darass86 27.02.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam, nie wiem czy dobry dział jeżeli nie to proszę o przeniesienie do odpowiedniego na początku wytłumaczę sytuacje: rozbieram częściowo budynek w celu przebudowy. Sytuacja obecnie wygląda tak że mam parter z wylanym betonowym stropem i do zrobienia zostało poddasze (nieużytkowe z możliwości adaptacji), dach dwu spadowy. Uzgadniam z architektem projekt zamienny i tu pytanko. Architekt chce zrobić ścianę szczytowe w konstrukcji drewnianej. Czyli miałbym cały parter łącznie ze stropem murowany (betonowy) a poddasz ze ścianami szczytowymi drewniane.(budynek o wymiarach 15x11 m) Co wy na takie połączenie? Zastanawiam się czy nie próbować przekonać architekta, żeby jednak wymurować ściany szczytowe. Dodam, że na poddaszu nie ma żadnych ścianek działowych ani nośnych dach ma się opierać na drewnianych filarach. Mam nadzieję, że wystarczająco jasno opisałem sytuacje. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.02.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam, nie wiem czy dobry dział jeżeli nie to proszę o przeniesienie do odpowiedniego na początku wytłumaczę sytuacje: rozbieram częściowo budynek w celu przebudowy. Sytuacja obecnie wygląda tak że mam parter z wylanym betonowym stropem i do zrobienia zostało poddasze (nieużytkowe z możliwości adaptacji), dach dwu spadowy. Uzgadniam z architektem projekt zamienny i tu pytanko. Architekt chce zrobić ścianę szczytowe w konstrukcji drewnianej. Czyli miałbym cały parter łącznie ze stropem murowany (betonowy) a poddasz ze ścianami szczytowymi drewniane.(budynek o wymiarach 15x11 m) Co wy na takie połączenie? Zastanawiam się czy nie próbować przekonać architekta, żeby jednak wymurować ściany szczytowe. Dodam, że na poddaszu nie ma żadnych ścianek działowych ani nośnych dach ma się opierać na drewnianych filarach. Mam nadzieję, że wystarczająco jasno opisałem sytuacje. Z góry dzięki za odpowiedzi. Nu raczej niepasujące by było połączenie drewnianego dachu z murowanymi ścianami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 27.02.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Jeżeli to stary budynek i ma słabe fundamenty to rozumiem architekta bo nie chce on dociążać budynku i pewnie będzie blacha zamiast dachówki na dachu.Jeżeli jest to budynek stosunkowo nowy (wybudowany po 80 r) i są zachowane jego plany i dokumenty to można się pokusić o ściany murowane na 1 piętrze. W całym zamyśle jest jednak sens technologiczny, po prostu przyjeżdża ekipa cieśli, wywrotka drewna i tona gwoździ - za 2 tygodnie masz stan surowy.W przypadku murowania dochodzi cały galimatias z piaskiem, cementem i betoniarką Decyzja oczywiście należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepey 28.02.2014 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Też uważam takie połączenie za średnie rozwiązanie, ale Piotr Knaziuk dobrze pisze, że to może być kwestia zależna od wieku i stanu budunku. I jak ma się ta kwestia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darass86 28.02.2014 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 dzięki za odpowiedz. Budynek jest stosunkowo nowy bo wybudowany w 2001 roku. Więc podejrzewam ze spokojnie ściany szczytowe murowane by wytrzymał. zastanawiam się tylko czy warto. Mają to być tylko dwie ściany. wysokość tej ściany od stropu do kalenicy to 3,7 m powierzchnia ok 23m2 bez otworów okiennych.Czy jeżeli były by to ściany murowane (gazobeton 24cm) czy będzie potrzebne jakieś prostopadłe wzmocnienie w stosunku do tej ściany szczytowej żeby równoważyć ewentualny siłę wiatru? Poddasze ma być bez żadnych ścianek działowych tylko słupy drewniane na których będzie się opierała konstrukcja dachu - takie pomieszczenie typu studio (że tak to określę) Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 28.02.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 jak już samodzielna ściana szczytowa to coś w takim stylu: tylko słupy trzeba zakotwić do stropu. Coraz częściej słyszę o takich ścianach bez wzmocnienia co się przewracają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts