Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany szczytowe - drabinka w co drugiej spoinie

Recommended Posts

Witam, w tym sezonie czas na ściany szczytowe. W projekcie widnieje jakieś zbrojenie w co drugiej spoinie. Jest na to jakieś uzasadnienie?? Robić tak jak w projekcie, czy traktować to jako fanaberię projektanta i murować normalnie tylko samą zaprawą? Dom jednorodzinny, dach dwuspadowy, więźba krokwiowo jętkowa, ściany z porothermu 25 na tradycyjnej zaprawie.

drabinka.jpg

Edytowane przez czarn-y

Wiem jedno ! taka ściana szczytowa to błazenada ! izolacja poddasza i izolacja ściany muszą się łączyć swobodnie !! tam muś być co najmniej 30cm przerwy do dachu ! a nie kretyńskie walenie pod blachę ! tak samo ciągnięcie tej ściany w szpic aż do kalenicy ! PO CO .

jak ma być strop nad poddaszem to do tego miejsca mur.. a potem kawałek płyt OSB aby tylko zamaskować otwór.

to co tam jest na bazgrane to nie jest zgodne ze fizyką budowli ! to jest jawny gwałt na niej !

szkoda że ktoś kto to robił podpisuje się mgr inż.. a wstyd ...

מרכבה nie wprowadzaj niepotrzebnego zamieszania, gdyż twoje wywody są nie na temat. Aktualnie gówno mnie obchodzi to o czym piszesz, a nie potrzebnie kierujesz dyskusję na inny temat. Podejrzewam, że zaraz inni wejdą z Tobą w polemikę i równie dobrze temat można będzie wyrzucić do kosza.

Witam, w tym sezonie czas na ściany szczytowe. W projekcie widnieje jakieś zbrojenie w co drugiej spoinie. Jest na to jakieś uzasadnienie?? Robić tak jak w projekcie, czy traktować to jako fanaberię projektanta i murować normalnie tylko samą zaprawą? Dom jednorodzinny, dach dwuspadowy, więźba krokwiowo jętkowa, ściany z porothermu 25 na tradycyjnej zaprawie.

[ATTACH=CONFIG]245140[/ATTACH]

napisałeś "Witam, w tym sezonie czas na ściany szczytowe."

moim zdaniem posłuchaj merkawy , zamiast się napinać , zrób tak jak mówi. unikniesz takiego babola jak mi wcisnęli.nie potrzebuje kamery termowizyjnej. przy lekkim szronie widać gdzie spieprza cieple bo nie ma ciągłości o której On pisze.

.Skup się na prawdziwym problemie, bo te drabinki to brzmi jak temat zastepczy w prasie.chyba że ciągłość izolacji będziesz mial zachowaną a drabinki to ...sprawdzają twoją czujność :)

Wiem jedno ! taka ściana szczytowa to błazenada ! izolacja poddasza i izolacja ściany muszą się łączyć swobodnie !! tam muś być co najmniej 30cm przerwy do dachu ! a nie kretyńskie walenie pod blachę ! tak samo ciągnięcie tej ściany w szpic aż do kalenicy ! PO CO .

jak ma być strop nad poddaszem to do tego miejsca mur.. a potem kawałek płyt OSB aby tylko zamaskować otwór.

to co tam jest na bazgrane to nie jest zgodne ze fizyką budowli ! to jest jawny gwałt na niej !

szkoda że ktoś kto to robił podpisuje się mgr inż.. a wstyd ...

Bez nerwów - z fizyką budowli wszystko jest zgodne (przynajmniej na tym fragmencie projektu), nic się nie zawali - wg tego co piszesz (oczywiście słusznie w temacie połączenia izolacji dach/ściana) to może być mniej zgodne z termiką budowli, ale o tym za mało wiemy, bo trzeba zajrzeć do części opisowej projektu i szczegółów izolacji. Z tą płytą OSB to też różnie - może będzie miał potrzebę coś ciężkiego przymocować do tej ściany (np reku na poddaszu lub klimę na zewnątrz)?

Natomiast wracając do pytania o drabinki - to nie ma innego wyjścia, jak zapytać konstruktora który przeliczał projekt, albo zostały po adaptacji "typówki" bo były, albo są liczone razem z nadprożami i można je usunąć po przeliczeniu nadproży. Albo jest inny powód o którym nie wiemy.

Dokładnie jak wyżej kolega pisze, drabinki z gotowego projektu -"typówki" zakupionej przez internet. Na etapie adaptacji nie zwróciłem na nie uwagi, żeby spytać konstruktora. Teraz pewnie znów trzeba będzie bulić za konsultację, a tego chcę uniknąć.

Na początek zapytaj - nie konsultuj :) - zakładam, że budujesz dla siebie i chcesz mieć pewność. Po mocno wiejącym "ksawerym" był na forum wątek z przekrzywioną ścianą szczytową, tak że czasem lepiej się upewnić, nawet za dopłatą.

gratuluje pewności.

Ściana szczytowa winna zostawić tyle miejsca na izolację ile wynosi grubość izolacji na poddaszu.

I takie winno być zostawione.

Nudny jesteś ze swoim obniżeniem ściany, a słyszałeś o izolacji nakrokwiowej ? I co wtedy ze szczytem ?

gratuluje pewności.

Ściana szczytowa winna zostawić tyle miejsca na izolację ile wynosi grubość izolacji na poddaszu.

I takie winno być zostawione.

Dziękuję za gratulacje - tak, jak napisałem - z fizyką budowli na widocznym fragmencie projektu wszystko jest ok. Co do termiki - też napisałem (niestety odnosisz się tylko do fragmentu mojej wypowiedzi), że lepiej zostawić miejsce na izolację wg Twoich wytycznych. I nie ma co straszyć niepotrzebnie autora - wystarczy doczytać wypowiedzi.