czarn-y 26.02.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) Witam, w tym sezonie czas na ściany szczytowe. W projekcie widnieje jakieś zbrojenie w co drugiej spoinie. Jest na to jakieś uzasadnienie?? Robić tak jak w projekcie, czy traktować to jako fanaberię projektanta i murować normalnie tylko samą zaprawą? Dom jednorodzinny, dach dwuspadowy, więźba krokwiowo jętkowa, ściany z porothermu 25 na tradycyjnej zaprawie. Edytowane 26 Lutego 2014 przez czarn-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 26.02.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 zadzwoń do projektanta i zapytaj co na celu mają te drabinki? Ja miałem budynek 9 metrów szeroki i nie było żadnych drabinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 26.02.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Takie drabinki się daje do elewacji klinkierowych i pełnią rolę zbrojenia w murze. Ustawia się je nad otworem i pełnią wtedy rolę nadproża.Tutaj nie widzę ich głębszego sensu ale nie widzę całego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Wiem jedno ! taka ściana szczytowa to błazenada ! izolacja poddasza i izolacja ściany muszą się łączyć swobodnie !! tam muś być co najmniej 30cm przerwy do dachu ! a nie kretyńskie walenie pod blachę ! tak samo ciągnięcie tej ściany w szpic aż do kalenicy ! PO CO .jak ma być strop nad poddaszem to do tego miejsca mur.. a potem kawałek płyt OSB aby tylko zamaskować otwór. to co tam jest na bazgrane to nie jest zgodne ze fizyką budowli ! to jest jawny gwałt na niej !szkoda że ktoś kto to robił podpisuje się mgr inż.. a wstyd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 27.02.2014 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 מרכבה nie wprowadzaj niepotrzebnego zamieszania, gdyż twoje wywody są nie na temat. Aktualnie gówno mnie obchodzi to o czym piszesz, a nie potrzebnie kierujesz dyskusję na inny temat. Podejrzewam, że zaraz inni wejdą z Tobą w polemikę i równie dobrze temat można będzie wyrzucić do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 27.02.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam, w tym sezonie czas na ściany szczytowe. W projekcie widnieje jakieś zbrojenie w co drugiej spoinie. Jest na to jakieś uzasadnienie?? Robić tak jak w projekcie, czy traktować to jako fanaberię projektanta i murować normalnie tylko samą zaprawą? Dom jednorodzinny, dach dwuspadowy, więźba krokwiowo jętkowa, ściany z porothermu 25 na tradycyjnej zaprawie. [ATTACH=CONFIG]245140[/ATTACH] napisałeś "Witam, w tym sezonie czas na ściany szczytowe." moim zdaniem posłuchaj merkawy , zamiast się napinać , zrób tak jak mówi. unikniesz takiego babola jak mi wcisnęli.nie potrzebuje kamery termowizyjnej. przy lekkim szronie widać gdzie spieprza cieple bo nie ma ciągłości o której On pisze. .Skup się na prawdziwym problemie, bo te drabinki to brzmi jak temat zastepczy w prasie.chyba że ciągłość izolacji będziesz mial zachowaną a drabinki to ...sprawdzają twoją czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.02.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Wiem jedno ! taka ściana szczytowa to błazenada ! izolacja poddasza i izolacja ściany muszą się łączyć swobodnie !! tam muś być co najmniej 30cm przerwy do dachu ! a nie kretyńskie walenie pod blachę ! tak samo ciągnięcie tej ściany w szpic aż do kalenicy ! PO CO . jak ma być strop nad poddaszem to do tego miejsca mur.. a potem kawałek płyt OSB aby tylko zamaskować otwór. to co tam jest na bazgrane to nie jest zgodne ze fizyką budowli ! to jest jawny gwałt na niej ! szkoda że ktoś kto to robił podpisuje się mgr inż.. a wstyd ... Bez nerwów - z fizyką budowli wszystko jest zgodne (przynajmniej na tym fragmencie projektu), nic się nie zawali - wg tego co piszesz (oczywiście słusznie w temacie połączenia izolacji dach/ściana) to może być mniej zgodne z termiką budowli, ale o tym za mało wiemy, bo trzeba zajrzeć do części opisowej projektu i szczegółów izolacji. Z tą płytą OSB to też różnie - może będzie miał potrzebę coś ciężkiego przymocować do tej ściany (np reku na poddaszu lub klimę na zewnątrz)? Natomiast wracając do pytania o drabinki - to nie ma innego wyjścia, jak zapytać konstruktora który przeliczał projekt, albo zostały po adaptacji "typówki" bo były, albo są liczone razem z nadprożami i można je usunąć po przeliczeniu nadproży. Albo jest inny powód o którym nie wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 27.02.2014 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Dokładnie jak wyżej kolega pisze, drabinki z gotowego projektu -"typówki" zakupionej przez internet. Na etapie adaptacji nie zwróciłem na nie uwagi, żeby spytać konstruktora. Teraz pewnie znów trzeba będzie bulić za konsultację, a tego chcę uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.02.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Dokładnie jak wyżej kolega pisze, drabinki z gotowego projektu -"typówki" zakupionej przez internet. Na etapie adaptacji nie zwróciłem na nie uwagi, żeby spytać konstruktora. Teraz pewnie znów trzeba będzie bulić za konsultację, a tego chcę uniknąć. Na początek zapytaj - nie konsultuj - zakładam, że budujesz dla siebie i chcesz mieć pewność. Po mocno wiejącym "ksawerym" był na forum wątek z przekrzywioną ścianą szczytową, tak że czasem lepiej się upewnić, nawet za dopłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 z fizyką budowli wszystko jest zgodne (przynajmniej na tym fragmencie projektu) gratuluje pewności. Ściana szczytowa winna zostawić tyle miejsca na izolację ile wynosi grubość izolacji na poddaszu. I takie winno być zostawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.02.2014 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 gratuluje pewności. Ściana szczytowa winna zostawić tyle miejsca na izolację ile wynosi grubość izolacji na poddaszu. I takie winno być zostawione. Nudny jesteś ze swoim obniżeniem ściany, a słyszałeś o izolacji nakrokwiowej ? I co wtedy ze szczytem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.03.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Słyszałem, ale tu na 99% tego nie będzie jak i w 99% reszty spartaczonych ścian szczytowych.Przecież inwestor bogaty niech płaci i ratę kredytu i jeszcze za ogrzewanie ... bo jakiemuś .. nie chciało się dobrze wyrysować danego detalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.03.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 gratuluje pewności. Ściana szczytowa winna zostawić tyle miejsca na izolację ile wynosi grubość izolacji na poddaszu. I takie winno być zostawione. Dziękuję za gratulacje - tak, jak napisałem - z fizyką budowli na widocznym fragmencie projektu wszystko jest ok. Co do termiki - też napisałem (niestety odnosisz się tylko do fragmentu mojej wypowiedzi), że lepiej zostawić miejsce na izolację wg Twoich wytycznych. I nie ma co straszyć niepotrzebnie autora - wystarczy doczytać wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts