brunet wieczorową 26.02.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Witam, na poddaszu mam kilka słupów drewnianych (podtrzymujących więźbę) dachową. Kiedyś był plan, że się je ohebluje, pomaluje i tak zostaną. Ale jednak zmieniła się koncepcja i będą obłożone płytą z kartongipsu. Jak to zrobić aby płyta nie popękała? Rozumiem, że na sztywno nie mogę płyt przykleić do słupa. Z czego zrobić warstwę elastyczną lub jaki jest sposób na wykonanie takiego obłożenia? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 26.02.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 My robiliśmy normalny stelaż, tak jak obudowa np rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 02.03.2014 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 My robiliśmy normalny stelaż, tak jak obudowa np rur. Ale takie rozwiązanie znacznie zwiększy wymiary słupa z obudową... A może słup obłożyć styropianem grubości 1cm i na to płyty kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.03.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Styro,klej, mocowanie proste bez szpachlowania,docierania itp. i cudowna faktura.Mam tak na zewnątrz na ganku przed wejściem dlaczego nie w środku?Jakiś kontrast dla efektu i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 02.03.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 A dlaczego poprostu nie przykręcisz GK bezpośrednio do slupa skoro jest drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 02.03.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Dlatego ze w tedy plyta popeka bo drewno pracuje. Mam u siebie taki slup pomalowany bejca i lakierem i od 3 lat ladnie pekl i go skrecilo, wiec watpie czy oblozenie go gk bedzie dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 02.03.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Hmm, miales mokre drewno? Parę słupów juz obrabialem i mają sie dobrze. Flugger ma taką bejcę ktora zapobiega rozsychaniu się i pękaniu drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.03.2014 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Po prawie 3 latach, to drewno jest na pewno suche. Jednak drewno wraz z całą więźbą pracuje, więc przykręcenie płyt kg bezpośrednio do słupa nie jest możliwe. Płyta popęka. Dlatego też musi być jakaś warstwa elastyczna między słupem a płytą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.03.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Po prawie 3 latach, to drewno jest na pewno suche. Jednak drewno wraz z całą więźbą pracuje, więc przykręcenie płyt kg bezpośrednio do słupa nie jest możliwe. Płyta popęka. Dlatego też musi być jakaś warstwa elastyczna między słupem a płytą... Dlaczego jesteś taki uparty. Mówię Ci jeszcze raz, styropian,Mocowanie styropianu do drewna kołkami jak do elewacji np. elastyczny klej drewno styropian.Faktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 03.03.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Podobny temat zakładałem. Dalej nie wiem jak zrobiehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?221793-Jak-ściąć-wystające-słupy-dachowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.03.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Podobny temat zakładałem. Dalej nie wiem jak zrobie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221793-Jak-ściąć-wystające-słupy-dachowe Chcesz obłożyć drewniane belki czymś tam???Masz na to pomysł??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 03.03.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Ja mam u siebie duzy slup w salonie, a nie na poddaszu. To ze pekl to moim zdaniem zaleta, ladnie to teraz wyglada. Drewno mialem niby suche, ale mimo to jeszcze wyschlo przez co dalej peka i dalej sie wykreca.Widzialem identyczny slup w identycznym domu oblozony plyta gk i po 2 latach byla tragedia, zaprosilem Pania z tamtego domu do mnie i zalowala ze od poczatku i siebie tak nie zrobila. ZygmuntRolicz - pokaz mi chociaz 1 zdjecie po roku z Twojego obudowania plyta gk, bo Ci nie uwierze, ze nie peka. Pozdrawiam Edytowane 3 Marca 2014 przez selius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 03.03.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Co więcej, obłożyłem ten słup GK i sztukaterią a robiłem to mój drogi jakieś 17 lat temu. Do dzisiaj nie ma ani jednej rysy. Po prostu Know how . Wrzucę fotki to zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 04.03.2014 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 (...) Po prostu Know how . Wrzucę fotki to zobaczysz. To podziel się tą wiedzą z wszystkimi. Ja bym chętnie skorzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 04.03.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 niktspecjalny nie rozumiem twojego pytania. Tak chcę czymś obłożyć bo inaczej chyba nie da rady , a czym to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.03.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 niktspecjalny nie rozumiem twojego pytania. Tak chcę czymś obłożyć bo inaczej chyba nie da rady , a czym to nie wiem. Sorki. .Chodzi mi o słupy na poddaszu tak zwane stolce. Jest ich 4 sztuki , są one w ściankach działowych. Sęk w tym , że ścianki są z pustaka 12cm a te słupy bodajże z 16cm. Z jednej strony są równo ze ściana a z drugiej wystają 2 cm. Czym podejść i ściąć równo ze ścianą bo nie mam pomysłu..... To ja nie rozumiem.Co tu obkładasz.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 05.03.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 to co z nimi zrobić zostawi? u mnie one są oddylatowane od ścianek pianką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts