Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyb we wnęce okiennej - ocieplenie?

gandw

Recommended Posts

10 lat temu wymieniliśmy okna na nowe, plastikowe. Od tego czasu stopniowo narasta problem z grzybem (chyba to grzyb) we wnęce okiennej. Widać to na zdjęciach:

IMG_20140226_130242.jpgIMG_20140226_130259.jpgIMG_20140226_130311.jpg

Oczywiście staramy się dbać o wietrzenie, ale problem wg mnie bierze się z mostków termicznych, te miejsca są wyraźnie zimniejsze, więc pewnie cała para wodna z pokoju się w nich skrapla (szczególnie widoczne nad ranem). Co ciekawe grzyb jest tylko na nowym tynku który położyli podczas wymiany okien, na starym tego nie ma.

Poradźcie proszę jak sobie z tym poradzić - chyba to trzeba skuć a potem ocieplić, tylko nie wiem jak, czym i na co zwrócić uwagę. Myślałem albo o płytach Multipor (klik) albo o styropianie i siatce? Sam już nie wiem.

Poradźcie proszę jak sobie z tym poradzić - chyba to trzeba skuć a potem ocieplić, tylko nie wiem jak, czym i na co zwrócić uwagę.

Witam - ewidentnie widać - o czym również piszesz, że występuje zjawisko skraplania się wilgoci na najzimniejszym elemencie tj obecnie nowym wykończeniu ściany.

Brak odpowiedniej wentylacji pomieszczenia - trzeba usunąć tą wilgoć z powietrza, aby nie mogła się wykraplać

Dodatkowo utworzył się mostek cieplny pomiędzy nieocieplonym glifem zewnętrznym mocowania okna(tam należy ocieplić)

No i jak kolega wspomniał trzeba koniecznie usunąć ten "kwitnący" grzyb

Pozdrawiam

Dzięki za rady, oczywiście wentylacja pomieszczenia jak najbardziej wymaga zadbania, ale przecież nie zejdzie się z wilgotnością do 0%, więc muszę usunąć ten mostek termiczny. Fajnie byłoby móc zrobić dobre ocieplenie od zewnątrz, ale co wtedy z tynkiem zewnętrznym - za dużo pracy i zachodu. Jestem w trakcie remontu pokoju więc mogę tu coś poprawić od wewnątrz i dlatego pytam co zrobić.

zadbania, ale przecież nie zejdzie się z wilgotnością do 0%, więc muszę usunąć ten mostek termiczny.
Aby takie grzeb zrobić

musiało być lekko ponad 60% !

https://www.google.pl/search?q=wykres+moliera&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ifUOU-neLcaDywOc7oHYDQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1283&bih=655 dla 30% pary wodnej w powietrzu powierzchnia okna musiała by mieć z 3st ...

http://www.viking-house.ie/passive-windows.html izolacja winna zachodzić na ramę bardzo mocno. Ale to są skutki tego że Ciebie w obroty złapali fachowcy ! od tradycyjnych wypieków budowlanych.

Masz izolację na ścianach ?

Fajnie byłoby móc zrobić dobre ocieplenie od zewnątrz, ale co wtedy z tynkiem zewnętrznym - za dużo pracy i zachodu. Jestem w trakcie remontu pokoju więc mogę tu coś poprawić od wewnątrz i dlatego pytam co zrobić.
tynk Ci nie zagwarantuje niższych rachunków.

Poczytaj jednego wieczora o budownictwie pasywnym czy wysoce energooszczędnym, abyś na przyszłość nie dał sobie wcisnąć "fachowców"

https://www.google.pl/search?q=passive+windows&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=3fUOU4KkEar8ygPo74D4Bg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1283&bih=618 z powietrza takie rozwiązania się nie biorą, jakiś powód tego był.

http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/ zobacz co się stało z oknami ...

Teraz w Polsce szyby w oknach 4 są ... ale ramy nadal są kiszkowate.

Obejrzyj dokładnie te miejsca, gdzie występuje grzybek.

Mechanizm, jaki tam uruchomiono, działa tak:

Ciepłe i wilgotne powietrze przepływa sobie swobodnie po wnętrzach domu.

Stykając się z masywnymi ścianami ogrzewa je.

Trwa to dość długo, bo grzanie lekkim powietrzem ciężkich ścian jest mało wydajne.

W tych właśnie miejscach, gdzie jest grzybek, powietrze wnętrz praktycznie STOI!!!

Stoi sobie cicho i stygnie. Przekracza punkt rosy i zrzuca wilgoć, która nie może odparować bo "dostawa ciepła" jest zbyt mała.

DLATEGO właśnie połączenia ścian z sufitami były dawniej wykonywane "na butelkę", zaokrąglone, aby powietrze w tych miejscach nie stało.

Wstawili, otynkowali, poszli...

KIEDYŚ w tynku było bardzo dużo wapna, które broniło nas przed grzybkiem.

Teraz są uszlachetniacze do zapraw.... Murować się da, ale to już nie to samo...

MOŻNA spróbować w tych miejscach zrobić taki tynk, który da się ogrzać tą ilością ciepła, jaka tam dociera.

Powinien być mineralny, na wapnie i TERMOIZOLACYJNY.

Żadne okładanie płytami styro czy innymi problemu nie rozwiąże, bo są to PŁYTY.

Powietrze wilgotne wlezie pod nie i będzie jeszcze gorzej!

Pod nałożony tynk nie wlezie - i DLATEGO ten sposób zadziała.

Poczytaj o perlicie.

To piasek "pusty w środku", szkło wulkaniczne.

Kup wysyłkowo ze trzy worki, co kosztuje prawie nic, i otynkuj te miejsca perlitem.

Do wody zarobowej można dodać odrobinę siarczanu miedzi, który jest silnie grzybobójczy.

Dodatkowo, ale nie koniecznie, możesz rozważyć wyoblenie miejsca styku ściany z sufitem, o czym pisałem wyżej.

Adam M.

Sorry Adam ale troszkę

KIEDYŚ w tynku było bardzo dużo wapna, które broniło nas przed grzybkiem.

Teraz są uszlachetniacze do zapraw.... Murować się da, ale to już nie to samo...

nie nie ... jeśli było wapno łatwiej para wodna niosła się w głąb przegrody i tam w pustce powietrznej robiła się kaszana.

Złe wytłumaczenie od odnośnie ruchu pary wodnej ... jej nie potrzeba ruchu !

http://siwinska.zut.edu.pl/fileadmin/Pliki_tekstowe/Cisnienie_czastkowe_pary_wodnej_nasyconej_w_powietrzu.pdf to ta różnica ciśnień napędza

ruch przez przegrodę ! po to są paroizolacje aby ten ruch maksymalnie powstrzymać ! to co tu dzieje się na powierzchni.

Przy lepiej izolowanej, a nie zabezpieczonej przed parą wodną przegrodzie, będzie działo się głęboko w niej !

Pierwsze zbij ilość pary wodnej w powietrzu do około 40%

" jeśli było wapno łatwiej para wodna niosła się w głąb przegrody i tam w pustce powietrznej robiła się kaszana. "

Zauważyłeś, że żyjemy w hydrosferze Ziemi?

Woda zaczyna się z 10km nad głową a kończy z 10km pod stopami..

Jest wszędzie!

Budowali od wieków i do dziś, co lepiej wybudowane, stoi, pomimo zjawisk, jakie opisujesz.

I nie ma grzybka... Znaczy - da się!

Adam M.

Dzięki za wyoślenie tematu :-) tak, cały dom jest ocieplony.

Dlatego zamiast styropianu myślałem o płytach multipor czyli właściwie bloczki z betonu komórkowego w bardzo lekkiej klasie. Nie jest to bardzo drogie, klei się to na zaprawie, robiłyby za "ciepły" tynk grubości 3 cm który łatwiej położyć amatorówi... sam już nie wiem czy to dobre wyjście.

Obejrzyj uważnie jakie fotki z kamery termowizyjnej!

Albo pirometrem się pobaw...

W narożach JEST zimniej. Tu jest problem

ale ja to wiem, a wyokrąglenie brzegów ciut podnosiło temperaturę.

Oczywiście jak tam powietrze nasycone parą wodną, zetknie się z zimną powierzchnią następuje kondensacja.

Ale to jest wynik właśnie tego jak przepływa ciepło, o ile szybciej ucieka przez tzw mostek termiczny.

Budowali od wieków i do dziś, co lepiej wybudowane, stoi, pomimo zjawisk, jakie opisujesz.

pewnie że się da.

Moi rodzice mają dom o gdzie płyta balkonu zachodzi nad salon

bez izolacji 1.jpg

płyta balkonowa nad pomieszczeniem 2.jpg dodanie tylko 5cm izolacji jak wysoce podnosi temp powierzchni.

Dzięki temu iż w sezonie grzewczym jest bardzo sucho w domu bo około 20-30% to nie występują tam grzyby itp ...

teraz jak kolega założył plastikowe szczelne okna ... ilość wymiany spadła, pewnie jeszcze chyba zrobił tynk na zewnątrz ...

i zatkał resztę mikro szparek gdzie powietrze wpadało i rozrzedzało ilość pary wodnej.

Stąd w większości starych domów ten problem nie istniał bo jak się paliło robiło się bardzo sucho ... nie dość że przy -20 powietrze jest prawie bez pary wodnej .. w odniesieniu do +20 st .. to jeśli chodzi do budynku i zostaje ogrzane ... nagle z 100% przy -20 robi się 5% przy +20

Obejrzyj uważnie jakie fotki z kamery termowizyjnej!

Albo pirometrem się pobaw...

W narożach JEST zimniej. Tu jest problem

ale ja to wiem, a wyokrąglenie brzegów ciut podnosiło temperaturę.

Oczywiście jak tam powietrze nasycone parą wodną, zetknie się z zimną powierzchnią następuje kondensacja.

Ale to jest wynik właśnie tego jak przepływa ciepło, o ile szybciej ucieka przez tzw mostek termiczny.

pewnie że się da.

Moi rodzice mają dom o gdzie płyta balkonu zachodzi nad salon

[ATTACH=CONFIG]245217[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]245218[/ATTACH] dodanie tylko 5cm izolacji jak wysoce podnosi temp powierzchni.

Dzięki temu iż w sezonie grzewczym jest bardzo sucho w domu bo około 20-30% to nie występują tam grzyby itp ...

teraz jak kolega założył plastikowe szczelne okna ... ilość wymiany spadła, pewnie jeszcze chyba zrobił tynk na zewnątrz ...

i zatkał resztę mikro szparek gdzie powietrze wpadało i rozrzedzało ilość pary wodnej.

Stąd w większości starych domów ten problem nie istniał bo jak się paliło robiło się bardzo sucho ... nie dość że przy -20 powietrze jest prawie bez pary wodnej .. w odniesieniu do +20 st .. to jeśli chodzi do budynku i zostaje ogrzane ... nagle z 100% przy -20 robi się 5% przy +20

można szybko wyliczyć temperaturę powierzchni

Ti - (Ti - Te / Rt) * simga Rx

np jest -20 na zewnątrz i +20 w środku ... opór cieplny ściany 1,25 m^2*K/W

= 20- (40/1,25 * 0,13)= 20 - 32*0,13 = 20-4,16 = 15,84 st C ... taka będzie temperatura przegrody ..

odpowiada ona pustakowi maxowi 28cm pustce powietrznej 1,5 cm i 12 pustaku pianowym !

Nie wliczyłeś współczynnika unoszenia.

+20stC przy ścianie w rogu jest Twoim pobożnym życzeniem!

Reszta - to prawda.

Gdyby było tylko tak, jak piszesz to przy w miarę sprawnej wentylacji te 15,84stC jest ciut powyżej punktu rosy.

A grzybek jest, to znaczy, że czegoś we wzorze nie masz.

:lol:

Policzyłeś ładnie problem dla ŚRODKA ściany.

Adam M.

ale to jest tylko wzór na 1m^2 ściany jedno wymiarowej Adamie

widzisz jak wygląda bardziej złożona wymiana, właśnie zrzut z programu Therm pokazuje jak przy -5 na zewnątrz ma się temperatura przegrody.

a wzór liczbowy jest dla ukazania iż to nie jest magia.

Punkt rosy Adam to jest rzecz bardzo ruchoma.

cb5.jpg tu jest bardzo prosta tabelka odnośnie punktów rosy.

Takich przejść 3D między oknem ścianą i ościeżem i nadprożem tylko kamera termo lub właśnie program komputerowy.

A mój wzór jest dla liczenia ścian 1D.

Program w tym przypadku, taki program, jest do d...

To uśrednione spojrzenie na problem, na co zwracam uwagę.

Tabelę punktu rosy wklejałem na tym forum kilka razy...

Pomiar (pirometrem) tych okolic da zupełnie inne wartości, jak te, które przyjmujesz, w pomieszczeniu, w którym JEST te 20stC.

Adam M.

Program w tym przypadku, taki program, jest do d...

To uśrednione spojrzenie na problem, na co zwracam uwagę.

Tabelę punktu rosy wklejałem na tym forum kilka razy...

Pomiar (pirometrem) tych okolic da zupełnie inne wartości, jak te, które przyjmujesz, w pomieszczeniu, w którym JEST te 20stC.

Oj widzę iż latasz po wątkach i nie masz siły odpisać.

Adamie raz jeszcze ... podałem tylko przykład, program pokaże stan na tyle ile dokładnie będzie oddany model ... każde dodatkowe 5mm tynku tu tam .

itp zienie troszkę wynik ale nie bardzo.

ciut zaznajomienia się z tematem wypadało by ... aby napisać iż coś jest do d.

http://www.psi-therm.de/beispiele/index.php