Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LED GU10 Daylight - jaki ledy są warte zakupu?

Recommended Posts

Witam.

Posiadam w pokoju lampę sufitową na 3 żarówki GU10

Do tej pory używałem ledów najtańszych ( tych z koszyków promocyjnych w praktikerze :p ) ale przestało mi to oświetlenie wystarczań po względem jasności i ożywienia wnętrza które tak średnio generowało, zainteresowałem się tematem barw światła i teraz przymierzam się do zakupu takich ledów o temperaturze z przedziału 5300-6500k (światło dzienne) .

Niestety nie znam się na "rynku ledów" i prosiłbym o doradę jakiej firmy warto wybrać oświetlenie żeby nie nadziać się na dziadostwo a mieć satysfakcje z porządnego produktu.

Edytowane przez Jarek.P
moderowano link do strony zewnętrznej

To będzie nieprzyjemne w odbiorze, zimne światło. Idź raczej w stronę zwiększenia mocy, nie temperatury, bo trzy żarówki LED jako jedyne źródło światła w pokoju (jakim dużym?), to prawdopodobnie po prostu za mało przy typowych popularnych żarówkach i stąd problem.
  • Like 1

Pokój jest mały

2m szerokość, 4m długość, 2,5m wysokość

dodam że dużo w nim spędzam czasu przy pracy na komputerze,

słyszałem że światło dzienne mniej męczy i bardziej ożywia otoczenie niż oświetlenie o niższej wartości temperatury które jest dobre do relaksu dlatego mi zależy na lampach które by pokój ożywiały już w późniejszych porach.

• Like 1

Światło dzienne - tak, ale w przypadku ledów uzyskanie światła dziennego to ciężki temat. Jeśli kupisz po prostu ledy z taką temperaturą barwową, jak piszesz, to nIech mnie jakiś spec od oświetlenia poprawi, jeśli się mylę, ale moim zdaniem po prostu otrzymasz zimne, białoniebieskie światło a'la prosektorium. Kup ewentualnie jedną żarówkę na próbę, wkręć np. w lampkę nabiurkową i sam zobacz.

A co do oświetlenia samego pokoju - jak pisałem, idź raczej w moc. Popularne w hipermarketach ("w koszach") żarówki mają moce rzędu 2,5-3W to odpowiednik klasycznej żarówki rzędu kilkunastu watów, one (x3) łącznie będą dawały tyle światła, co 45W klasyczna żarówka. Pokój 2x4m jest maleńki, ale 45W do jego oświetlenia, zwłaszcza do pracy to o wiele za mało i nie dziwię się, że nie byłeś zbyt zadowolony. Od ekwiwalentu 75W zaczynałbym temat, a raczej uderzał w coś koło 100W , czyli w przypadku ledów musiałyby to być żarówki o mocy rzędu 7-10W.

J.