Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Agowiczów,

sbudowę rozpocząłem we wrześniu 2006r. W grudniu już miałem ukończony dach i wstawiona okna. Jednak ze względów zawodowych musiałem przerwać prace praktycznie do września 2007 ale w tej chwili już prace nabrały tempa pomimo permanentnych kłopotów z umówionymi ekipami - efekty emigracji zarobkowej w tej branży są wyjątkowo widoczne:)

Projekt nieco zmieniłem i dostosowałem do swoich potrzeb i wielkości działki. Zaczynając od wejścia zrezygnowałem z prostego okapu na drzwiami wejściowymi na rzecz jaskółki podpartej na dwóch filarach (chyba uległem modzie :)).

Zrezygnowałem z garażu na rzecz dodatkowego pokoju jako mojego miejsca pracy. Garaż będzie zrealizowany jako przybudówka do ściany północnej lub jako zupełnie osobny element (wielkość działki na to pozwala).

Kuchnia i salon - wzbudzała największe emocje i nie kączące się dyskusje - skończyło się na tym że zrezygnowaliśmy z toalety w tej części przenosząc do pomieszczenia pomiędzy pokojem (z garażu) a kotłownią dwie ścianki działowe nieco przesunięte powiększają rozmiary dolnej łazienki.

Tu moje pytanie jak użytkuje się Wam otwartą kuchnię połączoną z salonem i z dużym połączeniem (wejściem) do klatki schodowej ? Taras powiększyłem o 5m2 i nie wykonywałem zadaszenia w planach markiza.

Same schody wykonałem jako konstrukcje betonową.

Na poddaszu nie ma zbyt wielu zmian ,nieco pomniejszona garderoba i ścian łazienki przesunięta w kierunku pokoju o jakieś 30cm na potrzeby ulokowania kabiny prysznicowej.

Co do kosztów do stanu surowego zamkniętego bez instalacji

Zamknąłem się w kosztach

Materiały z dachem i stolarką zewnętrzną - 71 tyś

Roboty murarskie - 21 tyś

Cieśla - 8 tyś

Po tym etapie przestałem prowadzić szczegółową buchalterię :))

załączam kilka zdjęć niestety nie najbardziej aktualnych.

Napiszcie o Waszych doświadczeniach i rozwiązaniach no i wrażeniach z użytkowania domu.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Swoją budowę rozpocząłem we wrześniu 2006r. W grudniu już miałem ukończony dach i wstawiona okna. Jednak ze względów zawodowych musiałem przerwać prace praktycznie do września 2007 ale w tej chwili już prace nabrały tempa pomimo permanentnych kłopotów z umówionymi ekipami - efekty emigracji zarobkowej w tej branży są wyjątkowo widoczne:)

Projekt nieco zmieniłem i dostosowałem do swoich potrzeb i wielkości działki. Zaczynając od wejścia zrezygnowałem z prostego okapu na drzwiami wejściowymi na rzecz jaskółki podpartej na dwóch filarach (chyba uległem modzie :)).

Zrezygnowałem z garażu na rzecz dodatkowego pokoju jako mojego miejsca pracy. Garaż będzie zrealizowany jako przybudówka do ściany północnej lub jako zupełnie osobny element (wielkość działki na to pozwala).

Kuchnia i salon - wzbudzała największe emocje i nie kączące się dyskusje - skończyło się na tym że zrezygnowaliśmy z toalety w tej części przenosząc do pomieszczenia pomiędzy pokojem (z garażu) a kotłownią dwie ścianki działowe nieco przesunięte powiększają rozmiary dolnej łazienki.

Tu moje pytanie jak użytkuje się Wam otwartą kuchnię połączoną z salonem i z dużym połączeniem (wejściem) do klatki schodowej ? Taras powiększyłem o 5m2 i nie wykonywałem zadaszenia w planach markiza.

Same schody wykonałem jako konstrukcje betonową.

Na poddaszu nie ma zbyt wielu zmian ,nieco pomniejszona garderoba i ścian łazienki przesunięta w kierunku pokoju o jakieś 30cm na potrzeby ulokowania kabiny prysznicowej.

Zamknąłem się w kosztach

Cieśla - 8 tyś

Napiszcie o Waszych doświadczeniach i rozwiązaniach no i wrażeniach z użytkowania domu.

Witam Agowiczów,

sbudowę rozpocząłem we wrześniu 2006r. W grudniu już miałem ukończony dach i wstawiona okna.

Zamknąłem się w kosztach

Cieśla - 8 tyś

.

Hmm albo mam cos zle w przegladarce ustawione bo zdjec nie widze :-(

Czy na poddaszu masz wszedzie okna dachowe?

pozdro

Pawlok

Pomimo ,że w momencie wyboru projektu okna dachowe i to największe bardzo mi się podobały to jednak po wizycie u znajomych gdzie miałem okazję przekonać się podczas deszczy jakie to niesie ze sobą minusy – zrezygnowałem (pomimo że okna już były zakupione)

Nie chcąc jednak pozbawiać się przyjemności posiadania pięknego widoku na góry

Założyłem jedno okno Veluxa 160 w dachu na schodach. Dodatkowo poszerzyłem nieco okna balkonowe.

• 1 year później...
  • 3 months później...