Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokaż swoją kozę - piec wolnostojący - aranżacje

kowi

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Przeglądam tematy związane z "kozami" i zauważyłem, że brakuje tematu, w którym oprócz podania informacji jaki mam piec i podania linku ze strony dystrybutora/producenta ze zdjęciem danego modelu, rzadko kto wkleja zdjęcia swoich kóz już zamontowanych w swoich domach. Jestem na etapie zamawiania kozy do mojego mieszkania i brakuje mi aranżacji na których można by się wzorować , szukać inspiracji.

Jeśli chcecie się podzielić tym jak wygląda Wasza koza i jej otoczenie to bardzo proszę zamieszczajcie tu zdjęcia .Prosił bym aby umieszczać w tym temacie tylko kozy - piece wolnostojące (temat ma być bez kominków).

Pozdrawiam

kowi

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam ponownie.

Moja koza już podłączona i jestem po pierwszym paleniu. Chodzi super.

Poniżej moja fotorelacja z przygotowania miejsca pod kozę. Od czasu przymiarki z postu wyżej "trochę" się zmieniło... ;-))[ATTACH=CONFIG]256699[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]256701[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]256702[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]256700[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]256704[/ATTACH]

koza k6.jpg

20140403_204044_resized.jpg

20140403_190134_resized.jpg

20140407_141247_resized.jpg

20140407_215912_resized.jpg

Edytowane przez kowi

• 2 months później...
  • 5 months później...

Witam.

Powoli mija pół roku od zamontowania kozy K6 z firmy kratki.pl.

Mamy teraz mrozy, średnio -6*C. Temperatura w pokoju w którym znajduje się koza: 24*C przy spokojnym paleniu. Pokoje mam tak usytuowane, że powietrze może "swobodnie" krążyć między pokojami.

Pokój sąsiadujący z pokojem gdzie jest piec 21*C, dalszy pokój 20*C i kolejno przedpokój 21*c.

Co zauważyłem dużo ciepłego powietrza gromadzi się na wysokości około 190 cm i wyżej do sufitu. Pomyślałem, że warto by przemieszać to powietrze i uruchomiłem wentylator, taki biurkowy (jaki używa się latem). Powietrze po chwili się przemieszało i temp. w pokoju z kozą wzrosła do 29*C. Poszedłem dalej i ustawiłem wentylator w drzwiach do następnego pokoju a drugi w drzwiach między trzecim pokojem a przedpokojem. Temperatura po około 7 minutach rozłożyła się równomiernie po wszystkich pokojach 22-23*C

Już po sezonie zimowym muszę coś pomyśleć nad rozprowadzeniem tego ciepła i wymuszeniem obiegu.

Ile drewna spalam? Zakupiłem przed sezonem Czerwonego Dębu 2mp. połupanego na polówki o długości 35cm i średnicy przed połupaniem od 15-20cm. Palę głównie popołudniami i wieczorem i spalam wciągu tego czasu(od 17tej do 24tej) 4-6 polan. Ostatnie polano wkładam tak o 22.00, które wypala się do końca około północy. Mogło by palić się dłużej ale w tedy wiadomo okopcona szyba i takie tam, nie ograniczać dopływu powietrza do spalania i szyber też mam otwarty na maksa.

Pozdrawiam kowi.