Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wcale nie kpię z nauki!

Nie chciałem, aby ktoś tak to odebrał...

Człowiek ma problem a my się w programy modelujace zagłębiamy...

Wiele zależy od tego jak został ten dom zbudowany.

Jak starannie ocieplony.

Jak jest wentylowany.

Teraz jest przekraczanie punktu rosy tu i ówdzie.

Trzeba w tych miejscach DRASTYCZNIE obniżyć pojemność cieplną ściany - ja proponuję termoizolacyjne tynki z perlitu. Od wewnątrz.

Bo tanio, bo prosto, bo skutecznie.

Bardzo cenię Twoje wypowiedzi, bo uważam, że dotykają zwykle istoty dyskutowanego problemu.

Dogłębnie analizujesz konkretny przypadek, co wielokrotnie czytałem, dochodzisz do słusznych (jak uważam) wniosków.

A że sposobów rozwiązania problemu bywa kilka - nie zawsze zastosowałbym taki jak Ty proponujesz.

Tu się czasem różnimy, ale to chyba nie jest problem.

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/187949-grzyb-we-wn%C4%99ce-okiennej-ocieplenie/page/2/#findComment-6353824

Idealnie było by, wysadzenie okna poza mur, obrobienie izolacją tak aby potem połączyć z dalszą częścią izolacji ścian.

Na około okna jakieś te 50cm. Później sobie doda do układu czy to 15 -20 cm izolacji i sprawa się zamknie.

teraz wszystkie okna na mikro uchył a i dobre wietrzenie i grzanie ! oraz jakiś środek pieczarko bójczy.

https://forum.murator.pl/topic/187949-grzyb-we-wn%C4%99ce-okiennej-ocieplenie/page/2/#findComment-6354054