szynna 28.02.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Witam serdecznie, Jak w temacie, zastanawiam się jak długo schnie beton w poszczególnych etapach budowy: 1) Najpierw chody beton 10 cm(szerokość 70 cm) lany do wykopu- po jakim czasie mogę ustawiać deski na nim szalunkowe, po jakim czasie mogę po nim chodzić, po jakim czasie mogę rozkładać zbrojenie, po jakim czasie mogę lać na nim ławy fundamentowe - 40 cm(szerokość 60 cm) 2) Po jakim czasie mogę rozdeskować ławy fundamentowe, po jakim czasie mogę ustawiać na nim pustaki szalunkowe i po jakim czasie mogę je wylewać betonem z pompy. 3) Jak długo muszę czekać aż wyschnie beton w pustakach szalunkowych, aby móc zasypywać go piaskiem i zagęszczać. 4) Jak długo schnie beton lany na piasek jako podłoga na gruncie, czyli po jakim okresie mogę po nim chodzić i kiedy mogę murować ściany. 5) Po jakim okresie mogę ściągnąć deskowanie z słupów z ścianach i wolnostojących pod strop? 6) Po jakim okresie od wylania słupów mogę układać deskowanie pod strop monolityczny i kiedy mogę go wylewać no i z kolei ile on schnie, kkiedy mogę murować ściany na piętrze Wiem, że trochę tych pytań jest, ale z góry dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 28.02.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 To w jakim czasie wyschnie beton zależy od:- tego jaki był wilgotny- jak wilgotne jest otoczenie- jak był pielęgnowanyA tak naprawdę to nic nie daje, bo najważniejsze jest to jakiej klasy jest beton i na bazie jakiego cementu został zrobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynna 28.02.2014 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 No ok, ale nie można przyjąć mniej więcej ile czasu na poszczególne etapy potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 28.02.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 ale co masz na myśli pisząc "schnie" ? Bo mam wrażenie że chodzi Ci o "wiąże" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.02.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Zależy w dużej mierze od cementu, jak szybko początkowa wytrzymałość przyrasta.Wuj google może powiedzieć co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 28.02.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Generalnie na budowach to jest tak:1-2) 1-3 dni3) 1-7 dni4-5) 1-3 dni6) 7-14 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 01.03.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 P.K.: jak masz cement klasy 52,5 IR bez dodatków albo porządne 42,5 - to stwardniały jest po 24 godzinach, a po 7 dniach ma i 80-85% wytrzymałości podawanej jako finalna po 28 dniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 02.03.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 używał ktoś z kolegów cement glinowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.03.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 A do czego chcesz go zastosować? Kominki piece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.03.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 nie, pytam z ciekawości. Ten cement po 24 godzinach uzyskuje moc pozwalającą na rozszalowanie np. stropów. Polecany na zimowe betonowania w niskich temp. z racji bardzo wysokiej temperatury wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 03.03.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Cement portlandzki CEMI 42,5R jest wystarczająco szybki jak na nasze warunki zimowe. Ten cement po 24 godzinach uzyskuje moc pozwalającą na rozszalowanie np. stropów. Pomimo wszelakich zapewnień producentów nie podjąbym się zadania rozszalowywania stropu po 1 dniu. Jest jeszcze taki termin jak pełzanie betonu i ma na to wpływ wiek w chwili obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 03.03.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 vega: baju baju będziesz w raju a muszka gadała będzie wiosna...To, że ma wysokie ciepło hydratacji, podobnie jak wszystkie bez wyjątku cementy typu R, a w szczególności tzw. jedynki (-> I, czyli czyste) nie oznacza, że można rozszalować strop po 24h. Poza tym im niższa temperatura tym wolniej przebiega wiązanie, bo więcej ciepła jest "tracone" na sprawienie by woda nie zamarzła.Owszem, znam przypadek kiedy ekipa murowała ogrodzenie w warunkach: rano ok -5C, w dzień słoneczko i w cieniu ze 2 C, w słoneczku z 7-8C, po drugiej - trzeciej znów mróz i to takie 4-5C, a zaprawa (3,5 piasek / 1cement + deczko wapna) twardniała na tyle, że można było czyścić fugi, ale nie oznacza to, że beton sam się utrzyma i można na nim budować.Cementy glinowe mają poza tym zwykle markę od 40 wzwyż (w Górce jest chyba i 70 tka...) i porównywanie ich z innymi zwykle nie ma sensu, albo ma w wyjątkowych wypadkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 04.03.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 toteż byłem ciekaw jak to się do rzeczywistości i czy ktoś stosował. Teoria to teoria, co nie znaczy że to co pisze producent jest nieprawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miódmalina 09.03.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 zależy od cementu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.03.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 vega: zasadniczo gorszej jakości są cementy workowane, lepszej - te wychodzące luzem. To taka ciekawa informacja ze środowiska... Worków nikt nie sprawdzi na zawartość "dodatków" i przyrostów, luz - już tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej-jarosz 07.04.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Na pierwsze dwa etapy dla bezpieczeństwa dobrze przyjąć ok 2 dni.Oczywiście istotne są parametry zastosowanego cementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.04.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 andrzej.jarosz: a to zależy jakie są warunki, wilgotny czy nie itd. Badania podają bodajże po 3, 7 i 28 dniach. Nie pamiętam czy po 1 też. W każdym razie inaczej pielęgnuje się betony na bazie Cem I a inaczej na bazie Cem II... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barcelona1972 10.04.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 2 dni wystarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.04.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 barcelona: taż tłukę - zależy co jest zrobione i jaka ma mieć wytrzymałość by stało a nie padło... ja jak robię elementy betonowe to je rozformowuje i po nastu godzinach - maja wystarczającą wytrzymałość, ale tam idzie Cem I 42,5 R... przy dwójce może być mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADMINON 18.09.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Beton powinien być pielęgnowany przez 14 dni po zabetonowaniu, aby jego właściwości były najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts