Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek letniskowy bez dodatkowego ocieplenia - czy warto

WS26

Recommended Posts

Witam,

Chce wybudować na działce ogrodowej domek letniskowy, podstawa 7 x 5 metrów, czyli dopuszczalne bez pozwolenia 35m2.

Firma, która buduje takie domki, ma projekt, który mi sie podoba, mam jednak 2 wątpliwości:

1. standardowo, ocieplony jest tylko dach i - zdaje się - podłoga. Właściciel mówi, że buduje z bala o grubości 5 cm i że to jego zdaniem wystarczy jako izolacja w okresie wiosna - jesień. Nie będę użytkował tego domku zimą. Obawiam się jednak, że 5cm to niewiele i zimą będzie w tym domku jednak bardzo zimno, poniżej 0 stopni. Nie mam też pewności, czy w chłodniejsze dni jesienne, gdy właczę ogrzewanie, to zbyt szybko nie będzie się wychładzało przez brak izolacji innej, niż drewno ściany.

2. właściciel firmy mówi, ze wystarczy postawić domek na bloczkach fundamentowych. Zdejmują warstwę humusu, układają i poziomują bloczki i na tym domek. Zastanawiam się, czy to nie będzie osiadać - właściciel mówi, że nie, ze buduje tak od lat te domki.

Proszę o opinię - dziękuję z góry.

Wojtek

Spokojnie na bloczkach może stać ale nie na 4 :). Bloczki w całości schowane pod podwaliną by nie zaciągało wody opadowej. Ocieplenie można dołożyć w każdym momencie. 5 cm bal nie wystarczy by w domku było ciepło. Pozostają jeszcze fatalne okienka i drzwi i generalnie nieszczelności. Zamiast kratki pod dom lepiej nasypać kamieni i to drobnych, ewentualnie jakiegoś grubego kruszywa. Chodzi o to by nic pod dom nie właziło. No i tak jak merkava pisał do 25m a nie 35.

Dziekuje za odpowiedzi. To sa ogrodki dzialkowe poza miastem. W lesie. Mozna budowac do 35m w podstawie i max wysokosc 5 m. Tak mowi ustawa o ogrodach dzialkowych. Co do bloczkow jestem juz spokojny. A co do ocieplenia, to nie zamierzam bywac tam zima. Czy 5 cm bal bez welny w okresie od maja do pazdziernika moze stanowic problem? Bardzo mi zalez y na poradzie praktyka. Z gory serdecznie dziekuje