Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czasu schnie beton

szynna

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jak w temacie, zastanawiam się jak długo schnie beton w poszczególnych etapach budowy:

1) Najpierw chody beton 10 cm(szerokość 70 cm) lany do wykopu- po jakim czasie mogę ustawiać deski na nim szalunkowe, po jakim czasie mogę po nim chodzić, po jakim czasie mogę rozkładać zbrojenie, po jakim czasie mogę lać na nim ławy fundamentowe - 40 cm(szerokość 60 cm)

2) Po jakim czasie mogę rozdeskować ławy fundamentowe, po jakim czasie mogę ustawiać na nim pustaki szalunkowe i po jakim czasie mogę je wylewać betonem z pompy.

3) Jak długo muszę czekać aż wyschnie beton w pustakach szalunkowych, aby móc zasypywać go piaskiem i zagęszczać.

4) Jak długo schnie beton lany na piasek jako podłoga na gruncie, czyli po jakim okresie mogę po nim chodzić i kiedy mogę murować ściany.

5) Po jakim okresie mogę ściągnąć deskowanie z słupów z ścianach i wolnostojących pod strop?

6) Po jakim okresie od wylania słupów mogę układać deskowanie pod strop monolityczny i kiedy mogę go wylewać no i z kolei ile on schnie, kkiedy mogę murować ściany na piętrze

Wiem, że trochę tych pytań jest, ale z góry dzięki:)

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cement portlandzki CEMI 42,5R jest wystarczająco szybki jak na nasze warunki zimowe.

Ten cement po 24 godzinach uzyskuje moc pozwalającą na rozszalowanie np. stropów.

Pomimo wszelakich zapewnień producentów nie podjąbym się zadania rozszalowywania stropu po 1 dniu.

Jest jeszcze taki termin jak pełzanie betonu i ma na to wpływ wiek w chwili obciążenia.

vega: baju baju będziesz w raju a muszka gadała będzie wiosna...

To, że ma wysokie ciepło hydratacji, podobnie jak wszystkie bez wyjątku cementy typu R, a w szczególności tzw. jedynki (-> I, czyli czyste) nie oznacza, że można rozszalować strop po 24h. Poza tym im niższa temperatura tym wolniej przebiega wiązanie, bo więcej ciepła jest "tracone" na sprawienie by woda nie zamarzła.

Owszem, znam przypadek kiedy ekipa murowała ogrodzenie w warunkach: rano ok -5C, w dzień słoneczko i w cieniu ze 2 C, w słoneczku z 7-8C, po drugiej - trzeciej znów mróz i to takie 4-5C, a zaprawa (3,5 piasek / 1cement + deczko wapna) twardniała na tyle, że można było czyścić fugi, ale nie oznacza to, że beton sam się utrzyma i można na nim budować.

Cementy glinowe mają poza tym zwykle markę od 40 wzwyż (w Górce jest chyba i 70 tka...) i porównywanie ich z innymi zwykle nie ma sensu, albo ma w wyjątkowych wypadkach

• 4 weeks później...
barcelona: taż tłukę - zależy co jest zrobione i jaka ma mieć wytrzymałość by stało a nie padło... ja jak robię elementy betonowe to je rozformowuje i po nastu godzinach - maja wystarczającą wytrzymałość, ale tam idzie Cem I 42,5 R... przy dwójce może być mało...

• 5 months później...