lart_2 27.02.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam, Mam ogromny problem związany z wykonaniem wieńca ściany kolankowej wchodzący na ścianę szczytową, mam nadzieje że się jasno wyraziłem Projektant wraz z konstruktorem w taki sposób mi zaprojektowali wieniec na ścince kolankowej że przechodził dookoła domu czyli przez połowę okna, ponieważ okno na piętrze mam od podłogi do sufitu jak mi się uda to wrzucę kilka rzutów. Jeżeli ktoś ma doświadczenie z takimi sprawami bardzo proszę o propozycję wykonania wieńca na ściance szczytowej. Nie mogę wrzucić załączników żeby było wiadomo o czym mówię ale na maila mogę podesłać. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 27.02.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Wieniec powinien u ciebie ominąć otwór czyli do góry , nadprożem i w dół do poziomu wieńca tak jak jest w projekcie. Pamiętaj że wieniec powinien być ciągły aby spełniał swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lart_2 27.02.2014 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 tylko że oni żeby wybrnąć ze swojej głupoty wymyślili żeby wieniec pociągnąć do samego szczytu i potem w dół a i jeszcze pionowy słup do nadproża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 27.02.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 ty masz zrobić coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Idea jest dobra Piotrze tylko nada jeszcze miejsce na izolację zrobić i nie ciągnąć tego wieńca do samego czuba na równo ! a ten mały lub większy fragment płytą OSB czy innym czymś. To jest bluźnierstwo dawać beton prawię pod blachę. Jeśli jest na poddasze dane 30cm wełny to co najmniej tyle ma być przerwy od wieńca do dachu ! aby izolacja ściany łączyła się swobodnie z izolacją poddasza ! ja starych leśnych projektantów mam uczyć ? chodzi mi o tych dwóch co tam piwa naważyli ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lart_2 27.02.2014 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 jak bym mógł dodać załącznik to bym Wam wysłał co oni wymyślili, normalnie masakra nie jestem budowlańcem ale to co wysłał kolego w ostatnim poście ma sens ja mam dach typowo jętkowy, 2 murłaty krokwie i jętki. Mało tego ściana kolankowa ma wysokości 1,12 m i długości 12,6 m a oni nie zaprojektowali rdzeni, kierownik to się za głowę złapał :0, następna perełka - zbrojenie wszędzie fi 16 a były miejsca gdzie wrzucili fi 25 :0 - ciekawe kto by to wygiął, dodam że projekt był indywidualny m.in. po to żeby zaoszczędzić na materiale he he Czy przy rozwiązaniu jak wyżej jeżeli ścianka od nadproża do szczytu ma około 2,7 m należy wykonać rdzeń pionowy do szczytu w celu wzmocnienia ściany? dom budowany z betonu komórkowego (Termalica) na klej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.02.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 To załącz z jakiejś strony link np zapodaj czy coś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 28.02.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Ja w poprzednim poście chciałem tylko wyjaśnić konstrukcyjnie jak to ma wyglądać i pokazać kształt. O fizykę nie będę się tu kłócił ale na chłopski rozum to też bym zostawił miejsce na warstwy dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lart_2 02.03.2014 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 W końcu mam dostęp do internetu i mogę wrzucić linki do zdjęć ścianki szczytowej- http://vlep.pl/twcyd9.jpg- http://vlep.pl/t031sl.jpg- http://vlep.pl/g601ji.jpg - jedna z propozycji od projektantaPowiedzcie co o tym myślicie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 03.03.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 tak jak to mówią na budowie:"myślał, myślał .... i wymyślił"To strasznie dużo roboty przy głupiej ścianie szczytowej. To jest praktycznie 30% powierzchni żelbetu.Przy takim czymś już trzeba pomyśleć o całej ścianie szczytowej z żelbetu bo przynajmniej będzie szybciej i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.03.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Ale na grzyba jest ten słup, masz pierwszy rysunek izolacji poddasza ona wyznacza dokąd ma być wieniec ! to takie trudne ? na grzyba ciągnąć mur aż po sam czubek ? pod izolację termiczną. Na nic się zda dokładanie cm w izolację, jak będzie betonem przerwana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lart_2 04.03.2014 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 a no widzisz takie pomysły mają projektant, konstruktor i kierownik - z tego co z nimi rozmawiałem chodziło im o to żeby usztywnić ścianę, ponieważ jest to beton komórkowy na klej i obawiają się że może się przewrócić przy rozwiązaniu jak wyżej od nadproża do szczytu będzie jakieś 2,7-2,8 m. a nie 8 m ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 04.03.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Nie słuchaj się gościa powyżej, który z resztą użył mojego rysunku z innego postu. On ciągle pindoli o izolacji, a ty pytasz o część konstrukcyjną. Nie sugeruj się moim rysunkiem, gdyż u mnie od nadproża do kalenicy jest ok 1m, a u Ciebie sporo więcej. Jak masz wątpliwości to udaj się do innego konstruktora, który może mieć inne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lart_2 04.03.2014 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 powiem ci szczerze że ekipa budowlańców zaproponowała mi takie samo rozwiązanie jak na rysunku wyżej, juz pio prostu nie wiem co mam robić, kierownik powiedział że to moja decyzja czy robimy słup czy nie ....... ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 (edytowane) Nie słuchaj się gościa powyżej, który z resztą użył mojego rysunku z innego postu. On ciągle pindoli o izolacji, a ty pytasz o część konstrukcyjną. Nie sugeruj się moim rysunkiem, gdyż u mnie od nadproża do kalenicy jest ok 1m, a u Ciebie sporo więcej. Jak masz wątpliwości to udaj się do innego konstruktora, który może mieć inne zdanie. sorry zauważyłem potem. że dałem dwoje goowno. A ty ja nie wiesz nic i pytasz się .. bo jesteś zielony i zadany na kiepskich kierowników to się od pindol przychodzicie tu z jakimś googwnem i prosicie o pomoc .. i plujecie jeszcze na to że ktoś raczył na wasze goowno spojrzeć i coś zaproponować. Typowe dla czereśniactwa .. to wasze zasrane rachunki za ogrzewanie będą cierpieć ale jesteście tak bystrzy że nawet tego nie zauważycie. Wkurza to bo człowiek siedzi doradza a tu wypadnie jakiś gościu i atakuje. Jak jesteś taki kozak to sam rozwiąż problem . Edytowane 4 Marca 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 04.03.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Zastanów się czy sam rozumiesz co napisałeś powyżej. Hmm, może to wynik zdenerwowania LOL . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Bo mnie ubodło to.. piszę udzielam się na forum, nie mam żadnego interesu, nie handluje niczym.Stąd moje zdenerwowanie. Sorry za wykorzystanie Twojego rys, miałem wkleić do Twojego wątku ... a wkleiłem tu. To jest szkic bez skali jako pogląd.Nie odpuszczam jeśli chodzi o prawidłowe izolowanie takiego elementu. Jak bym nie robił świadectw "ręcznie" za pomocą arkusza kalkulacyjnego to bym nie dostrzegał iż takie błędy ... stanowią nawet ponad 50% strat przez przenikanie.Konstrukcyjnie sobie względnie poradzili, ale kiedyś coś takiego jak fizyka budowli nie była dobrze uczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lart_2 05.03.2014 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Może ktoś jeszcze coś poradzi jakieś rozwiązanie problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.03.2014 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 tu jest wieniec na ścianie szczytowej, nie blokuje izolacji stropu w kontakcie z izolacją ścian. Resztę szczytu, ja zabudował tak jak robi się to w budynkach szkieletowych, płyta OSB na to EPS aby tynk nie był narażony na ruchy płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 05.03.2014 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Widzę Twój ulubiony temat już chyba nie zliczę który raz to opisujesz . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts