Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Okna antywłamaniowe mocowane w murze nie spełnią swego zadania, jeśli słabym punktem będzie... pustak ceramiczny, w którym zakotwiono okna. Jak wzmocnić ścianę? W tym odcinku także o tym, jak zlikwidować mostki akustyczne oraz czy można budować jedną ścianę z różnych materiałów. Kolejny odcinek naszego serialu "Stan surowy zamknięty" pod znaczącym tytułem "Diabeł tkwi w szczegółach"...

Edytowane przez Redakcja

a może tak FM zacznie promować hasło

"Unikaj ścian z porotermu !!!"

A dlaczego ?

Cena to nie wszystko, nie jeden Inwestor przekonał się przy próbie szczelności jak g..... to materiał

Nie zawsze zgadzam się z Tobą nikt ważny ale tu masz rację. Czemu od razu nie budować fortecy, skoro okna i drzwi antywłamaniowe można po prostu wyrwać. Idąc tym tropem można wwiercić się w ścianę nośną i zamontować haki. Też można "wjechać w nie samochodem" jakby nie było.

Ja apeluję mimo wszystko o zdrowy rozsądek i zachowanie umiaru podczas budowy.

• 1 month później...

Witam

Na moje lekka przesada z tą cegłą ceramiczną, nie jest aż taka beeeee :)

ale druga kwestia - czyli okno z okuciami Wk2 czy 4 czy 128 i montaż bez zmian to absurd :)

Każdy z nas, kto wie jak okno jest montowane potrafi całe okno "wyciąć" z muru w 3 min i nie ma znaczenia jakie będą okucia czy szyby - chcą dokonać włamu wytnie się całość :)

Pozdrawiam

Michal, jak bedziesz "Wolny" to wpadni jdo mnie - dam Ci prace przy demontazu okien. Przyda mi sie ktos, kto bedze to robil w 3 minuty (zalozmy, ze bez strat dam Ci 3x wiecej czasu). Bo mi to zawsze jakos wiecej zabiera..

Witam

Michal, jak bedziesz "Wolny" to wpadni jdo mnie - dam Ci prace przy demontazu okien. Przyda mi sie ktos, kto bedze to robil w 3 minuty (zalozmy, ze bez strat dam Ci 3x wiecej czasu). Bo mi to zawsze jakos wiecej zabiera..

Mowa o WŁAMANIU a nie o wymianie stolarki :) więc jeżeli o to Ci chodzi to chętnie wpadnę :)

Pozdrawiam

Mowa o WŁAMANIU a nie o wymianie stolarki :) więc jeżeli o to Ci chodzi to chętnie wpadnę :)
Szanowny MM, chyba nie próbowałeś nigdy wyrwać okna z muru. Powodzenia.

Nie masz szans wyrwać całego okna z muru w czasie krótszym niż dojazd leniwej ekipy ochroniarskiej.

Dam CI nawet i pól godziny byś okno wyrwał, oczywiście beż użycia samochodu itp ułatwień w stylu C4 czy inne wybuchowe wynalazki ;)

Inaczej nawet powiem.

W 3 minuty, nawet w kwadrans, nie wyrwiesz okna zamontowanego nieprawidłowo, tylko na pianę, bez żądnych kotew.

Witam

oczywiście beż użycia samochodu itp ułatwień w stylu C4 czy inne wybuchowe wynalazki ;)

Inaczej nawet powiem.

W 3 minuty, nawet w kwadrans, nie wyrwiesz okna zamontowanego nieprawidłowo, tylko na pianę, bez żądnych kotew.

nie no C4 to lekka przesada, "lisica" ewentualnie "ogon bobra" i po robocie w 3 min :)

Pozdrawiam

ok, ogonem można szybko powycinać, ale czy będziesz dobierał się do szpalet żeby wyciąć okno? Czy lepiej ciszej próbować ze skrzydłem, gdzie nie jest tak głośno i czasochłonnie jak przy szpaletach? Mowa tutaj jest o włamaniu do domu (czyli mamy obrobione okna od zewnątrz + jeszcze to wycięte okno z punktów mocowań jakoś w miarę cicho trzeba usunąć)

Złodziej raczej nie chce na siebie zwracać uwagi ;) :D