reniajs 27.02.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) "Budujemy szklane domy, jasny świat, zamki z piasku na rozległej życia plaży... budujemy z tafli snu..." Niektórzy przez lata budują domy, ale marzenia się spełniają. Oto nasze budowanie z84. Na początku nic na to nie wskazywało. Mieliśmy swoje M jak mieszkanie i byliśmy w nim szczęśliwi... w końcu nie każdy je ma. I były marzenia, owszem, ale bardzo odległe, nieśmiałe... może kiedyś... wiadomo KASA, a raczej jej ciągły brak... W miarę upływu lat ta myśl w nas dojrzewała... dom ciasny, ale własny... z niewielkim ogródkiem i bez chrapiącego za ścianą sąsiada Znajomi kredyty brali i się budowali, a my... cieszyliśmy się ich szczęściem... własny domek... jakże piękne, nierealne pragnienie... Powoli do celu, jak to mówią ... więc zbieraliśmy ziarnko do ziarnka i starczyło na... zakup działki od gminy w ramach lokaty naszego skromnego kapitału. Działka jest, ale do spełnienia marzeń droga wciąż daleka Ale skoro innym sie udaje, to i nam się musi udać. Po dwóch kolejnych latach bicia się z własnymi myślami zapadła decyzja... I my budujemy Edytowane 27 Lutego 2014 przez reniajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 27.02.2014 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) Szukaliśmy domu parterowego o powierzchni do 120m2, ewentualnie z poddaszem użytkowym, ale niewielkim, z dachem kopertowym. Miał to być domek prosty, funkcjonalny i tani, zarówno w budowie, jak i późniejszym użytkowaniu. Na parterze miał być salon z jadalnią i otwartą kuchnią, ale także część mieszkalna, minimum 2 pokoje, czyli nasza przyszła sypialnia i gabinet/pokój gościnny, a góra to miała być przestrzeń otwarta, cała dla naszego dziecka, Dodatkowo miała być spiżarnia i pomieszczenie gospodarcze oraz garaż w bryle domu. Długo to trwało, ale jest w końcu się udało wybrać ten jedyny, wyśniony, wymarzony ... decyzja padła na Z84 L GP A było to tak ... miał być z10 i parę innych domków po drodzę, ale ostatecznie stanęło na z24 bo nie planujemy robić poddasza użytkowego. Wszystko wydawało się już dograne, uzgodnione, tylko ten strop drewniany i kąt 25 stopni. Interesował nas strop betonowy, a z warunków zabudowy w grę wchodził dach 30-45 stopni ... i wówczas trafiliśmy na z84 http://z500.pl/projekt/82/Z84,dom-z-poddaszem-uzytkowym-i-funkcjonalnym-wnetrzem-dach-kopertowy.html Obecnie mamy za sobą zakup projektu i jego adaptację. Pozwolenie na budowę też już w ręku i uprawomocnione. Teraz powoli można działać ... i spełniać marzenia Edytowane 27 Lutego 2014 przez reniajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 27.02.2014 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) Po wstępie chyba już czas przedstawić nasze marzenie: Z84 L GP zdjęcie domku i rzuty projektu w dalszej kolejności opiszę planowane zmiany i wrzucę rzuty po adaptacji tymczasem Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez reniajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chagall 27.02.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witaj, właśnie przeczytałam Twoje pierwsze wpisy i wróciły wspomnienia. Dziennik budowy, to fajna rzecz i wspaniała pamiątka z przygody z budową. Życzę Wam spełnienia marzeń, powodzenia na budowlanym froncie i samych pozytywnych wpisów w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia-goja 02.03.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 witaj witaj kolezanko czekamy na kolejne wpisy i zobaczymy co sie u Was dzieje:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 02.03.2014 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witaj, właśnie przeczytałam Twoje pierwsze wpisy i wróciły wspomnienia. Dziennik budowy, to fajna rzecz i wspaniała pamiątka z przygody z budową. Życzę Wam spełnienia marzeń, powodzenia na budowlanym froncie i samych pozytywnych wpisów w dzienniku witam serdecznie u siebie!!! póki co wirtualnie, ale jak tylko powstanie ten realny, rewizyta musi być jeszcze raz dziękuję, że mogliśmy zobaczyć domek na żywo, no i za cenne rady, tych nigdy za wiele - na pewno z nich skorzystamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 02.03.2014 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 (edytowane) witaj witaj kolezanko czekamy na kolejne wpisy i zobaczymy co sie u Was dzieje:wiggle: hejka wpisy będą, a jakże, tylko ogarnę ciut lepiej to forum i jego obsługę, bom jeszcze lekko zamotana no i oczywiście też pięknie dziękuję za okazaną pomoc, Ty tam sama wiesz jaką jak czegoś jeszcze nie zaczaję, to się zgłoszę na kolejne "korki" Edytowane 2 Marca 2014 przez reniajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia-goja 03.03.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 20.04.2014 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 witam po przerwie spowodowanej małymi problemami zdrowotnymi w rodzince ... na szczęście wszystko powoli wraca do normy po odrobieniu zaległości będę już w miarę możliwości na bieżąco informować, jak tam postepy na budowlanym froncie ... póki co wpadłam się przywitać i życzyć zdrowych, radosnych, slonecznych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych!!! Alleluja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 20.04.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Podobna historia ewolucji z M do D - trzymam kciuki i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 20.04.2014 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Podobna historia ewolucji z M do D - trzymam kciuki i powodzenia. i dziękuję za wsparcie, przyda się napewno lukałam w Twój dziennik i ciekawie się zapowiada Twoja zetka; poza tym całkiem fajnie już masz wszystko obmyślone ... u mnie nadal mętlik w głowie i sama do końca nie wiem, co będzie, jakie ogrzewanie :/ plan był na gazowe z wentylacją mechaniczną i reku, do tego kominek z płaszczem wodnym, ale ... nie mam przekonania do ogrzewania mieszanego; myślałam, by całkiem wykopać z domu grzejniki i zrobić wszędzie podłogówkę, a wówczas kominek z PW nie ma sensu; poza tym jak "sąsiad" ze wschodu zakreci kurek, to co??? chyba lepiej będzie zwykły kominek dać, zostawić ze 3 grzejniki w miejscach niewidocznych /podłogowy kanałowy pod oknem w salonie, jakiś w łazience, może w garażu, sprawa do przemyslenia/, a za reszte kasy kupić jakiś piec na paliwo stałe, ustawić do w PG za garażem i mieć swoje wyjście awaryjne sprawa sie wyklaruje pewnie w późniejszym czasie, a tymczasem POWODZENIA życzę Tobie mic81 i wszystkim pozostałym budowniczym!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 20.04.2014 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) korzystając jeszcze z wolnej chwili zamieszczam fotki naszego "rancza" działka ma 11,75 arów i tak wyglądała w stanie "dziewiczym", jak ją kupiliśmy, jeszcze przed naszą ingerencją, czyli trawka, drzewka i ... "nasz" hydrant :/ a tu zaczęła się "demolka" - poleciały mniejsze drzewka, a te większe w późniejszym terminie, oczywiście po uzyskaniu pozwolenia z gminy na ich usunięcie Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez reniajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 20.04.2014 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 ogrodzona i przygotowana pod budowę domu działeczka wyglądała tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 20.04.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 : plan był na gazowe z wentylacją mechaniczną i reku, do tego kominek z płaszczem wodnym, ale ... nie mam przekonania do ogrzewania mieszanego; myślałam, by całkiem wykopać z domu grzejniki i zrobić wszędzie podłogówkę, a wówczas kominek z PW nie ma sensu; poza tym jak "sąsiad" ze wschodu zakreci kurek, to co??? chyba lepiej będzie zwykły kominek dać, zostawić ze 3 grzejniki w miejscach niewidocznych /podłogowy kanałowy pod oknem w salonie, jakiś w łazience, może w garażu, sprawa do przemyslenia/, a za reszte kasy kupić jakiś piec na paliwo stałe, ustawić do w PG za garażem i mieć swoje wyjście awaryjne 7 lat mieszkania na swoim własnym M nauczył mnie tyle, że w M nie miałem 3 systemów na przysłowiowe w razie "w" powiem więcej nie miałem też dwóch Jak już idziemy w jeden konkretny system jaki by on nie był ( litość w nowym domu z systemem na paliwo stałe -to nie ten wiek) to idźmy w niego konkretnie, jak to mówią " raz a porządnie" a nie dwa lub 3 systemy z których tak naprawdę żaden nie jest do końca pożądny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 24.04.2014 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Jak już idziemy w jeden konkretny system jaki by on nie był ... to idźmy w niego konkretnie, jak to mówią " raz a porządnie" jaki sposób ogrzewania ma sens przy takim domku??? wentylacja mechaniczna musi być, moze i reku ... to który jest ten porządny? gaz i wszędzie podłogówka? ... dla mnie najlepszy, bo bezobsługowy, tylko ... nie najtańszy :/ a kominek u mnie to też raczej bardziej funkcję drogiej ozdoby będzie spełniał, odpalanej raz na jakiś czas; nawet nie biorę pod uwagę konieczności ciągłego w nim palenia i biegania koło niego; marzę o bezobsługowym ciepełku /jak w dotychczasowym M/ lub jak najmniej absorbujacym, a na pompę ciepła mnie nie stać ... polecany hydraulik mi zamieszał, bo dotychczas myślałam, że lepszym rozwiązaniem jest jeden sposób, sama podłogówka, a on, że nie, że mieszane, że przynajmniej kilka grzejników powinno być ... a ja chcę ich za wszelką cene uniknąć ... tylko czy sama podłogowka da radę, zwłaszcza w salonie z takim oknem??? grzejniki to duzy koszt, do tego ich estetyka i osiadający na nich kurz :/ nie umiem się zdecydować, co wybrać taka była moja pierwsza myśl, ale doradców wielu i juz nie wiem, co chce, albo raczej co jest najsensowniejszym rozwiązaniem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 25.04.2014 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 się w dzienniku ... litość w nowym domu z systemem na paliwo stałe -to nie ten wiek... nie zgodzę się - bardzo wiele ludzi nadal tak buduje (my osobiście też) i jakoś nie czuję się gorsza niż Ci co mają pompę ciepła czy inne cuda... węgiel/groszek/pelet to jednak ciągle najtańsze ogrzewanie ... polecany hydraulik mi zamieszał, bo dotychczas myślałam, że lepszym rozwiązaniem jest jeden sposób, sama podłogówka, a on, że nie, że mieszane, że przynajmniej kilka grzejników powinno być ... a ja chcę ich za wszelką cene uniknąć ... tylko czy sama podłogowka da radę, zwłaszcza w salonie z takim oknem??? grzejniki to duzy koszt, do tego ich estetyka i osiadający na nich kurz :/ nie umiem się zdecydować, co wybrać ... w salonie podłogówka sama spokojnie powinna wystarczyć - nie przejmuj się... grzejnik zawsze możesz zrobić kanałowy i go nie widać... poza tym są teraz naprawdę piękne grzejniki ścienne - wyglądają jak obrazy czy nawet lustra... a nawet zwykły gładki biały pionowy nie kosztuje fotruny grzejniki z gładką płytą czołową są naprawdę ładne i wcale nie są tak drogie a jak już koniecznie koniecznie chcesz uniknąć to nie rób i już - ludzie teraz też tak budują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 25.04.2014 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 się w dzienniku witam zetkowicza w naszych skromnych progach : a jak już koniecznie koniecznie chcesz uniknąć to nie rób i już - ludzie teraz też tak budują... no i chyba tak zrobię ... ponoć pierwsza myśl najlepsza bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 25.04.2014 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 po dzisiejszej wizycie na budowie, spieszę poinformować, że koniec pierwszego etapu zbliża się u nas wielkimi krokami ... jutro mamy zalewać chudziaka i fundament będzie gotowy a to zobowiązuje do obiecanego uzupełnienia wpisów ... korzystając więc z wolnej chwili zabieram się ostro do pracy tylko nadal nie wiem, jak kadrować i wklejać te moje fotki, by wymiar większy miały oryginalne foty mam na blisko 5mega każdą, a tu max 2 wchodzi :/ pomocy!!! dajcie proszę znać, w czym to obrabiać, ewentualnie ile tych pikseli wklejając do painta ma być, by dobrze się w forum zdjęcie wpasowało i małe nie było ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 25.04.2014 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) i tak dla przypomnienia: 3.09.2013r. zakup projektu, potem papierologia, adaptacja itp., itd. 18.11.2013r. złożenie projektu do starostwa w celu uzyskania PnB 20.12.2013r. telefon ze starostwa o uzyskaniu PnB 23.12.2013r. odebranie pozwolenia na budowę; super prezent na święta; 07.01.2014r. uprawomocnienie PnB, zgłoszenie rozpoczęcia robót i ... pierwszy wpis do dziennika budowy, potem casting na wykonawcę, kier-buda i wybór materiałów 31.03.2014r. rozpoczęcie robót -geodeta wytyczył osie, zostawił ławice, szkic fundamentów, wpisał swoje uwagi w dzienniku i ... się zaczęło nasze budowanie dokumentację zbierał nasz architekt adaptujący projekt; mówił co mam załatwić, ja organizowałam to i donosiłam, wypełniałam co konieczne do uzyskania PnB; w gminie dostawałam dokumenty od ręki, z energetykami i gazownikami załatwiłam w tydzień, mapki były zrobione w ciągu 3 dni; a po zebraniu kompletu i zrobieniu adaptacji złożył wszystko pięknie w starostwie i pozostało nam tylko czekać PnB uzyskane za pierwszym podejściem; myślę, że w 4 miesiące od zakupu do uprawomocnienia to całkiem niezły wynik Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez reniajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniajs 25.04.2014 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 poniedziałek, 31 marca 2014r. - pierwszy dzień naszego budowania godz. 8:00 i geodeta wraz ze swoim pomocnikiem wkroczył do akcji; po kilku godzinach pierwszy raz zobaczyłam na własne oczy naszą zetkę; fantastyczne uczucie ... zobaczcie sami: no i zaczynamy kompletować materiały; stal na domek także dzisiaj zawitała, a mój majster przywiózł "trochę" desek; drewno na budowie musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts