Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnienie okna tarasowego przy tarasie ziemnym - prosze o pomoc pilnie

Recommended Posts

Witam, jestem na etapie stanu surowego zamkniętego - teraz będę robił elewację - i mam pytanie - bardzo istotnie - chcę zaizolować dobrze przeciwwilgociowo okno tarasowe ( przesuwne PKS ). Jak to dobrze zrobić ? - obecna sytuacja ma się tak jak na załączonym obrazku. Mam płytę fundamentową w "wannie" ze styropianu płyta jest z wodoszczelnego betonu B25 W12 ( czyli praktycznie nieprzepuszczalna ) ściany z bloczka beton komórkowy na izolacji PCV 1mm, na boku jest już przykejony styropian częściowo ten co tworzył szalunek tracony. Na razie mam to wszystko na wierzchu - to znaczy mam dostęp do spodniej krawędzi styropianu. Chcę wykonać taras ziemny z murkiem oporowym przysunięty do ocieplenia budynku, nawierzchnia z kostki chodnikowej na piasku i żwirze z drenażem z murka oporowego żelbetowego. - pytanie jak to wszystko dobrze zabezpieczyć przed zaciekaniem ?

Graphic2.JPG

Zakładając że masz pod ramą PSKi choć listwę podparapetową, (nie napisałeś co tam masz) to należy do niej przykleić papę i wywinąć ją na styropian i na jego pionowej płaszczy żnie przykleić

Zastanawiam się czy zamiast papy nie będzie lepsza taśma bitumiczna z folia aluminiową ale nie wiem czy taką szerokość dostaniesz

Póżniej na to wszystko obróbkę blacharską by zabezpieczyć przed mechanicznym uszkodzeniem

Tak naprawdę to nalezy to wykonać tak jak montaż parapetu zewnętrznego z tym tylko że pojawia się folia i musi być na tyle szeroka by objęła ocieplenie

Mi poradzili dzisiaj żeby, zrobić to tak - na styropian elewacji na dole dołożyć 2-3 warstwy siatki z klejem ( tak żeby wzmocnić styropia) do ramy okna dokleić taśmą butylowa ( lub jakąś do EPDM ) kołnierz z takiej membrany EPDM 40-50 cm koniecznie nacinając w rogach okna na dole i wzmacniając specjalną taśmą, i jak już zrobię sobie ziemny taras to jak położę płyty ( kostkę ) na to to nie dojeżdzać do samego okna tylko przykleić na to EPDM po prostu jakieś płytki ( z nachyleniem od okna ) w kolorze nawierzchni i zachować minimalną dylatację miedzy nawierzchnią tarasu z kostką -- CO Wy na to ? dobry pomysł ?