Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ELEKTRYCY POMÓŻCIE!!!

tomdoo

Recommended Posts

Elektrycy położyli mi we wszystkich gniazdach kable 1,5mm kw. Czy jest jakiś przepis lub norma, która mówi o grubości kabla i gdzie jaki mam iść?? Do siły dali linkę 4 mm kw. Czy to dobrze? Czy mam żądać od nich wymiany kabli. Elektrykowi jeszcze nie zapłaciłem. Wydaje mi się, że może on próbuje zaoszczędzić na kablu. Proszę o pomoc, bo sam nie wiem jak mam się zorliczyć z elektrykiem. Dzięki.

Do gniazdek 1-fazowych powinni położyć przewód 3x2.5 bezwzględnie,

oświetlenie oczywiście 3 lub 4 żyły, zależy gdzie, ale przekrój 1.5

W ścianie w 90% powinny iść przewody o żyłach z drutu, nie z linki

przede wszystkim są tańsze.Co do siły to musisz napisać co chcesz

zasilać czyli jaką moc będzie miało to urządzenie 3-fazowe, wtedy można dobrać przekrój przewodu, w tynk raczej drut.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Według mnie musisz zadać sobie pytanie co z tych gniazdek będziesz zasilać. Półtorówka do 2-3 kW powinna wystarczyć. Dlatego w sypialniach i pokojach nie widzę potrzeby większego przekroju (oczywiście wyłączając ewentualne ogrzewanie elektryczne). W kuchni, pralni, pomieszczeniach warsztatowych i gospodarczych dał bym 2,5mm2. Jeżeli chodzi o siłę to czwórka jest całkowicie wystarczająca.

Ostatnio byłem na budowie domu nad morzem i inwestor pokazał mi wykonaną instalację elektryczną, szczególnie zaintereswało mnie podłączenie gniazdek jednofazowych. Wszystkie w ramach pokoju były podlączone 1,5mm2 i do tego łączone szeregowo, to niedopuszczalne, nie wiem jak to jest u pana zrobione.

Ja bym zaczął od projektu, tam powinno być wszystko wyszczególnione i napewno jest dobrze i lepiej niż na ścianach.

O ile w projekie jest dobrze to trzeba elektryka zmusić, aby trzymał się projektu, a ak nie to ściągnąć projektanta i pokazać mu instalację, a najlepiej, żeby oni obaj się spotkali i sobie wyjaśnili.