Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę, a wręcz błagam o pomoc ;((

agatam2908

Recommended Posts

Witam wszystkich,

z góry przepraszam, jeśli wątek umieściłam w złym dziale, ale jestem tutaj nowa.

Mamy spory problem, gdyż robiliśmy remont na własną rękę,a jesteśmy niestety laikami. Na ściany położyliśmy gładź, a na to Unigrunt Atlasa

I tu pojawiają się schody, zauważyliśmy, że porobiły się zacieki itp. Z ciekawości weszłam na fora internetowe poczytać na ten temat i wyczytałam, że unigrunt Atlasa nie nadaje się pod farby :((( Wykańcza już mnie ten remont psychicznie, chyba lepiej jakby go w ogóle nie było. Siedzę załamana i nie wiem co mam robić. Kupiliśmy farbę Dulux Kolory Świata (lateksowa). Dodam, że jeszcze nie pomalowaliśmy żadną farbą, póki co jest sam unigrunt. Jak możemy ścianę uratować, żeby farba nie odłaziła ani żeby nie było widać tych zacieków, które się porobiły ? Czy możemy np na unigrunt Atlasa nałożyć jakąś farbę podkładową? Albo inny grunt przeznaczony specjalnie pod farby?? Próbowaliśmy to szlifować, ale się nie da ;( Proszę o pomoc to bardzo pilne, wkrótce przyjeżdżają nam meble, a my w mieszkaniu mamy sajgon jakich mało... Z góry BARDZO dziękuję za pomocne odpowiedzi!

Dziękuję ślicznie za linki, dałeś mi jakąkolwiek nadzieję. Szczęście w nieszczęściu, że nie malowaliśmy na ten unigrunt, bo zmarnowalibyśmy farby itd. Czyli rozumiem jechać do OBI zakupić farbę na plamy białą i można później na tę białą normalnie kolorową DULUXA kłaść? Te farby na plamy nadają się na unigrunt Atlasa (niczym juz po gruntowaniu nie malowaliśmy)? Ja teraz widzę te wszystkie zacieki w świetle dziennym, jest tragedia...

Niestety zdjecia nie wychodzą :( To raczej są typowe zacieki jakbyś wziął przyłożył mokrą szmatkę i ją na ścianie wycisnął :/ Czyli jednak farba na zacieki może nie pomóc?
Przejedź palcem. Jeżeli nie czujesz nierówności to farba na zacieki pomoże. Którąś z tych linkowanych lub podobną. Nie kupuj wodorozcieńczalnych czyli akrylowych. Wprawdzie też sprzedają je jako farby na zacieki ale ja się sparzyłem. Jakaś ftalowa czy podobna. Dla pewności możesz tym przejechać dwa razy. Na to kolor jaki chcesz. Najlepiej pociągnąć tym całą ścianę by nie było różnicy w kolorach. Edytowane przez perm

co za pomysł z tą farbą na zacieki !!! po co ??? na zacieki które porobił grunt ? raz że wyjdzie to drogo bo przecież litrem nie pomalujesz wszystkiego dwa że warstwa wcale nie jest jakaś grubsza niż zwykłej farby lateksowej lub dobrej akrylówki. Pewnie grunt bardziej niż zacieki porobił wżery w szpachli. Jest farba np. Flugger 7s która jest grubowarstwowa. Można kupić 5l spróbować na jednej ścianie ,po wyschnięciu przeszlifować delikatnie i dać warstwę duluxa. Ewentualnie zrobić poprawki szpachlą ubytków i zacieków przed dulxem a póżniej druga warstwa i zobaczyć może efekt będzie zadowalający. Najlepszym gruntem pod farby jest DULUX http://allegro.pl/podklad-dulux-grunt-5-l-trops-sa-hurtownia-i3984796943.html nie ma lepszego pod malowanie. A jak ktoś chce zmiejszyć smugi na ścianach to po pierwszym malowaniu też tym niech po gruntuje a smug po drugim malowaniu nie będzie!!!

Jeżeli chodzi o farby to są na pewno lepsze niż dulux który nie jest tani wcale bo za 5l w markecie kosztuje koło 100. A np.10 l Kabe będzie wychodziła koło 160zł. Poza tym dulux daje cienką warstwę i intensywnie a nawet gryząco pachnie podczas malowania. Jak się nie powietrzy to zapach utrzymuje się dobrych kilka dni. Z duluxa polecam tylko grunt bo jest naprawdę świetnym produktem.

"WoW" bo gorszej farby od tego badziestwa nie widzialem. to co pisza ze to "lateks" to gowno prawda zmyjesz to raz i kolor jest juz inny, a malowac tym tez trzeba umiec zeby smugi nie wyszly. Mam nadzieje ze to wystarczy.

gwoli ścisłości - nie ma czegoś takiego (chemicznie) jak farby lateksowe.

Ehhh.... wiem, że są farby lepsze niż Dulux i mogą być tańsze, ale dopiero teraz to wiem... Niestety Dulux został zakupiony i takim będzie malowane. Niestety ścian nie uratowaliśmy, trzeba było szpachlować jeszcze raz. Nie wiem, ale chyba mam pecha, co do tego remontu. Ściany zostały zaszpachlowane ponownie gotową już gładzią Knauf, wyszlifowane szlifierką oscylacyjną i zakupiliśmy na to Śnieżkę Grunt. Chcieliśmy kupić grunt Duluxa, ale bałam zacieków (z racji tego, że konsytencja wody) i wybór padł na śnieżkę grunt... Ja nie wiem, czy my jesteśmy ułomni, czy co, ale dziś 'malowaliśmy'' Śnieżka Grunt i wałkiem z krótkim włosiem i gdzieniegdzie odchodzi nam gładź :/ Robią się dziury. Już ręce opadaja na to wszystko. Nigdy wiecej samodzielnych remontow.

Ehhh.... wiem, że są farby lepsze niż Dulux i mogą być tańsze, ale dopiero teraz to wiem... Niestety Dulux został zakupiony i takim będzie malowane. Niestety ścian nie uratowaliśmy, trzeba było szpachlować jeszcze raz. Nie wiem, ale chyba mam pecha, co do tego remontu. Ściany zostały zaszpachlowane ponownie gotową już gładzią Knauf, wyszlifowane szlifierką oscylacyjną i zakupiliśmy na to Śnieżkę Grunt. Chcieliśmy kupić grunt Duluxa, ale bałam zacieków (z racji tego, że konsytencja wody) i wybór padł na śnieżkę grunt... Ja nie wiem, czy my jesteśmy ułomni, czy co, ale dziś 'malowaliśmy'' Śnieżka Grunt i wałkiem z krótkim włosiem i gdzieniegdzie odchodzi nam gładź :/ Robią się dziury. Już ręce opadaja na to wszystko. Nigdy wiecej samodzielnych remontow.

gładź nie wyschła.

Pozdrawiam.

Edytowane przez zeusrulez