Slawek W. 19.06.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Witam wszystkichStoję przed dylematem wyboru (zakupu) kotła 2-funkcyjnego CO do ogrzewania mieszkania (52m2). Przejrzałem wiele ofert i wybrałem dwa typy: Buderus Economy U004K oraz Junkers Euroline ZW23-KE. Cena za jaką mogę kupić owe kotły jest zblizona. Parametry ich są podobne, różnią sie wymiarami - Junkers jest zdecydowanie mniejszy. Jedyne co mnie teraz zastanawia to awaryjność i serwis powyższych pieców. Wykonawca który ma mi montować kocioł powiedział że Buderus ma kiepskie "bebechy". Co Wy na to? Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi kotłami? PozdrawiamSławek W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbylek 19.06.2002 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Jak się ten wątek rozwinie to dopiero będziesz miał dylemat - Twoi wybrańcy mogą zostać totalnie skrytykowani i pojawią się nowi kandydaci.Jeżeli ograniczasz się już wyłącznie to tych dwóch firm to ja wybrałbym Buderusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabek 20.06.2002 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Ja po namowie bardzo dobrego hydraulika - mającego uprawnienia na Junkersy zakupiłem Buderusa. Jak się będzie sprawował mogę podzielić się wrażeniami na wiosnę przyszłego roku po 1 sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek W. 20.06.2002 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Dzięki za jakiekolwiek opinie. Cieszę sie, że jest już 2:0 dla Buderusa, bo bardziej przychylnie na niego spogladam. Dla ciekawości moge podać, że max wydajność podgrzania ciepłej wody jest o 3,5 litra wieksza w przypadku Buderusa, grzeje on do 11,5 l/min, natomiast Junkers 8 l/min. Czy jest to duża różnica w praktyce, to sie okaże.Może ktoś jeszcze chciałby coś dodać w tym temacie, może na temat serwisu, jego sprawności, cen np. przegladów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts