Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FILM: Ściany dwuwarstwowe - ile dać izolacji?

Redakcja

Recommended Posts

Ile dać ocieplenia na ścianę z pustaków ceramicznych? Czy trzeba kołkować styropian? Jak połączyć izolację fundamentu i ścian? Odpowiadamy na najczęstsze pytania inwestorów. Jesteśmy na budowie domów jednorodzinnych, obserwujemy ocieplanie ściany styropianem. Kolejny odcinek serialu "Stan surowy bez błędów".

Zobacz film:

Zobacz cały nasz serial "Stan surowy bez błędów"

tvtvtvtc.jpg

Edytowane przez Redakcja

• 1 month później...

O tak jest.... oto wlasnie kompromitacja pelna geba i nasze polskie realia na budowie.... Pan Inzynier Robert Wiktor i jego wywod:

- brak kolkowania? a podpisze sie pod tym jako projektant, przypominam ze zaden producent systemow docieplen nie przewiduje takiego zapisu w swojej aprobacie technicznej. Kolkowanie lub niekolkowanie to sprawa projektu i obliczen sily ssacej wiatru dla konkretnego budynku w konkretnej lokalizacji. Panie Inzynierze.... zatrudnie Pana jako swojego inspektora nadzoru do wykonania elewacji w moim budynku jednorodzinnym... ktory postawilem sobie na Śnieżce (taki szczyt w Karkonoszach) Karkonosze to pasmo górskie ... bo nie jestem pewien czy Pan o tym wie :) Podpisze mi Pan odbior tego bez kolkowania .. z klejeniem na placki?

- klejenie na placki - trzeba bylo tylko dodac zeby scianna oddychala

- widzieliscie jak zostaly wymurowane sciany z ceramiki? jak wypchniete zostaly szalunki ? na takim budynku klejenie klejem w piance to czysta mzonka

- temperatura ponizej -5 stopni? przy klejeniu? a kto za to wezmie odpowiedzialnosc

- a jak tam obsadzic stolarke otworowa?

- ani kawalka naroznika, listwy okapnikowej... co za lipa.

- najlepsze rusztowanie: paczki styropianu.. co tam... wcale sie nie niszczy... inwestor zaplaci... pojdzie w straty :)

- po co redaktor w leroy kupowal kolki?

- siatka chinska... 145 albo i mnie... o pewnie...

- i tynki Kreisel... LOL

- i docieplenie fundamentu pseudo xpsem....

Dzisiaj klient zadal mi pytanie czy jest mozliwe w polskich realiach takie wykonanie elewacji:

https://www.youtube.com/watch?v=_OloldpTF-g

Odpisalem ze jasne, w sumie mojej ekipie nie daleko do tego, nie mamy wprawdzie takiej sprytnej maszyny do ciecia styropianu, troche inaczej robimy termodyble ale w sumie efekt taki sam, nie mamy lacznikow listwy okapnikowej... no i niesttey warstwa zbrojaca na kleju cementowym nie wyjdzie tak jak na filmie z wykorzystaniem Armierungsputzu ze STO (taki tam, klej do siatki za 250zl/25kg)

I to nie jest hejtowanie, ale ten film to zenada... zapraszam na nasza realizacje na domku jednorodzinnym, albo do ewbuxxxo.

Noooo jakbysmy robili elewacje po 30zl/m2 to pewnie moze i by tak wlasnie to wygladalo... na odpie... byle jak...

I dobrze ze film nakrecony w Leroy Merlin... kapital francuski ... nie ma to jak wspierac nasz rodzimy biznes.... Nie mozna bylo w jakiejs hurtowni z polskim kapitalem zrobic tych zakupow i dzikei temu reklame im zrobic.

Wstyd i hanba !

Edytowane przez fighter1983

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 10 months później...
Gość TwojPan

Dzisiaj klient zadal mi pytanie czy jest mozliwe w polskich realiach takie wykonanie elewacji:

https://www.youtube.com/watch?v=_OloldpTF-g

Odpisalem ze jasne, w sumie mojej ekipie nie daleko do tego, nie mamy wprawdzie takiej sprytnej maszyny do ciecia styropianu, troche inaczej robimy termodyble ale w sumie efekt taki sam, nie mamy lacznikow listwy okapnikowej... no i niesttey warstwa zbrojaca na kleju cementowym nie wyjdzie tak jak na filmie z wykorzystaniem Armierungsputzu ze STO (taki tam, klej do siatki za 250zl/25kg)

Kilka lat temu,na FM przekomarzałem się z userem o nicku (jak dobrze pamiętam) rezi.Temat dotyczył grubości kleju na elewacji ze styro oraz tego czy taki klej może być warstwą finiszową elewacji.Jak dobrze pamiętam,chodziło tez o jeden klej do wszystkiego (styro,warstwa zbrojona,warstwa końcowa)

Pracowałem kilka lat na materiałach STO,potem na materiałach WEBER.Przepaść,materiały,dokumentacje techniczne wykonania detali ,same detale (materiały) -wielka przewaga STO.

Jak styropian jest dobrze położony,to warstwa kleju "ciągnięta" po siatce np.piórem,daje niemalże idealną powierzchnię.Ale klej STO,to nie klej z polskiego marketu.Pomijam jakość siatki i innych detali STO.Kładliśmy do wys.2m elewacji,siatkę grubą z włóknami metalowymi-zupełnie inną niż powyżej 2m.Tak jak na filmie,wykonywane tez były szpalety okienne,wraz z uszczelkami nad i pod parapetem.

Edytowane przez TwojPan

• 5 weeks później...
STO jest niestety bardzo trudno dostępne w Polsce - swego czasu chyba były te kleje m.in. w praktikerze, ale jakoś zniknęły. Może były za drogie na polskie warunki. Podobnie było kiedyś z tynkiem strukturalnym beckersa, który chwilę był w sklepach, a potem trzeba go było ściągać z niemiec :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ile dać izolacji, dobre pytanie. Nie jestem w temacie na bieżąco i nie wiem jaka aktualnie panuje moda (celowo użyte słowo). Ja mieszkam w domu wybudowanym już jakiś czas temu 140m2 i jego docieplenie to 6 cm na ścianach a 3 cm na ościeża, balkony itp. jakiegoś standardowego styropianu i 15 cm wełny skalnej między krokwiami. Oczywiście wiele osób uzna to za drastycznie mało ale u mnie latem temperatura w domu mi nie przekracza 25 stopni a zimą koszt ogrzewania waha się między 1600 PLN a 2500 PLN maksymalnie przy srogiej zimie z CWU. Dodatkowo ściany nie są grube bo 32 cm łącznie i nie tworzą efektu plastikowego bunkra - bardzo fajne stwierdzenie. Czy będzie kiedyś więcej izolacji? Raczej nie, po prostu nie widzę takiej potrzeby i nie rozumiem w którą stronę to zmierza kiedy ludzie kładą izolacje po 20, 30, 40 cm (ludzie to prawie pół metra) sądząc po tym jak opisują mieszkanie w tych domach oraz rachunki które płacą to tym bardziej nie wiem co się chce przez to osiągnąć chyba spełnienie marketingowych marzeń producentów, dystrybutorów i sprzedawców. Oczywiście podobają mi się założenia domów pasywnych i energooszczędnych ale nie wiem czy tędy droga aby kłaść tak potężne ilości izolacji, może po prostu ten materiał jest nieskuteczny... Edytowane przez PaulAdmin

• 2 months później...
  • 1 month później...
Grubość izolacji powinien określić projektant z uwagi na wymogi izolacyjne ściany oraz sprawdzenie warunków cieplno-wilgotnościowych przegrody (oba wynikaja bezpośrednio z wymogów Warunków Technicznych). A somodzielnie można skorzystać z dostępnych kalkulatorów dociepleń np. na stronie Kanuf Therm pod linkiem http://knauf-industries.pl/program,calc,kalkulator-oszczednosci.html

• 1 month później...
Ile dać izolacji, dobre pytanie. Nie jestem w temacie na bieżąco i nie wiem jaka aktualnie panuje moda (celowo użyte słowo). Ja mieszkam w domu wybudowanym już jakiś czas temu 140m2 i jego docieplenie to 6 cm na ścianach a 3 cm na ościeża, balkony itp. jakiegoś standardowego styropianu i 15 cm wełny skalnej między krokwiami. Oczywiście wiele osób uzna to za drastycznie mało ale u mnie latem temperatura w domu mi nie przekracza 25 stopni a zimą koszt ogrzewania waha się między 1600 PLN a 2500 PLN maksymalnie przy srogiej zimie z CWU. Dodatkowo ściany nie są grube bo 32 cm łącznie i nie tworzą efektu plastikowego bunkra - bardzo fajne stwierdzenie. Czy będzie kiedyś więcej izolacji? Raczej nie, po prostu nie widzę takiej potrzeby i nie rozumiem w którą stronę to zmierza kiedy ludzie kładą izolacje po 20, 30, 40 cm (ludzie to prawie pół metra) sądząc po tym jak opisują mieszkanie w tych domach oraz rachunki które płacą to tym bardziej nie wiem co się chce przez to osiągnąć chyba spełnienie marketingowych marzeń producentów, dystrybutorów i sprzedawców. Oczywiście podobają mi się założenia domów pasywnych i energooszczędnych ale nie wiem czy tędy droga aby kłaść tak potężne ilości izolacji, może po prostu ten materiał jest nieskuteczny...

A jak tam było pod koniec lipca też tylko 24C w domu ?

• 8 months później...
  • 3 months później...