dg1 26.02.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Na spienienie betonu ponoć sposób jest prosty - dosypać proszku aluminiowego. Czy ktoś coś takiego robił? No i zalać tym następnie przestrzeń w szalunku. Korci mnie żeby zrobić taki eksperyment. Nic w necie na ten temat o próbach takich eksperymentów nie znalazłem.No ale pomyślałem sobie, że choćby tak proforma, zanim zamówię ten proszek, na początek z pół kilograma, zapytam się tu. Czy się da zrobić w ten sposób coś sensownego? A może jakieś inne środki na spienienie. Jakieś dodatki do betonu. Znalazłem jeden Sika, ale on potrzebuje jakiś specjalnych maszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 26.02.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Może się to udać ale widzę problem z określeniem lub sterowaniem parametrami takiego betonu. Wapno z aluminium wejdzie w reakcję (nie wiem czy nie potrzeba do tego jeszcze podwyższonej temperatury - piec). Aluminium będzie spulchniaczem w tym wypadku i jego ilość (proporcja) będzie określała czy wyjdzie beton 300 czy 800. Ciekawy acz ciężki temat. Może ktoś z większych doświadczeniem w murarce się wypowie? Pytasz teoretycznie czy chcesz postawić z tego jakąś konkretną ścianę w swoim domu? Mogłoby to mieć jakiś sens - szalunek, w środku zbrojenie. Lać na fundamenty wszystkie ściany bez żadnych spoin i nadproży. Później wyciąć otwory pod okna i drzwi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dg1 26.02.2014 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Z tym zbrojeniem to już doczytałem, że jest problem. Wodór wydzielany w reakcji Al z Ca wpływa korodująco na stal. Ale może stal jakoś zabezpieczyć. a może on się i tak później ulotni?Co chcę zrobić na attyce żelbetowej warstwę ok. 30 cm z takiego materiału, aby stanowiła izolacje cieplną. Taki mam pomysł. A na sam szczyt attyki wylać nasadę, tym razem z betonu wodoszczelnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 26.02.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Ja też bawiłem się kiedyś w uzyskanie pianobetonu i nawet mi się to udało w skali laboratoryjnej. Robiłem na bazie Reymixu, bo na cemencie była kicha. Taką próbę może każdy wykonać.Potrzebny mikser do bicia piany /jest w każdym domu/. Dokładnie odmierzamy porcje Remixu i wody, dodajemy płyn do mycia naczyń / tego odrobina/ i miksujemy. Powstaje piana i ta bardzo długo wiąże /obecność wapna/. Pewno można by spróbować cement z wapnem i powinno się udać - ja tej próby nie zrobiłem. Pianka po związaniu i wyschnięciu bardzo lekka i jak by to metodę jakoś zmodernizować to izolacja świetna. Na ten temat tutaj na forum pisał Adam_mk - można poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dg1 27.02.2014 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Pod jakim hasłem to znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 27.02.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Pod jakim hasłem to znaleźć? Czytałem o tym w postach adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dg1 11.03.2014 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 A czy można zbroić prętami stalowymi pianobeton lub pelitobeton? Czy żelbet z wykorzystaniem perlitobetony będzie działał. Tu chodzi chyba przede wszystkim o przyczepność do stali. Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 11.03.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 To ja podrzucę jeszcze jedno hasło polimero-piano-beton... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts