mnowak355 26.02.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 WitamPozwolenie na budowę mojego domu zakładało 30-40 centymetrowe podniesienie terenu. Aby nie robić skarpy zaproponowałem sąsiadowi że zdemontuje jego stare ogrodzenie i w granicy ale na swoim gruncie postawię nowe ogrodzenie z murkiem oporowym dla ziemi. Z sobie tylko znanych przyczyn sąsiad nie zgodził się na takie rozwiązanie. W związku z taką a nie inną decyzją sąsiada chciałbym zapytać czy jest jakiś przepis określający odległość w jakiej można wybudować ogrodzenie (konkretnie murek oporowy) od istniejącego już płotu. Zaznaczam że swój murek chciałbym wykonywać na swoim gruncie ale istnieją miejsca na granicy z sąsiadem w których oba płoty bardzo by się do siebie zbliżały. Czy jest jakiś przepis który określa odległość od ogrodzeń w celu np. konserwacji.Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 26.02.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Temat powracający.Wpisz w wyszukiwarkę np. ogrodzenie w granicy - wyskoczy masa wątków - coś wybierzesz i wszystkiego się dowiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 26.02.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Temat powracający. Wpisz w wyszukiwarkę np. ogrodzenie w granicy - wyskoczy masa wątków - coś wybierzesz i wszystkiego się dowiesz... Przy okazji wpisz murek oporowy i sprawdz czy nie będzie potrzebne pozwolenie na budowę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 27.02.2014 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Przeczytałem sporo polecanych przez Was tematów. Jakbym miał powiedzieć to większość ale nie zdecydowana większość przychyla się do zdania aby budować własne ogrodzenie na własnym gruncie tak aby nie przechodziło na stronę sąsiada ale też nie bardzo cofając się w swoje. Nie znalazłem jednak dokładnie odpowiedzi na swoje pytanie. Rozumiem że skoro sąsiad nie uzgadniał ze mną przebiegu swojego ogrodzenia mogę na swoim gruncie wybudować ogrodzenie jakie mi pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.02.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Może nie do końca jakie Ci pasuje, ale takie jakie dopuszczają przepisy (głównie kwestia wysokości). Natomiast uważaj z podnoszeniem terenu - masz je zapisane w PNB ale wykonaj tak, aby nie było "negatywnego oddziaływania" na działkę sąsiada- może mieć pretensje w sytacji np zalewania jego terenu wodą deszczową spływającą z Twojej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 28.02.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Przeczytałem sporo polecanych przez Was tematów. Jakbym miał powiedzieć to większość ale nie zdecydowana większość przychyla się do zdania aby budować własne ogrodzenie na własnym gruncie tak aby nie przechodziło na stronę sąsiada ale też nie bardzo cofając się w swoje. Nie znalazłem jednak dokładnie odpowiedzi na swoje pytanie. Rozumiem że skoro sąsiad nie uzgadniał ze mną przebiegu swojego ogrodzenia mogę na swoim gruncie wybudować ogrodzenie jakie mi pasuje. Tego np nie czytałeś http://www.informacjaprawnicza.pl/Article,3572,5/ , sąsiad ładnie poprosi o usunięcie tego co tobie wydaje się ogrodzeniem a jest murem oporowym a jak nie poskutkuje zgłosi samowole budowlaną . Troche absurd ale tak działa prawo http://www.budujemydom.pl/ogrodzenia/10886-rozbiore-ten-mur-lyzeczka-a-nie-zaplace-za-legalizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts