leniwybudowniczy 27.02.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam, jestem na etapie stanu surowego zamkniętego - teraz będę robił elewację - i mam pytanie - bardzo istotnie - chcę zaizolować dobrze przeciwwilgociowo okno tarasowe ( przesuwne PKS ). Jak to dobrze zrobić ? - obecna sytuacja ma się tak jak na załączonym obrazku. Mam płytę fundamentową w "wannie" ze styropianu płyta jest z wodoszczelnego betonu B25 W12 ( czyli praktycznie nieprzepuszczalna ) ściany z bloczka beton komórkowy na izolacji PCV 1mm, na boku jest już przykejony styropian częściowo ten co tworzył szalunek tracony. Na razie mam to wszystko na wierzchu - to znaczy mam dostęp do spodniej krawędzi styropianu. Chcę wykonać taras ziemny z murkiem oporowym przysunięty do ocieplenia budynku, nawierzchnia z kostki chodnikowej na piasku i żwirze z drenażem z murka oporowego żelbetowego. - pytanie jak to wszystko dobrze zabezpieczyć przed zaciekaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.02.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Zakładając że masz pod ramą PSKi choć listwę podparapetową, (nie napisałeś co tam masz) to należy do niej przykleić papę i wywinąć ją na styropian i na jego pionowej płaszczy żnie przykleićZastanawiam się czy zamiast papy nie będzie lepsza taśma bitumiczna z folia aluminiową ale nie wiem czy taką szerokość dostanieszPóżniej na to wszystko obróbkę blacharską by zabezpieczyć przed mechanicznym uszkodzeniemTak naprawdę to nalezy to wykonać tak jak montaż parapetu zewnętrznego z tym tylko że pojawia się folia i musi być na tyle szeroka by objęła ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 28.02.2014 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Mi poradzili dzisiaj żeby, zrobić to tak - na styropian elewacji na dole dołożyć 2-3 warstwy siatki z klejem ( tak żeby wzmocnić styropia) do ramy okna dokleić taśmą butylowa ( lub jakąś do EPDM ) kołnierz z takiej membrany EPDM 40-50 cm koniecznie nacinając w rogach okna na dole i wzmacniając specjalną taśmą, i jak już zrobię sobie ziemny taras to jak położę płyty ( kostkę ) na to to nie dojeżdzać do samego okna tylko przykleić na to EPDM po prostu jakieś płytki ( z nachyleniem od okna ) w kolorze nawierzchni i zachować minimalną dylatację miedzy nawierzchnią tarasu z kostką -- CO Wy na to ? dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts