Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ELEKTRYCY -POMOCY!!!!

Recommended Posts

NAPISAŁEM JUŻ W "NAPISZCIE W MURATORZE" ALE POWTÓRZĘ TO JESZCZE TUTAJ.

Elektrycy położyli mi we wszystkich gniazdach kable 1,5mm kw. Czy jest jakiś przepis lub norma, która mówi o grubości kabla i gdzie jaki mam iść?? Do siły dali linkę 4 mm kw. Czy to dobrze? Czy mam żądać od nich wymiany kabli. Elektrykowi jeszcze nie zapłaciłem. Wydaje mi się, że może on próbuje zaoszczędzić na kablu. Proszę o pomoc, bo sam nie wiem jak mam się zorliczyć z elektrykiem. Dzięki.

Na wszystko są wzory, nie mniej utarło się, że do gniazd wtykowych daje się 2,5 a do oświetlenia 1,5.

Te 2,5 jest trochę sztywne, więc może dla swojej wygody dali 1,5 w gniazdkach by łatwiej mogli je zamontować.

Raczej nie będziesz obciążał wszystkich gniazd na obwodzie równocześnie, więc nie powinno to stwarzać zagrożenia, tym bardziej, że każdy obwód masz napewno odpowiednio zabezpieczony bezpiecznikami.

1,5 mm na gniazdka tez wyglada podejrzanie Ale na pewno przesadzili juz linka w gniazdku silowym

Uwazam ze powinno byc 2,5 mm albo nawet 4 mm2 zalezy czy 16A czy 32A

Jezeli podejrzewasz ich o oszczednosci to raczej sa one male rzedu 10-15 gr na mb wiec przyjmujac nawet 1000 mb to jest to kwota nie warta oszczednosci.

Ja osobiscie nie odebralbym takiej instalacji ale oczywiscie nalezaloby to konkretnie uzasadnic. Zadzwon do ZE moze oni ci cos podpowiedza konkretnego

Witam. Standartem mniej więcej jest dawanie kabla YDYt 1,5 mm kw. do gniazdek zabezpieczonych bezpiecznikiem 10A. co daje Ci max obiążenie takiego gniazdka mocą 2,2 kW (moc chilowa, nie stała). Żadmo które urządzenie domowe ma taką moc - ewentualnie żelazko, ale ono nie pracuje stale (termostat). Natomiast do większych obciążeń (pralka autom, boiler, grzejniki elektr. itp) daje się kabel 2,5 mm kw zabezpieczony bezpiecznikiem 16A. (są to podstawowe informacje zawarte w każdej książce o tematyce elektroinstalatorstwa). Przewodu linkowego nigdy nie daje się pod tynk - możliwość utleniania się miedzi. Co do instalacji siłowej to wszystko zależy od obciążenia, jakie chcesz stosować nie dobiera się przekroju -przewodów na oko lub na zasadzie "bo tylko taki mam".

Pozdrawiam.

A ja uważam że jest to jak najbardziej prawidłowo. Może i jest gdzieś w jakich broszurach dla instalatorów że do gniazdek ma być 2,5mm2, ale to wcale nie znaczy że jest to jedynie słuszne rozwiązanie. Przewód 3 żyłowy 1.5mm2 położony w tynku wytrzymuje obciążenie długotrwałe 22A. Ciekawe jakie masz zabezpieczenie główne. Jeżeli 20A na fazę to nie ma technicznej możliwości przeciążyć taki przewód w jakimkolwiek miejscu instalacji. W grę wchodzi jeszcze spadek napięcia na przewodzie i impedancja petli zwarcia w doborze do bezpiecznika. Przy długościach przewodów powyżej 100m dopiero te parametry mogą nie być spełnione. Pojedyńcze gniazdko w ścianie nie wytrzyma obciążenia długotrwałego 16A z trudem wytrzymuje 10A trzeba jeszcze je od czasu do czasu sprawdzać czy się nie grzeje. A przewód wytrzymuje 22A czyli jest jeszcze zapas. Następna rzecz. Słabym punktem instalacji nie jest jednorodny przewód w ścianie ale wszelkie miejsca połączeń śrubowych sprężynowych itp. Przewód 1.5mm2 łatwiej mocno przykręcić do gniazdka czy zacisków połączeniowych w puszce niż przewód 2,5mm2. Bardzo słabe może okazać się połącznie dwóch przewodów 2.5mm2 do jednego gniazdka gdyż gniazdko nie jest przystosowane do tak sztywnych drutów, może się coś wyłamać.

A teraz do wszystkich. Niech odezwie się ktoś u którego przpalił się przewód 1.5mm w ścianie w dowolnym miejscu instalacji, ale nie na połączeniu z innym przewodem.