Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie ścian z silki w lutym ?

punho

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę w kwestii wykonania izolacji.

Mury postawione z silki latem zeszłego roku i przykryte dachem. Plan był taki, że spokojnie wykończamy dom zimą w środku a ocieplenie i elewacje wykonujemy latem. Zima jest łagodna więc tynki i wylewki są porobione a dom grzejemy kozą, bo jeszcze nie ma gazu ( a miał być kilka miesięcy temu).

Problem jest w tym że ściany w czasie dnia pięknie wysychają a w nocy znowu nawilżają się, a bardzo zależy mi na tym żeby je wygładzić i pomalować.

Majster sugeruje żeby ocieplić już teraz ściany styropianem, żeby można było w środku wykańczać ściany. Wolał bym poczekać do lata z tym żeby ściany dobrze wyschły, ale w takim wypadku ekipa od gładzi nie wykończy teraz ścian bo mówią że wyjdą plamy. Niestety nie mogę czekać do lata z wykończeniem chałupy bo już nie mam gdzie mieszkać. Pytanie jest takie

1. Czy ocieplanie teraz styropianem to dobre rozwiązanie czy najszybsza droga do grzyba w domu.

2. W ciągu dwóch tyg. powinienem mieć gaz, ogrzewanie jest gotowe - czy dobre grzanie wystarczy aby utrzymywać ściany z silki suche ( bez styropianu) i je wykończyć ?