adan65 28.02.2014 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 (edytowane) Witam. Posiadam w pokoju lampę sufitową na 3 żarówki GU10 Do tej pory używałem ledów najtańszych ( tych z koszyków promocyjnych w praktikerze ) ale przestało mi to oświetlenie wystarczań po względem jasności i ożywienia wnętrza które tak średnio generowało, zainteresowałem się tematem barw światła i teraz przymierzam się do zakupu takich ledów o temperaturze z przedziału 5300-6500k (światło dzienne) . Niestety nie znam się na "rynku ledów" i prosiłbym o doradę jakiej firmy warto wybrać oświetlenie żeby nie nadziać się na dziadostwo a mieć satysfakcje z porządnego produktu. Edytowane 28 Lutego 2014 przez Jarek.P moderowano link do strony zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.02.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 To będzie nieprzyjemne w odbiorze, zimne światło. Idź raczej w stronę zwiększenia mocy, nie temperatury, bo trzy żarówki LED jako jedyne źródło światła w pokoju (jakim dużym?), to prawdopodobnie po prostu za mało przy typowych popularnych żarówkach i stąd problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adan65 28.02.2014 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Pokój jest mały2m szerokość, 4m długość, 2,5m wysokość dodam że dużo w nim spędzam czasu przy pracy na komputerze, słyszałem że światło dzienne mniej męczy i bardziej ożywia otoczenie niż oświetlenie o niższej wartości temperatury które jest dobre do relaksu dlatego mi zależy na lampach które by pokój ożywiały już w późniejszych porach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.02.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Światło dzienne - tak, ale w przypadku ledów uzyskanie światła dziennego to ciężki temat. Jeśli kupisz po prostu ledy z taką temperaturą barwową, jak piszesz, to nIech mnie jakiś spec od oświetlenia poprawi, jeśli się mylę, ale moim zdaniem po prostu otrzymasz zimne, białoniebieskie światło a'la prosektorium. Kup ewentualnie jedną żarówkę na próbę, wkręć np. w lampkę nabiurkową i sam zobacz. A co do oświetlenia samego pokoju - jak pisałem, idź raczej w moc. Popularne w hipermarketach ("w koszach") żarówki mają moce rzędu 2,5-3W to odpowiednik klasycznej żarówki rzędu kilkunastu watów, one (x3) łącznie będą dawały tyle światła, co 45W klasyczna żarówka. Pokój 2x4m jest maleńki, ale 45W do jego oświetlenia, zwłaszcza do pracy to o wiele za mało i nie dziwię się, że nie byłeś zbyt zadowolony. Od ekwiwalentu 75W zaczynałbym temat, a raczej uderzał w coś koło 100W , czyli w przypadku ledów musiałyby to być żarówki o mocy rzędu 7-10W. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts