Mario430 28.02.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Witam! Najpierw określę do czego kominek ma służyć, bo ponoć wkład tak się dobiera. A więc po kolei. Funkcja kominka - bardziej rekreacyjna, dodatkowa, bo jako główne ogrzewanie to podłogówka gazowa. Powierzchnia grzania ok. 155m2 użytkowej. Planowane dodatkowo DGP z turbiną z rozprowadzeniem ciepła do 3-4 pomieszczeń o najdłuższym kanale ok. 6m. I teraz pytanie. W jakim mocach, typach wkładu mam się rozglądać i jakich rodzajach, tzn. bardziej stalowych, czy żeliwnych, a może jest to bez znaczenia i w obszarze jakich producentów się kręcić, chodzi mi też o wkłady z ceną maksymalnie ze średniej półki, z naciskiem na szczelność, a jeżeli chodzi o wygląd to dodatkowo z boczną szybą. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 03.03.2014 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Kurcze, nikt się wypowie. Powiem, że byłem już praktycznie zdecydowany na Zuzie z firmy kratki, ale naczytałem się tyle na temat nieszczelności wkładów tej firmy, że zgłupiałem i teraz nie wiem, czy to się nada, czy nie, dlatego szukam wkładów na mniej więcej podobnym poziomie cenowym (może byś deczko drożej), ale znacznie szczelniejszych. Doradzi kto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 03.03.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Kup Zibi z Kratek. W tej kategorii cenowej ciężko o coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 03.03.2014 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 A szczelniejsze to niby od tej Zuzi, przecie to też Kratki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.03.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 A szczelniejsze to niby od tej Zuzi, przecie to też Kratki? Jest gdzieś tu wątek o Zibim.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 05.03.2014 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Jest gdzieś tu wątek o Zibim.... Pisze, że do 130m2, deczko za mały może być, może coś innego zapodacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.03.2014 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Za mały? To z czego masz ten dom zbudowany? Planujesz energie wypuszczac przez komin? Ja ogrzewam 200 m2 tym. http://www.kominki-batura.pl/kaflowy2_2s.htmlDrewna tu wchodzi jednorazowo 1/3 tego co do Zibiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliciel1719512194 07.03.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Ja szczerze mówiąc poleciłbym Hajduka np. Smart1V mój kolega posiada takie urządzenie i osobiście widziałem jak działa. Nie pamiętam do końca jaką ma moc ale to pewnie jest na stronie producenta. U mojego kolegi w domu jest wentylacja mechaniczna i z wkładem nie ma żadnego problemu. Nie wiem też w jakim przedziale cenowym interesują Cię te wkłady? Jeśli chodzi o kratki to darowałbym sobie, estetyka wykonania i szczelność leży po całej Lini. Dodatkowo piszesz, że ma to być urządzenie rekreacyjne, czyli będziesz palił od czasu do czasu to od razu nasuwa mi się pytanie po co Ci rozprowadzenie? Na Twoim miejscu darowałbym sobie to rozprowadzenie a w miejsce tego zakupił porządne urządzenie. Poleciłbym Ci też coś Spartherma albo Brunnera, ale jest już to wyższa półka cenowa, a hajduk i kratki to jednak mają porównywalne ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 07.03.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Ja też darowałabym sobie Kratki, Hajduk taki sobie moim zdaniem, chociaż może ma zalety praktyczne. Znalazłam coś takiego: http://wklady-kominkowe.com/pl/wklad-kominkowy-bef-optim-8.html, moim zdaniem dobre proporcje jakości do ceny. Może trochę pomogłam, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 07.03.2014 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Ja się nie znam, dlatego pytam. Wiem, że przy budowie trzeba być ekspertem w każdym calu, bo inaczej ... . Myśliciel i Kejt_R dziękuję WAM. Powiem, że już wielu odradziło mi kratki nawet dla celów rekreacyjnych, więc daje mi to co raz więcej do myślenia. U mnie co prawda będzie klasyczna wentylacja, co nie zmienia jednak faktu, że nadał by się jakiś w miarę szczelny wkład. Pytasz po co rozprowadzenie. Odpowiem przewrotnie, ano mam taki kaprys i tyle . Aż tyle to nie kosztuje (powiedzmy dla mnie), żeby teraz z tego rezygnować, a potem żałować, że się nie zrobiło, a zrobić już się nie da, albo za dużym kosztem... Pytasz o pułap cenowy, nie wiem dokładnie może do 3-3,5 klocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.03.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Witam. Pewną przewrotność tu widzę ... w tym pułapie cenowym ze szczelnych i przyzwoitych wkładów pozostaje Ci tylko ... Zibi z firmy Kratki.pl ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 07.03.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 witam, szczelne w cenie do 3500zł nie tylko zibi jest do wyboru... - THORMA Alicante i Valencja moc ok 8kW - ceny od 1600zł - BeF START 6 lub OPTIM 6 - moc 6kW wg producenta - jednak inni producenci wkładów o podobnych gabarytach podają moc nawet do 12kW - od 3000zł też znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.03.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Witam. Jakieś analogie pomiędzy nimi wszystkimi ? Bo nie widzę żadnych Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 08.03.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Forest, analogie są aż nadto łatwe do wychwycenia wszystkie te alternatywne dla Zibiego wkłady nie stanowią alternatywy, gdyż albo kosztują około 4 tysięcy, lub też są o wiele gorsze od oryginału. Proponuję zobaczyć na żywo te Thormy. Mario, Zibi to na prawdę nie jest zły wybór i ma jedną ważną wadę/ zaletę - nie nadaje się do akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 08.03.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Forest, analogie są aż nadto łatwe do wychwycenia wszystkie te alternatywne dla Zibiego wkłady nie stanowią alternatywy, gdyż albo kosztują około 4 tysięcy, lub też są o wiele gorsze od oryginału. Proponuję zobaczyć na żywo te Thormy. Mario, Zibi to na prawdę nie jest zły wybór i ma jedną ważną wadę/ zaletę - nie nadaje się do akumulacji. zależy, co masz na myśli pisząc "akumulacji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 08.03.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Poniosło mnie - odzysk ciepła ze spalin zabrzmi chyba zręczniej w tym wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 12.03.2014 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Czyli ZIBI do DGP nie nadaje się, bo nie ma odzysku ciepła ze spalin ???. Gość proponował mi VARM F 670/500 za 3500zł? Mają jakąś promocję. Warto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 12.03.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 W zwykłym DGP nie ma odzysku ciepła ze spalin, tylko ogrzewane jest powietrze dokoła wkładu, więc nie wiem skąd ta konkluzja ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.03.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Pooglądaj też wkłady Pama - mają ceny rozsądne, jest też na forum wątek o nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 19.03.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 witam,czy ktoś może polecić jakiś wkład możliwie "płytki, moc około 12 kW?ma być głównie rekreacyjny, ale też z DGPczy jest szansa na wkład, który po zabudowaniu zmieści się w 40cm na głębokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts