działa od pół roku, teren się nie rozjeżdża ani nie podmaka a wody przy domu po deszczu nie mam

Grunt to ziemia rolna V klasy czyli więcej piachu niż czegokolwiek inneg :-)