iskra99 27.02.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Wiam mam kolektory chińskie ale widze ze daja rade.Przy temp. zewnetrznej wczoraj miałem na kolektorach 71*C2x20 rur wymiennik 300L z 2 wezownicami winkelman pompa grundfos Mimo wysokiej temperatury wydaje mi sie ze szybciej mogł by sie nagrzewac wymiennik.Nagrzał die wczoraj do 52*C a góra z kotła weglowego na 60*C Mam sterownik Tech ST402N czy ktos z Was ma taki sterownik?? jak najlepiej go ustawic?? Jest mozliwosc pracy pompy z moca regulowqana i stała a przepływ ograniczyc rotametrem. Jak bedzie lepiej ustawic?Jak wybiore na auitomatyczna prace pompy to potem jest jakiks pasek do regulacji (nie wiem czy ustawiam tam maksymalny przepływ)? Jak pracuje w automacie to bardzo wolno kreci pompa ok 1l na min Czy to niej jest za wolno? Chetnie bym poznał opinie kogos co tez ma taki sterownik Z gory wielkie dzieki i słodkiego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.02.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Chyba trochę zbyt wiele oczekujesz od chińskich kolektorów... to że na kolektorach masz 71 stopni nic nie znaczy. A to że zagrzał wodę do 52 stopni już w ogóle nic nie mówi bo nie wiemy z jakiej temperatury zagrzał tę wodę jeśli z 50 stopni to lipa, ale jeśli z 8 stopni to już dobrze. Myślę że największe uzyski będziesz miał przy ustawieniu pompy solarnej na pracę automatyczną, ( ustawienia paska nic mi nie mówi ale jeśli wszystko zawodzi przeczytaj instrukcję ) P.S. ja na solarach 2 dni temu niechcący miałem 120 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.02.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Mam sterownik Tech ST402N czy ktos z Was ma taki sterownik?? jak najlepiej go ustawic?? Trzeba od początku: Jaki masz numer schematu? Rotametr odkręć na max przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 28.02.2014 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Schemat nr 1. Rotated na max otwarty. Woda podgrzana z 23*C.kolektory może i chińskie ale zapłaciłem za cały zestaw 2x20rur plus bojler 300l winkelman plus całą grupę pompowa z pompa grundfos solar plus 12,5mb rury z nierdzewki plus 20l glikolu plus sterownik plus naczynie ferro 24. Montaż zrobiłem sam I jeszcze projekt był gratis do banku co by załatwić z NFOŚiGW. Wiec nie warto? Chyba szybciej wyjdę na plus niż markowe kolektory za 13tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.02.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 3 płaskie spokojnie tak mi grzeją wodę w 300l zbiorniku, więc latem to ta różnica będzie się pogłębiać na korzyść płaskich. Ile dałeś za ten zestaw? Być może cena uzasadnia wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.03.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) Trzeba od początku: Jaki masz numer schematu? Rotametr odkręć na max przepływ. Menu-kod dostępu-pompy: Obroty pompy - regulowane-menu-wciskasz + aż pasek dojedzie do końca. Temp. max ( kolektora)- 140 stopni Próbkowanie obiegu- brak (na razie) później ustawisz na temp. Delta załączania pompy- 8 stopni Delta wyłączania pompy- 6 stopni Współczynnik biegów- 2 Co 2 stopnie obroty będą wzrastać o 10% (Czyli jeżeli w zbiorniku będzie 10 stopni to pompa pójdzie na max gdy w kolektorze będzie 30 stopni.) Po takim ustawieniu, gdy będzie pełne słońce postaraj się zmierzyć temp. na wejściu i wyjściu instalacji solarnej mierząc a króćcach przyłączeniowych do zasobnika Różnica powinna być między 14 a 16 stopni. Jak tak ustawisz to opisz co się dzieje Edytowane 1 Marca 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 02.03.2014 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Dziękuję kolego kolektor1 dzisiaj tak zrobię i dam znać. Ja dałem nieco ponad 6 tys montaż sam plus jeszcze dofinansowanie na rękę minus prowizje banku itd 2tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 02.03.2014 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Temperature maksymalna mogę najmniej ustawić 150 i tak zrobiłem. Jak będzie słońce fan znać jak Temperatury. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 02.03.2014 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Właśnie sprawdzałem i na kolektorze mam 61*C na zasilaniu zasobnika mam 58*C na powrocie z zasobnika 46*C a temperatura wody w zasobniku jest 44*C A zanim zaczęło grzać była 34*C.Mam jeszcze pytanie na górną wezownice mam podłączony kocioł c. O temp wody na górze wymiennika mam 63*C a z kolektora 44*C jak jest rozbiór wody to spada temp z części kolektora. Czy tak powinno być czy najpierw nie powinno pobierać wody z góry wymiennika a tym samym woda u góry powinna się wychładzać? dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 02.03.2014 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 W sumie dzisiaj nagrzalo się do 49*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.03.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Wiedziałeś co kupujesz i za jakie pieniądze więc 49 stopni to całkiem nieźle, a pamiętajmy że mamy jeszcze "zimę".Absolutnie nie kwestionuję tego co napisał kolektor1 jednak może warto wypróbować inną opcję ustawień:Delta załączania pompy- 15 stopniDelta wyłączania pompy- 8-10 stopniU mnie max różnica temperatur to 15 stopni i wydaje mi się że udaje się osiągnąć wyższe temperatury niż wtedy gdy było to 8 stopni jak teraz u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.03.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 ... Mam jeszcze pytanie na górną wezownice mam podłączony kocioł c. O temp wody na górze wymiennika mam 63*C a z kolektora 44*C jak jest rozbiór wody to spada temp z części kolektora. Czy tak powinno być czy najpierw nie powinno pobierać wody z góry wymiennika a tym samym woda u góry powinna się wychładzać? dziękuję Popatrz w którym miejscu podłączone jest zasilanie zasobnika w zimną wodę z sieci i wszystko powinno być dla Ciebie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.03.2014 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Właśnie sprawdzałem i na kolektorze mam 61*C na zasilaniu zasobnika mam 58*C na powrocie z zasobnika 46*C a temperatura wody w zasobniku jest 44*C A zanim zaczęło grzać była 34*C. Mam jeszcze pytanie na górną wezownice mam podłączony kocioł c. O temp wody na górze wymiennika mam 63*C a z kolektora 44*C jak jest rozbiór wody to spada temp z części kolektora. Czy tak powinno być czy najpierw nie powinno pobierać wody z góry wymiennika a tym samym woda u góry powinna się wychładzać? dziękuję Tak powinno być - zimną wodę dopuszcza się od spodu, więc masz możliwość wykorzystania w ten sposób całej ciepłej wody z zasobnika. Zbiornik załóżmy, że ma warstwowy rozkład temperatur. Od góry jest woda najcieplejsza i na dole najzimniejsza. Po to od góry jest wylot by tobie gotowego produktu starczyło na jak najdłużej. Wężownica solarna jest na samym dole i pracuje na najniższych temperaturach dzięki czemu są najlepsze uzyski. To co nie nagrzeje solar to kocioł tylko dogrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.03.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Wiedziałeś co kupujesz i za jakie pieniądze więc 49 stopni to całkiem nieźle, a pamiętajmy że mamy jeszcze "zimę". Absolutnie nie kwestionuję tego co napisał kolektor1 jednak może warto wypróbować inną opcję ustawień: Delta załączania pompy- 15 stopni Delta wyłączania pompy- 8-10 stopni U mnie max różnica temperatur to 15 stopni i wydaje mi się że udaje się osiągnąć wyższe temperatury niż wtedy gdy było to 8 stopni jak teraz u Ciebie. U mnie przy mojej delcie i bez zmian też osiągam lepsze rezultaty. Wniosek - ta zima jest w moim regionie 4 razy bardziej słoneczna niż w ubiegłym roku. Przynajmniej w lutym mam 4 razy taki uzysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.03.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 To co nie nagrzeje solar to kocioł tylko dogrzeje. U mnie pomimo tego że kocioł podłączony jest mniej więcej w połowie wysokości bufora, gdzanie zaczyna od dołu zbiornika a później podgrzewana jest góra. Aby nie być gołosłownym prezentuje wykres temperatur, widać że T2 ( dół zbiornika ) jest ogrzewany w pierwszej kolejności a dopiero od niego ogrzewana jest góra, choć pewnie to wina tak skonstruowanego bufora (Integra 400 ). yaiba83 - zimy to można powiedzieć nie ma, pisałem już wczoraj z 2 dni marca pokryłem 20% całego lutego (luty 170kWh, a marzec jakieś 36kWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.03.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Aż wierzyć mi się nie chce, że gaz grzeje ci cały zbiornik. Ciekaw jestem do których króćców jesteś podłączony - mniej więcej w połowie to masz zasilanie czy zasilanie i powrót? U mnie jak gaz grzeje to grzeje 1/3 zbiornika i tylko tyle. Grzanie piecem nie ma wpływu na temperaturę dołu zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.03.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Nie mam gazu mam pieca śmieciucha w którym palone jest od góry (GS). Pytanie dotyczące króćców przyznam że nie chce mi się otwierać włazu do piwnicy i weryfikować dokładnie, zdejmować dodatkowe ocieplenie z wełny mineralnej na buforze: jednak dałeś mi zagwozdkę instalator powiedział że kocioł będzie grzał tylko górną część zbiornika ( połowę bufora ), a wychodzi z tego coś innego. Króćców mam przeszło więcej i z instrukcji wynika że: Króćce „B”– po stronie wody grzewczej B3-B10 - woda grzewcza Wynika z tego że pod któryś z 7 króćców - każdy na innej wysokości:/ I zgaduj zgadula gdzie to wpięte. W załączniku dzisiejszy dzień widać że T2 ogrzewa T4: EDIT: W połowie zbiornika mam strefę na którą leci co i podłogówka. więc muszę być podpięty pod jakieś dolne króćce aby paląc w kotle ogrzewało też chatę. Edytowane 3 Marca 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.03.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Jak grzejesz kopciuchem to jeszcze nie dramat, 3 drewka więcej i jest git. Przy gazie i takiej konfiguracji płakał bym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.03.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Wrzucamy jednorazowo około 10kg węgla a paląc od góry starczy to na około 8-12h palenia. Na wykresie widać jak wyglądała temperatura od 9 do 17, widać jak po osiągnięciu zadanej temperatury w domu na jakiś czas włączane jest ogrzewanie a później temperatura bufora wzrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 03.03.2014 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Ww jakim sterowniku są tak generowane wykresy? Czy ktoś z was zna funkcje "statystyki" w sterowniku tech 402N?Są szanse ze będzie to przekazywało Użyteczne informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts