Redakcja 25.02.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) Kupujemy więźbę - co trzeba wiedzieć o drewnie, które przez dziesiątki lat będzie dźwigało dach Waszego domu? Czy może to być drewno "prosto z lasu"? Zapraszamy do wizyty w specjalistycznym składzie drewna. Oprowadzą Was redaktor Radek Murat i inżynier Robert Wiktor. Kolejny odcinek serialu "Stan surowy bez błędów". Zobacz film: Zobacz cały nasz serial "Stan surowy bez błędów" Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekzmarek 11.04.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 mnie zaciekawił.........................warto luknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 19.04.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Mnie interesuje czym takie drewno klejone jest klejone, co to za masa, czy ten klej nie jest rakotwórczy i czy taka klejona belka nie oddaje jakichś chemikaliów do powietrza, wiadome jest np, ze płyty osb zawierają formaldehyd, nie przypuszczam, ażeby z drewnem klejonym było inaczej, ale może się mylę, Szanowna Redakcja, i Panowie Inzynierowie, zapewne wyprowadzą mnie z błędu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntIII 01.10.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Czy klei jak by był rakotwórczy to byłby dopuszczony do użytku w takiej ilości ? Wystarczy zobaczyć i wyobrazić sobie ile tego kleju jest na jednej belce. Myślę że nie ma obaw co do tego że klei jest niebezpieczny. Co do filmu - bardzo fajny chociaż pewien niedosyt jest. Taki filmik to tylko uzupełnienie lub zapoznanie się z podstawami zamówienia drewna na budowę. Lepiej pogadać z majstrami budowlanymi oni lepiej wytłumaczą leżeli ma się jakiegoś znajomego dobrego majstra budowlanego któremu warto zaufać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.10.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 6:06 jak bozia dała deskę ta my ją skleiły ... przecież część z tych desek to na szalunek się nadaje ... słoje ... występują bardzo rzadko .. cóż ... Składowanie więźby ..masakra .. nie chodzi o deszcz, tylko jeśli z tartaku przyjeżdża tak mokre że soki wychodzą to położenie na słońcu... momentalnie zaczyna je kręcić .. i zacienienie warto mieć, niech drewno .. traci stopniowo wilgoć .. a nie w dwa dni .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW123 03.02.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Polecam bardzo kupowanie drewna do więźby z gotową obróbka ciesielską automatyczną CNC, minimalna ilość strat, gotowe elementy trafiają do Ciebie na budowę ponumerowane, więźbę składa się dosłownie jak klocki LEGO. Wiadomo, że osobno za prefabrykacje trzeba zapłacić, ale wychodzi mniej więcej to samo jak docinanie, pojedynczo każdego elementu na budowie. Firmy zajmujące się tym zazwyczaj stosują drewna najwyższej jakości. Kilka takich firm już w Polsce funkcjonuję, u naszych zachodnich sąsiadów to jest na porządku dziennym. Nie trzeba też męczyć się z nabijaniem łączników i gwoździ. Maszyny elegancko docinają elementy, stosowane w każdym łączeniu są tradycyjne łączenie ciesielskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ORaczkowski123 10.02.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Świetny film, bardzo dużo mi wyjaśnił, mam nadzieję, że będzie z tego jakaś większa seria dla większych laików bo może być czasem trochę trudno zrozumieć specjalistyczny język jeżeli ktoś sie nim nie posługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 13.02.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 To prawda, tych filmów jest zbyt mało, a dach jest ciężkim zagadnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz79 15.02.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 ciągle mnie zastanawia jak trzeba wykonać więźbe pod taką dachówkę jaką jest staroklasztorna Creatona, bo zastanawia mnie kwestia rozkładu równomiernego środka ciężkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dort 16.02.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 to chyba już zmartwienie tych, co będą kłaść dach:) dla mnie największym problemem jest wybór dachówki, ale chyba jednak zdecyduje się na titanie Creatona, a co do filmu, warto obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz79 16.02.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 ale kupię sobie tego Creatona i co?! potem mi pół domu rozbiorą, a znajomy nie ma czasu wpaść i spojrzeć na konstrukcję dachu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 20.02.2015 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ojj patrz na to, że znajomy musi być wykwalifikowany żeby dobrze to ocenić, bo nie jest to takie proste. Co aktualnie masz na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 21.02.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Janusz ale z tym dokładnie to najlepiej zwrócić się do dekarza lub cieśli oni dokładnie powini wiedzieć jak ją wzmocnić tak aby nie zużyć zbyt dużej ilości drewna i aby nie było zbyt skomplikowanie, bo to zwiększa koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz79 22.02.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 tak myślę, że chyba jestem w stanie wzmocnić to nawet dużą ilością drewna, ogólnie to mi się marzy w tym roku wymiana całego dachu razem z belkowaniami i wszystkim tak żeby to miało ręce i nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dort 22.02.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 niestety, najgorzej jest robić po kolei, ponieważ zawsze zostaje coś niedokończone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 25.02.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 tak myślę, że chyba jestem w stanie wzmocnić to nawet dużą ilością drewna, ogólnie to mi się marzy w tym roku wymiana całego dachu razem z belkowaniami i wszystkim tak żeby to miało ręce i nogi No trochę pracy i pieniędzy będzie trzeba w to włożyć. Życzę powodzenia . A jeżeli cały dach chcesz wymienić to masz już jakąś dachówke na oku? ,bo również zaczynam poszukiwania, żeby na wiosenne prace dekarskie zdążyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 11.03.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 No tworzenie dachu od nowa na pewno będzie sporo kosztowało, ale na pewno jest warte ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 12.03.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 No oczywiście nie ma co się oszukiwać, ale jednak jest to inwestycja na długie, długie lata, więc chyba lepiej zainwestować i żyć w spokoju nie martwiąc się czy przy wichurze, burzy nic się z nim nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 01.04.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Nom, widać jakie to ma znaczenie, po wiadomościach dzisiaj, gdzie mówili ciągle o tym jak wichura pozrywała blachę z dachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 02.04.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 No to prawda. Słyszałem również wypowiedź jakiejś osoby, że zerwało właśnie ogromny płat blachy z jego budynku, który poleciał na pole, a gdyby tam znajdował się człowiek to, że bez problemu by go przecięło . Nie ma więc co ryzykować, bo może niestety skończyć się to dla nas niefajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts