Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejna zetka się rodzi, czyli projekt z84 z pracowni z500 po mojemu :)

Recommended Posts

"Budujemy szklane domy, jasny świat,

zamki z piasku na rozległej życia plaży...

budujemy z tafli snu..."

:welcome:

Niektórzy przez lata budują domy, ale marzenia się spełniają.

Oto nasze budowanie z84.

Na początku nic na to nie wskazywało. Mieliśmy swoje M jak mieszkanie i byliśmy w nim szczęśliwi... w końcu nie każdy je ma.

I były marzenia, owszem, ale bardzo odległe, nieśmiałe... może kiedyś... wiadomo KASA, a raczej jej ciągły brak...

W miarę upływu lat ta myśl w nas dojrzewała... dom ciasny, ale własny... z niewielkim ogródkiem i bez chrapiącego za ścianą sąsiada :bash:

Znajomi kredyty brali i się budowali, a my... cieszyliśmy się ich szczęściem... własny domek... jakże piękne, nierealne pragnienie...

Powoli do celu, jak to mówią ... więc zbieraliśmy ziarnko do ziarnka i starczyło na... zakup działki od gminy w ramach lokaty naszego skromnego kapitału. Działka jest, ale do spełnienia marzeń droga wciąż daleka :(

Ale skoro innym sie udaje, to i nam się musi udać. Po dwóch kolejnych latach bicia się z własnymi myślami zapadła decyzja...

I my budujemy :wave:

Edytowane przez reniajs

Szukaliśmy domu parterowego o powierzchni do 120m2, ewentualnie z poddaszem użytkowym, ale niewielkim, z dachem kopertowym. Miał to być domek prosty, funkcjonalny i tani, zarówno w budowie, jak i późniejszym użytkowaniu. Na parterze miał być salon z jadalnią i otwartą kuchnią, ale także część mieszkalna, minimum 2 pokoje, czyli nasza przyszła sypialnia i gabinet/pokój gościnny, a góra to miała być przestrzeń otwarta, cała dla naszego dziecka, Dodatkowo miała być spiżarnia i pomieszczenie gospodarcze oraz garaż w bryle domu.

Długo to trwało, ale jest :lol2:

w końcu się udało wybrać ten jedyny, wyśniony, wymarzony ...

decyzja padła na Z84 L GP

A było to tak ...

miał być z10 i parę innych domków po drodzę, ale ostatecznie stanęło na z24 bo nie planujemy robić poddasza użytkowego.

Wszystko wydawało się już dograne, uzgodnione, tylko ten strop drewniany i kąt 25 stopni. Interesował nas strop betonowy, a z warunków zabudowy w grę wchodził dach 30-45 stopni ... i wówczas trafiliśmy na z84 :wiggle:

http://z500.pl/projekt/82/Z84,dom-z-poddaszem-uzytkowym-i-funkcjonalnym-wnetrzem-dach-kopertowy.html

Obecnie mamy za sobą zakup projektu i jego adaptację.

Pozwolenie na budowę też już w ręku i uprawomocnione.

Teraz powoli można działać ... i spełniać marzenia :yes:

Edytowane przez reniajs

Witaj, właśnie przeczytałam Twoje pierwsze wpisy i wróciły wspomnienia. Dziennik budowy, to fajna rzecz i wspaniała pamiątka z przygody z budową. Życzę Wam spełnienia marzeń, powodzenia na budowlanym froncie i samych pozytywnych wpisów w dzienniku :)

witam serdecznie u siebie!!! :lol2:

póki co wirtualnie, ale jak tylko powstanie ten realny,

rewizyta musi być :D

jeszcze raz dziękuję, że mogliśmy zobaczyć domek na żywo,

no i za cenne rady, tych nigdy za wiele - na pewno z nich skorzystamy

witaj witaj kolezanko :)

czekamy na kolejne wpisy i zobaczymy co sie u Was dzieje:wiggle::wiggle:

hejka :)

wpisy będą, a jakże, tylko ogarnę ciut lepiej to forum i jego obsługę,

bom jeszcze lekko zamotana :lol2:

no i oczywiście też pięknie dziękuję za okazaną pomoc,

Ty tam sama wiesz jaką :D

jak czegoś jeszcze nie zaczaję, to się zgłoszę na kolejne "korki" :lol2:

Edytowane przez reniajs

• 1 month później...

witam po przerwie spowodowanej małymi problemami zdrowotnymi w rodzince ...

na szczęście wszystko powoli wraca do normy :)

po odrobieniu zaległości będę już w miarę możliwości na bieżąco informować,

jak tam postepy na budowlanym froncie ... póki co wpadłam się przywitać i życzyć

zdrowych, radosnych, slonecznych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych!!! Alleluja!!!

Podobna historia ewolucji z M do D - trzymam kciuki i powodzenia.

:welcome: i dziękuję za wsparcie, przyda się napewno :)

lukałam w Twój dziennik i ciekawie się zapowiada Twoja zetka;

poza tym całkiem fajnie już masz wszystko obmyślone ...

u mnie nadal mętlik w głowie i sama do końca nie wiem, co będzie, jakie ogrzewanie :/

plan był na gazowe z wentylacją mechaniczną i reku, do tego kominek z płaszczem wodnym, ale ...

nie mam przekonania do ogrzewania mieszanego; myślałam, by całkiem wykopać z domu grzejniki i zrobić wszędzie podłogówkę, a wówczas kominek z PW nie ma sensu; poza tym jak "sąsiad" ze wschodu zakreci kurek, to co??? chyba lepiej będzie zwykły kominek dać, zostawić ze 3 grzejniki w miejscach niewidocznych /podłogowy kanałowy pod oknem w salonie, jakiś w łazience, może w garażu, sprawa do przemyslenia/, a za reszte kasy kupić jakiś piec na paliwo stałe, ustawić do w PG za garażem i mieć swoje wyjście awaryjne :)

sprawa sie wyklaruje pewnie w późniejszym czasie,

a tymczasem POWODZENIA życzę Tobie mic81

i wszystkim pozostałym budowniczym!!!

korzystając jeszcze z wolnej chwili zamieszczam fotki naszego "rancza" :D

działka ma 11,75 arów i tak wyglądała w stanie "dziewiczym", jak ją kupiliśmy, jeszcze przed naszą ingerencją, czyli trawka, drzewka i ... "nasz" hydrant :/

działka1.jpg

działka2.jpg

działka3.jpg

działka.jpg

a tu zaczęła się "demolka" - poleciały mniejsze drzewka, a te większe w późniejszym terminie, oczywiście po uzyskaniu pozwolenia z gminy na ich usunięcie :)

działka4.jpg

Edytowane przez reniajs

:

plan był na gazowe z wentylacją mechaniczną i reku, do tego kominek z płaszczem wodnym, ale ...

nie mam przekonania do ogrzewania mieszanego; myślałam, by całkiem wykopać z domu grzejniki i zrobić wszędzie podłogówkę, a wówczas kominek z PW nie ma sensu; poza tym jak "sąsiad" ze wschodu zakreci kurek, to co??? chyba lepiej będzie zwykły kominek dać, zostawić ze 3 grzejniki w miejscach niewidocznych /podłogowy kanałowy pod oknem w salonie, jakiś w łazience, może w garażu, sprawa do przemyslenia/, a za reszte kasy kupić jakiś piec na paliwo stałe, ustawić do w PG za garażem i mieć swoje wyjście awaryjne :)

7 lat mieszkania na swoim własnym M nauczył mnie tyle, że w M nie miałem 3 systemów na przysłowiowe w razie "w" powiem więcej nie miałem też dwóch

Jak już idziemy w jeden konkretny system jaki by on nie był ( litość w nowym domu z systemem na paliwo stałe -to nie ten wiek) to idźmy w niego konkretnie, jak to mówią " raz a porządnie" a nie dwa lub 3 systemy z których tak naprawdę żaden nie jest do końca pożądny

Jak już idziemy w jeden konkretny system jaki by on nie był ... to idźmy w niego konkretnie, jak to mówią " raz a porządnie"

jaki sposób ogrzewania ma sens przy takim domku???

wentylacja mechaniczna musi być, moze i reku ...

to który jest ten porządny? gaz i wszędzie podłogówka? ...

dla mnie najlepszy, bo bezobsługowy, tylko ... nie najtańszy :/

a kominek u mnie to też raczej bardziej funkcję drogiej ozdoby będzie spełniał, odpalanej raz na jakiś czas; nawet nie biorę pod uwagę konieczności ciągłego w nim palenia i biegania koło niego; marzę o bezobsługowym ciepełku /jak w dotychczasowym M/ lub jak najmniej absorbujacym, a na pompę ciepła mnie nie stać ...

polecany hydraulik mi zamieszał, bo dotychczas myślałam, że lepszym rozwiązaniem jest jeden sposób, sama podłogówka, a on, że nie, że mieszane, że przynajmniej kilka grzejników powinno być ... a ja chcę ich za wszelką cene uniknąć ... tylko czy sama podłogowka da radę, zwłaszcza w salonie z takim oknem??? grzejniki to duzy koszt, do tego ich estetyka i osiadający na nich kurz :/ nie umiem się zdecydować, co wybrać

taka była moja pierwsza myśl, ale doradców wielu i juz nie wiem, co chce, albo raczej co jest najsensowniejszym rozwiązaniem :/

:welcome: się w dzienniku :)

... litość w nowym domu z systemem na paliwo stałe -to nie ten wiek...

nie zgodzę się - bardzo wiele ludzi nadal tak buduje (my osobiście też) i jakoś nie czuję się gorsza niż Ci co mają pompę ciepła czy inne cuda... węgiel/groszek/pelet to jednak ciągle najtańsze ogrzewanie :)

...

polecany hydraulik mi zamieszał, bo dotychczas myślałam, że lepszym rozwiązaniem jest jeden sposób, sama podłogówka, a on, że nie, że mieszane, że przynajmniej kilka grzejników powinno być ... a ja chcę ich za wszelką cene uniknąć ... tylko czy sama podłogowka da radę, zwłaszcza w salonie z takim oknem??? grzejniki to duzy koszt, do tego ich estetyka i osiadający na nich kurz :/ nie umiem się zdecydować, co wybrać

...

w salonie podłogówka sama spokojnie powinna wystarczyć - nie przejmuj się...

grzejnik zawsze możesz zrobić kanałowy i go nie widać... poza tym są teraz naprawdę piękne grzejniki ścienne - wyglądają jak obrazy czy nawet lustra... a nawet zwykły gładki biały pionowy nie kosztuje fotruny :) grzejniki z gładką płytą czołową są naprawdę ładne i wcale nie są tak drogie :)

a jak już koniecznie koniecznie chcesz uniknąć to nie rób i już - ludzie teraz też tak budują...

po dzisiejszej wizycie na budowie, spieszę poinformować,

że koniec pierwszego etapu zbliża się u nas wielkimi krokami ...

jutro mamy zalewać chudziaka i fundament będzie gotowy

:wave:

a to zobowiązuje do obiecanego uzupełnienia wpisów ...

korzystając więc z wolnej chwili zabieram się ostro do pracy :yes:

tylko nadal nie wiem, jak kadrować i wklejać te moje fotki,

by wymiar większy miały :bash:

oryginalne foty mam na blisko 5mega każdą, a tu max 2 wchodzi :/

pomocy!!! dajcie proszę znać, w czym to obrabiać, ewentualnie

ile tych pikseli wklejając do painta ma być, by dobrze się w forum

zdjęcie wpasowało i małe nie było ...

i tak dla przypomnienia:

3.09.2013r. zakup projektu, potem papierologia, adaptacja itp., itd.

18.11.2013r. złożenie projektu do starostwa w celu uzyskania PnB

20.12.2013r. telefon ze starostwa o uzyskaniu PnB

23.12.2013r. odebranie pozwolenia na budowę; super prezent na święta;

07.01.2014r. uprawomocnienie PnB, zgłoszenie rozpoczęcia robót i ...

pierwszy wpis do dziennika budowy, potem casting na wykonawcę,

kier-buda i wybór materiałów

31.03.2014r. rozpoczęcie robót -geodeta wytyczył osie, zostawił ławice,

szkic fundamentów, wpisał swoje uwagi w dzienniku i ...

:wave:

się zaczęło nasze budowanie

mapka.jpg

dokumentację zbierał nasz architekt adaptujący projekt;

mówił co mam załatwić, ja organizowałam to i donosiłam,

wypełniałam co konieczne do uzyskania PnB;

w gminie dostawałam dokumenty od ręki, z energetykami i gazownikami

załatwiłam w tydzień, mapki były zrobione w ciągu 3 dni;

a po zebraniu kompletu i zrobieniu adaptacji złożył wszystko pięknie w starostwie i pozostało nam tylko czekać :p

PnB uzyskane za pierwszym podejściem; myślę, że w 4 miesiące od zakupu do uprawomocnienia to całkiem niezły wynik :lol2:

Edytowane przez reniajs

poniedziałek, 31 marca 2014r. - pierwszy dzień naszego budowania

godz. 8:00 i geodeta wraz ze swoim pomocnikiem wkroczył do akcji;

po kilku godzinach pierwszy raz zobaczyłam na własne oczy naszą zetkę;

fantastyczne uczucie ... zobaczcie sami:

no i zaczynamy kompletować materiały; stal na domek także dzisiaj zawitała,

a mój majster przywiózł "trochę" desek; drewno na budowie musi być ;)