Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czasu schnie beton

szynna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W warunkach powyżej 20 stopni powinien być polewany wodą najlepiej rankiem i wieczorem oraz powinien być przykryty folią która będzie zapobiegać szybkiemu odparowaniu wody. Książkowo beton powinien dojrzewać w wilgotności 98%, w laboratorium próbki do badań wytrzymałości na ściskanie trzyma się w wannach z wodą a po 28 dniach wykonuje się badanie wytrzymałości na ściskanie. Oczywiście z tym polewaniem wody bez przesady (chodzi mi o gwałtowne polewanie wodą) żeby nie wypłukać cementu z betonu. Ogólnie to jakie beton będzie posiadał wytrzymałości po jakim okresie zależy od wielu czynników między innymi od klasy cementu, dodatków i domieszek. Edytowane przez Michał94

W tym wypadku chodzi o ściany fundamentowe 1x0.25m z B20 W8. Czyli polewanie w takie upały pomoże, a przynajmniej na pewno nie zaszkodzi :)

Następne pytanie dot. dalszych prac zerówki, gdyż dzisiaj po 2 dniach rozbieramy szalunki ścian fundamentowych:

1. czy w 3-cim dniu po wylaniu można już malować te ściany dysperbentem?

2. czy zagęszczanie małą zagęszczarką jest bezpieczne dla fundamentów już w 3-4 dniu po ich wylaniu?

W tym wypadku chodzi o ściany fundamentowe 1x0.25m z B20 W8. Czyli polewanie w takie upały pomoże, a przynajmniej na pewno nie zaszkodzi :)

Następne pytanie dot. dalszych prac zerówki, gdyż dzisiaj po 2 dniach rozbieramy szalunki ścian fundamentowych:

1. czy w 3-cim dniu po wylaniu można już malować te ściany dysperbentem?

2. czy zagęszczanie małą zagęszczarką jest bezpieczne dla fundamentów już w 3-4 dniu po ich wylaniu?

ad1. nie

ad2. nie

ad1. nie

ad2. nie

Dysperbit to syf jakich mało, wszelkie masy bitumiczne także. Drugi raz bym tego g...na nie stosował. Co do zagęszczania to poczekaj ok 2 tygodnie, żebyś nie rozsadził ścian. Folię kubełkową też bym wywalił, gdyby dom nie był już obsypany pospółką. Ale człowiek uczy się na błędach. Pozdrawiam.

wg39070 dzięki! A co proponujesz zamiast Dysperbitu?

Ławy mają 8 dni, a ściany fundamentowe 3 dni -jak to zrobić, żeby pogodzić to wszystko i ulewny nie zalały mi tego środka, bo obawiam się, że jak zwolnię fachowców, to tak szybko do mnie nie wrócą... :)

Zamiast dysperbitu - NIC. I tak ocieplisz ścianę fundamentową styropianem. Ja pomalowałem od środka i teraz z perspektywy czasu nie wiem po co. A deszczem się nie przejmuj, najwyżej zagęści Ci podsypkę między ścianami. Spojrzałem przed chwilą na zdjęcia z budowy i napiszę jak było u mnie: ściany fundamentowe wymurowane 29 maja a 3 czerwca nasypałem pospółki i jeździłem zagęszczarką. Tak, że z tymi dwoma tygodniami przesadziłem. Przepraszam. Zagęszczarka ważyła 120 kg. Jeździłem nią długo i namiętnie z tym, że pół suchej pospółki nie da się dobrze zagęścić. Jak popada to nawet lepiej. Tylko nie lej celowo do środka wody jak to robią co niektórzy. Pozdrawiam.

• 1 month później...
Witam ponownie, czy po 2 tyg. od zalania płyty stropowej można zacząć murować poddasze użytkowe? Oczywiście bez ściągania szalunków.

Czy budujecie ściany działowe poddasza po zrobieniu dachu, czy przed?

Spokojnie możesz zaczynać, ja po zalanie stropu zacząłem murować ściany wokół po kilku dniach (oczywiście na szalunku). Ściany działowe robiłem po wykonaniu więźby, lepiej wtedy dojść z wysokością i kształtem ścianek do dachu. Pozdrawiam.

U mnie

2015.11.27 był wylany strop (Teriva)

2015.12.02 układaliśmy już palety z pustakami na nim.

2015.12.04 powstawały już ścianki kolankowe. Strop był podparty oczywiście stemplami. Bałem się czy tak można, ale nie było żadnych problemów.

2015.12.08 murarze rozpoczęli stawianie ścianek działowych.

Ściany działowe nie są elementem konstrukcyjnym dachu więc ich postawienie przed dachem nie jest wymagane. Czasami wygodniej je postawić później i tylko od ekipy zależy kiedy im to pasuje zrobić. Cieśla też pewnie będzie wolał pracować na poddaszu gdzie ma więcej miejsca i nie przeszkadzają mu ścianki.

Edytowane przez Antymateria

Dzięki Panowie! Najbardziej obawiam się stawiania palet, co do ścian działowych to mam 2 różne ekipy (murarze i cieśle), więc może wymurować je ale bez 1-2 pustaków, żeby dachowcom było łatwiej -czy można tak, co o tym sądzicie?

Nie stawiaj pełnych palet, rozłóż ciężar w kilku miejscach, najlepiej blisko ścian nośnych. Tak na wszelki wypadek. Porotherm 11,5 na ścianki działowe wniosłem na strop przed robieniem więźby. Nikomu to nie przeszkadzało.

• 2 weeks później...