Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

czy ktos juz realizowal ten projekt:

http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=417

planuje zaczac budowe na wiosne 2007 i chce do tego czasu troche wiedzy nabyc i skorzystac z doswiadczen innych inwestorow.

jesli chodzi o wybor projektu to z moja kobieta zastanawialismy sie jeszcze na kilkoma innymi, ale jakos ten przypadl nam najbardziej do gustu:

-ma garaz

-dach dwuspadowy ( bardzo zalezy mi na kosztach )

-uklad parteru jak i ogolne ustawienie tego domu na naszej dzialce a takze

wzg kierunkow swiata i tym samy swiatla wydaje sie bardzo dobre

-odpowiedniej wielkosci taras z tylu domu ( bedzie od strony zachodniej )

po prostu nam sie podoba:)

nasza dzialka to 9,5 ara - w sasiedztwie juz nic sie nie wybuduje bo nie ma gdzie raczej - jeden sasiad juz dom postawil, drugi ma juz sporo lat i dom z czasow przedwojennych takze watpie czy zechce mu sie cos murowac, a od dwoch stron naszej dzialki sa uliczki - malo ruchliwe

jezeli chodzi o media to raczej sa wszystkie "na wyciagniecie reki" od plotu dzialki jest jakies 5 metrow do ulicy w ktorej wszystko jest

takze mam nadzieje ze tutaj duzych kosztow chociaz nie bedzie

i teraz pytanie :

czy ktos juz budowal ten domek? w jakiej technologii ( dlaczego ? )?

i ile to kosztowalo? i jakies uwagi moze ktos jeszcze ma?

-ja jeszcze ostatecznej decyzji co do tego jak to zbuduje nie podjalem

ale do scian jednowarstwowych raczej nie podejde. albo dwie albo 3 warstwy

-dach chce kryc dachowka cementowa nie ceramiczna

-stolarka okienna to raczej pcv

-w garazu i w pom. gosp. raczej zrezygnuje z okien - bedzie to strona polnocna i do tego od strony sasiada a i tak z doswiadczenia wiem ze takie okna i tak nie sluza do wietrzenia pomieszczen bo sa zastawione:)

-drzwi w domu proste, tanie

-dom ma byc dla mnie zamieninikiem mieszkania ( wiadomo tanszego w przypadku mojej malej miejscowosci ), bo w mieszkaniu zawsze mozna miec, wpasc w niezla lipe - a to grzyb na scianie, a to libacje dzien w dzien u sasiada za sciana, obsikane klatki schodowe, tluczenie schabowych o 8 rano w niedziele u sasiadow itp itd jak to z mieszkaniami bywa

-ogrzewanie raczej gazowe ( ziemny gaz ) choc bedzie kominek to tylko jako element sobotniowieczorny a nie jako kotlownia, i grzejniki jakies klasyczne bez wodotryskow

jestem ciekaw jak widzicie koszty takiego przedsiewziecia

do stanu surowego zamknietego plus instalacje

wykonczenia to plytki w kuchni na podlodze, w wiatrolapie i lazience ( mowa o parterze ), salon to panele podlogowe

na pietrze raczej zwykla wykladzina bedzie sciany tylko malowane i w lazience jak to w lazience, plytki

czy ktos jest w stanie napisac z jakimi kosztami musze sie liczyc

budowa raczej systemem gospodarczym, wojewodztwo dolnoslaskie - 20km od Klodzka

do wiosny powinienem zgromadzic 80tys co jak sadze powinno starczyc na stan surowy a reszte sie dokredytowac ( jak bedzie czas pokaze :) )

Aladin,

nie chcę ci lać miodu na uszy, ale twoje podejście do sprawy wydaje mi się bardzo rozsądne.

Kilka refleksji i sugestii.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to dom twój będzie umieszczony na działce w lustrzanym odbiciu? Jest to jak najbardziej uzasadnione, z uwagi na słoneczko wędrujace po niebie.

Zastanawia mnie ta przestrzeń przy schodach, czy jest właściwie zagospodarowana. A może inne umiejscowienie schodów?

Okna połaciowe od północy zlikwidowałbym, natomiast pokoje 2 i 5 można doświetlić poprzez większe okna od wschodu i zachodu. Może komuś się narażę, ale nie widzę potrzeby doświetlania klatki schodowej okem połaciowym. Mój kolega tak zrobił i uważa to za najgorszy (obok ściany 1-warstwowej) swój pomysł. Wyrywek nieba widoczny przez nie jest ciągle brudny, a umyć je można tylko wchodząc na drabinę. Zimą pod tym oknem było znacznie chłodniej niż w całym domu. Dom jest zgrabny, ładny i domaga się budowy. Powodzenia.

dziekuje dziekuje :)

co do kierunkow to moze nie do konca precyzyjnie je okreslilem.

otoz dom bedzie w takim stanie jak teraz ( nie lustrzanym )

elewacja frontowa bedzie od wschodu

elewacja tylna od zachodu

elewacja boczna z balkonem od poludnia

a boczna od strony garazu od polnocy

takze sadze ze bedzie to najlepsze wyjscie i nic tu nie trzeba bedzie kombinowac:) okna polaciowe beda od wschodu i zachodu

co do okna na schodach ktore bedzie od zachodu to myslalem zeby

zrobic z niego wylaz dachowy bo nie chce zeby mi pozniej kominiarz

lazil przez sypialnie i wtedy nie bede musial stawiac drabiny do mycia

tegoz okna :) mysle ze jest to dobry kompromis

Witaj Aladin07!!!!

Domek bardzo fajny - prosty i ładny - na pewno nie będzie drogi w budowie.

A koszty budowy zależa od rejonu gdzie budujesz, ekipy jaką zatrudnisz i materiałow jakich użyjesz- więc wszystko zależy od Ciebie.

Ja będę budowała podobny z Archipelagu "Oleńkę z garażem"-też wydaje się prosty.

Jeśli można zasugerować jakieś zmiany u Ciebie- to wejście do wc zrobiłabym od strony hallu a nie od salonu. :lol:

Życzę powodzenia w budowie "własnego" domku :D

• 1 month później...

Witam Wszystkich Forumowiczów:)

Poszukujemy inwestorów, którzy zrealizowali już swoją inwestycję. Nigdzie nie możemy uzyskać informacji o tym gzie taki domek już stoi i gdzie można go obejrzec...:(. Projekt jest z Archipelagu i nazywa się " AGA" i ma 112 m użytkowej powierzchni. Zależy nam na podaniu choćby ogólnej lokalizacji gdzie stoi domek z poniższego linku (najlepiej ze śląska) :

http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3091300&ProjID=417

Chcemy zacząć budowę w czerwcu... i może jakiś kosztorys by się znalazł?:). Nasz wykonawca wycenił stan surowy otwarty (z kryciem dachu dachówką ) 27 tys.zł. Zastanawiamy się czy to dobra cena. Po naszej stronie koszt sprzętu.

Bardzo prosimy o wszelkie informacje, za które jesteśmy z góry wdzięczni (może być na tel. 607446013):)

Poszukujemy inwestorów, którzy zrealizowali już swoją inwestycję. Nigdzie nie możemy uzyskać informacji o tym gzie taki domek już stoi i gdzie można go obejrzec.... Projekt jest z Archipelagu i nazywa się " AGA" i ma 112 m użytkowej powierzchni. Zależy nam na podaniu choćby ogólnej lokalizacji gdzie stoi domek z poniższego linku (najlepiej ze śląska) :

Chcemy zacząć budowę w czerwcu... i może jakiś kosztorys by się znalazł?:). Nasz wykonawca wycenił stan surowy otwarty (z kryciem dachu dachówką ) 27 tys.zł. Zastanawiamy się czy to dobra cena. Po naszej stronie koszt sprzętu.

Bardzo prosimy o wszelkie informacje, za które jesteśmy z góry wdzięczni (może być na tel. 607446013):).

Hejo! :lol:

Ja co prawda nie buduje Agi choć długi czas to był "mój" projekt.Ale po znajomości ( troche Wasza ziomalka jestem - urodziłam się w Sztumie :wink: )powiem Wam ,że w klubie budujących Grupa bygosko- toruńska jest ktoś kto buduje Age. Jak go bliżej zlokalizuje to się odezwe :D

pozdrawiam cyla 8)

Poszukujemy inwestorów, którzy zrealizowali już swoją inwestycję. Nigdzie nie możemy uzyskać informacji o tym gzie taki domek już stoi i gdzie można go obejrzec...:(. Projekt jest z Archipelagu i nazywa się " AGA" i ma 112 m użytkowej powierzchni. Zależy nam na podaniu choćby ogólnej lokalizacji gdzie stoi domek z poniższego linku (najlepiej ze śląska) :

Bardzo prosimy o wszelkie informacje, za które jesteśmy z góry wdzięczni (może być na tel. 607446013):)

Witam ja buduje Age tylko z modyfikacjami

-dach z blacho dachowki

-częściowe podpiwniczeni z uwagi na pochyłośc terenu

-usunięcie wykuszu (chyba tak sie to odmienia :D),i balkonu nad nim

-i jeszcze kilka zmian we wnetrzu

nasz wykonawca zapewni wszystko sprzet ludzi i materialy,nie mamy czasu za wszystkim chodzic.

cena za stan surowy otwart 31tyś. oczyiście sama robocizna.

Nasza "aga" Dopiero się buduje w przyszłym tygodniu powinien być strop nad parterem.

Aha mieszkam w Żywcu na Śląsku jakby co :)

Witam L3g1on:)

Jeśli można to prosiłbym o kontakt bo chętnie byśmy na "żywo" obejrzeli jak się buduje AGA . Mój telefon:607446013 jeśli można dokładniejsze dane odnośnie lokalizacji domeczku to było by nam bardzo miło.Chętnie podjedziemy i popodziwiamy:).Pozdrawiamy

Przemek&Justyna

Ps.My zaczynamy od 1-go lipca, acha a mieszkamy w Knurowie koło Gliwic...hej:)

Witam ja buduje Age tylko z modyfikacjami

-dach z blacho dachowki

-częściowe podpiwniczeni z uwagi na pochyłośc terenu

-usunięcie wykuszu (chyba tak sie to odmienia :D),i balkonu nad nim

-i jeszcze kilka zmian we wnetrzu

nasz wykonawca zapewni wszystko sprzet ludzi i materialy,nie mamy czasu za wszystkim chodzic.

cena za stan surowy otwart 31tyś. oczyiście sama robocizna.

Nasza "aga" Dopiero się buduje w przyszłym tygodniu powinien być strop nad parterem.

Aha mieszkam w Żywcu na Śląsku jakby co :)

Cześć!

chyba jesteśmy na podobnym etapie budowy. Prawdopodobnie, jak wszystko dobrze pójdzie to w tym tygodniu skończymy strop. Jesteśmy ciekawi jak wygląda wasz domek? Może macie jakieś fotki......

• 1 month później...

Wiatajcie Agnieszko i Jarku.

Pięknie wyglšda Wasz domek. My też będziemy budowac AGĘ. Zastanawiamy się czy wprowadziliœcie jakieœ zmiany do projektu. Zauważyliœmy że zrezygnowaliœcie z drzwi do pom. gospodarczego od strony tarasu. My zastanawiamy się nad zamianš miejscami spiżarni i wc na parterze. Podobno ten dom jest prostym i tanim :D w budowie. To prawda?

Pozdrawiamy i czekamy na kolejne nowiny z budowy. Aha, prowadzicie może dziennik budowy na forum?

Aga i Jacek