Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boazeria na klatce schodowej- nowa, inna szata.

Natalia666761

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Chciałam prosić Was o poradę odnośnie przeróbki boazerii w moim domu. Chodzi o drewno położone na klatce schodowej wiele lat temu. Najpierw myślałam by ją zerwać, ale pod spodem jest nieotynkowana ściana :(. Nie mogę liczyć na wsparcie techniczne męża ani zbyt wielką kwotę na zakupy, zatem... postanowiłam odnowić klatkę schodową i boazerię malując ją na nowo. Nie zamierzam jej lakierować. Myślałam o pomalowaniu farbą. I tu mam dylemat: wybrać akrylową czy jakąś inną do drewna:confused:? Zmatowiłam już powierzchnię papierem ściernym, wyczyściłam i pozostaje kwestia wybrania czym pomalować?

Bardzo liczę na wsparcie na tym forum. Zwłaszcza, że to dopiero pierwsza rzecz jaką chcę wyremontować a jest ich w kolejce sporo.

Pozdrawiam ciepło Natalia.

Z doswiadczenia uzyl bym emali polmatowej akrylowej do drewna ,mozesz kupic biala i do niej dodac pigment uzyszkasz wtedy pozadany efekt koloru a jeszce przy tym zaoszczeczedzisz pare groszy,najlepiej przed malowaniem powierznie bylo by zagruntowac spaecjalnym preparatem do drewna i oczywiscie upewnic sie czy poprzednia powloka farby .lakieru zostala usunieta a nastepnie przeszlifwana,polmat ma to do siebie ze bedzie latwy do czyszcenia gdzie pawdopodobnie na klatce zabrudzenia zdarzaja sie czesciej niz w pomieszceniach mieszkalnych.Pozdrawiam