Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obroty regulowane vs obroty stałe

iskra99

Recommended Posts

Są to dane prezentowane przez sterownik Hewalexa podłączony pod ich system http://www.ekontrol.pl

Statystyki posiadasz w sekcji:

"Zliczanie energii

Funkcja ta przedstawia użytkownikowi wartości opisujące następujące parametry:

• energia całkowita uzyskana dzięki pracy kolektora słonecznego,

• całkowity czas pracy pompy"

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ww jakim sterowniku są tak generowane wykresy?

Czy ktoś z was zna funkcje "statystyki" w sterowniku tech 402N?

Są szanse ze będzie to przekazywało Użyteczne informacje?

Do sterownika ST-402 musisz dokupić moduł ethernet ST-500 i będziesz miał całą wizualizację łącznie ze statystykami. Wygląda to tak:

http://zdalnie.techsterowniki.pl/index.php login bachus, hasło basia

Dziekuje za informacje koledzy.

Wiem ze w sterowniku mam ta zakładke do szacunkowanego wykazu uzysku energi tylko jak to ustawic by to w miare relanie pokazywało zliczona energie.

Do kolegi kolektor1 zrobiłem tak jak pisałes co teraz mam zrobic temp. wypisałem wyzej

Własnie byłem w kotłowni by zobaczyc jak to jest:

mam w zakładce statystyki takie opcje:

Rodzaj medium : tutaj wiem ze mam glikol propylenowy.

Roztwór glikolu : (mam ustawione 100% bo mam sam glikol) czy tak ma byc??

Kalibracja: od 0%do 100% nie wiem co ustawic fabrycznie jest 0%

Przepływ w zasadzie ten nie wiem jaki mam ale:

Jak mowił kolega Kolektor1 pasek po ustawieniu przy pracy regulowanej dac na maksymalnie pełny. Wydaje mi sie to jest jak by ograniczenie do jakiej predkosci moze "rozpedzic" sie pompa.Czyli maksymalnie (moze pracować w pełnym zakresie).

Jak włącze pompe w trybie recznym pokazuje na 1 biegu 4 l/min czyli zakładam ze maksymalnie przetłoczy te 4l/min.

A w ustawieniu przepływu jest w l/h wiec 4x60= 240 tyle ustawiłem ustawiłem czy dobrze??

P.S czy pompa na 1 biegu wystarczy dla mojej instalacji?

Mam jeszcze pytanie czy w rurze szklanej na górze jak by sie okazało ze zsunęła (wypadła) mi ta gumowa "zatyczka, uszczelka" przez która wychodzi heat pipe to wpływa na efektywnosc grzania?? (oczywisice heat pipe jest wsuniety w kolektor). Mam przypuiszczenie ze w 3 rurach przy wkładaniu wysuneła mi sie na uszczelka przy wkładaniu rury do gniazda.

Edytowane przez iskra99

Do kolegi kolektor1 zrobiłem tak jak pisałeś co teraz mam zrobić temp. wypisałem wyżej

N o i dobra, masz różnicę 14 stopni o której pisałem.

Te statystki to jest fikcja. Ale już jak chcesz to:

glikol jest na ogół 40% bo to mieszanina koncentratu z woda, kalibracji nie ruszaj bo i tak jej porządnie nie ustawisz., przepływ. Daj pompę na 3 bieg i odczytaj z rotametru jaki jest przepływ i taki wpisz. oczywiście przy ustalaniu w trybie ręcznym.

Pompę ustaw nie na pierwszym a na trzecim biegu, elektronika sama ustawi , że będzie dobrze.

Gumką się nie przejmuj, jak będziesz szedł na dach to najwyżej poprawisz., nic Ci bez niej nie ubędzie.

A czy mogl byś mi podpowiedzieć co jest za "zawor" który jest za niebieskim termometrem?

Taki mały jak by zaworem na płaski śrubokręt.

Czy to zawór antygrawitacyjny?

Jak to działa czy to się jakoś reguluje? Jest na nim znacznik ustawienia taka kropka.

Prawdopodobnie jest to zaworek do regulowania przepływu glikolu w instalacji. Powinien być jeszcze taki rotametr w którym podnosi się koreczek i wg którego ustawia się optymalny przepływ.

ręczne pokrętełko od klapki zwrotnej?

W instrukcji pisze jak by to był zawor odcinajacy do rewizji naczynia przeponowego?

Jest to mozliwe??20140307_124441.jpg

Jednak chyba tak jest jest to zawór umozliwiajacy kontrole wymiane zaworu bezp. i rewizje naczynia przeponowego.

Czy moze sie myle?20140307_125850.jpg

Edytowane przez iskra99

możliwe - musiałbyś sprawdzić, pod śrubką wewnątrz zagięty trzpień zamyka wlot do grupy bezpieczeństwa - na ogół jest kulka w takich zaworach

tyle że sprawdzić można tylko spuszczając po zamknięciu glikol, a potem trzeba go wpompować

nie zawracaj sobie tym głowy na razie, aż do w razie W :)

Jeszcze mam prośbe od kilku dni mam taki problem. Zapomniałem się podłączyłem pompe od zasilania i zapałem rano przyswiecilo słońce idę do kotłowni a tam na kolektorze 191*C.

Ale po jakims czasie ruszyła pompa i niby było ok. Układ się zapowietrzyl ale Podłączyłem pompe OmniGraffle we 250 I się odpowietrzylo.

Ale zauważyłem ze glikol się zrobił ciemny a jak pompa pracowała to widziałem ze zawiesina się zrobiła. Kupiłem nowy glikol wymieniłem i ok. Ale.

Nie wiem czemu często terakocie separator powietrza a pompa buczy w czasie pracy. Pomoże ktoś? Czy to powietrze?

Dzisiaj np. mam na kolektorze 59*C a dla cześć wymiennika nagrzana do 34 czy to jest ok?

Byl bym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Jeszcze mam prośbe od kilku dni mam taki problem. Zapomniałem się podłączyłem pompe od zasilania i zapałem rano przyswiecilo słońce idę do kotłowni a tam na kolektorze 191*C.

Ale po jakims czasie ruszyła pompa i niby było ok. Układ się zapowietrzyl ale Podłączyłem pompe OmniGraffle we 250 I się odpowietrzylo.

Ale zauważyłem ze glikol się zrobił ciemny a jak pompa pracowała to widziałem ze zawiesina się zrobiła. Kupiłem nowy glikol wymieniłem i ok. Ale.

Nie wiem czemu często terakocie separator powietrza a pompa buczy w czasie pracy. Pomoże ktoś? Czy to powietrze?

Dzisiaj np. mam na kolektorze 59*C a dla cześć wymiennika nagrzana do 34 czy to jest ok?

Byl bym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Pewnie jest zapowietrzona jeszcze instalacja. Czy napełnianie było pompą mechaniczną czy ręczną?