Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usunięcie plam z fug i płytek

RVir

Recommended Posts

Witam,

Ponieważ wszystkie tematy jakie udało mi się tutaj znaleźć są już dość stare i nie chcę ich wykopywać postanowiłem założyć nowy wątek.

Potrzebuje pomocy/rad/sugestii jak usunąć jasne plamy z ciemnych płytek i fug (jak na zdjęciach).

Płytki są matowe Paradyż My Way Doblo Grafit Struktura Producent, a fuga to Ceresit CE 40 Aquastatic Antracyt. Czyli ogólnie szarości na podłoce.

Niestety wykonanie przez "specjalistów" pozostawia wiele do życzenia i są białe/jasne plamy zarówno na płytkach oraz fugach.

Błagam podpowiedzcie jak się tego pozbyć, bo miejsca są dość widoczne w łazience.

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/22/4vuo.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/22/dfl8.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/839/ymar.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/585/ilx4.jpg

Ja dodam, że mleczka z drobinami ściernymi (cif czy inna chemia) można stosować jak najbardziej ale też należy uważać aby nie szorować ostrą stroną gąbki w jednym miejscu. W końcu działa to jak pasta ścierna do lakieru samochodowego i pomimo iż płytka jest dużo wytrzymalsza na zarysowania to i tak można zrobić sobie brzydkie przecierki.

Anegdotka taka mała. Montowałem drzwi u jednej Pani. Fanatyczna czystości, przy której perfekcyjna pani domu mogłaby uchodzić za "brudasa". Cały montaż nadzorowała nas z odkurzaczem i innymi sprzętami czyszczącymi. Szkoda, że nam narzędzi nie wyczyściła z rozpędu ;). Po jakiś 2 tygodniach przychodzi do mnie i mówi, że te drzwi są do d** (pupy). W szoku staram się zrozumieć o czym mówiła ale z opowieści nie wiele wynikało, więc pojechałem po pracy zobaczyć co się dzieje. Okazało się, że jakiś ptak narobił jej na drzwi (stalówki w laminacie) a ona z uporem maniaka szorowała drzwi. Tak była zaangażowana w robotę, że po 2 tygodniach drzwi wyglądały jak mozaika. Oczywiście płytki to nie lakier na samochodzie ani laminat na drzwiach ale zawsze z głową trzeba szorować.

Było coś gipsowane lub malowane po wykonaniu posadzki? Mam wrażenie ze są to plamy po gipsie który fachmenom spadł, placek został usunięty, po namoczeniu jest nie widoczny tak bardzo jednak w momencie wyschnięcia pojawia się jasna plama dobrze wróżę :p

można zrobić sobie brzydkie przecierki.

Może zostały ścinki z tych płytek?Poeksperymentować na nich z tą plamą gipsu?

Witam,

do usuwania pozostałości po montażu używać należy środków o odczynie kwaśnym. Można zacząć od substancji dostępnych w domu: ocet, kwasek cytrynowy, jeśli to nie pomoże - spróbować można (kolejno) z mleczkiem czyszczącym (np. typu CIF), środkami nieco mocniejszymi (np. CILIT Bang), czy też specjalistyczną chemią czyszczącą (np. środki dedykowane do usuwania pozostałości montażowych).

Ekspert Paradyż

Ja dodam (jako człowiek z branży drzwi) abyś uważał z kwaśnym odczynem w okolicach laminowanych powierzchni np ościeżnicy drzwi wewnętrznych. Wielu producentów umieszcza wpisy w kartach gwarancyjnych o tym, że silikony do montażu muszą mieć odczyn neutralny. Sporo ludzi o tym zapomina i odparzają laminat (często w niewidocznym miejscu wpustu pióra w ościeżnicę regulowaną - odparzenie po pewnym czasie wychodzi ponad wpust).