agatam2908 28.02.2014 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Witam wszystkich, z góry przepraszam, jeśli wątek umieściłam w złym dziale, ale jestem tutaj nowa. Mamy spory problem, gdyż robiliśmy remont na własną rękę,a jesteśmy niestety laikami. Na ściany położyliśmy gładź, a na to Unigrunt Atlasa I tu pojawiają się schody, zauważyliśmy, że porobiły się zacieki itp. Z ciekawości weszłam na fora internetowe poczytać na ten temat i wyczytałam, że unigrunt Atlasa nie nadaje się pod farby (( Wykańcza już mnie ten remont psychicznie, chyba lepiej jakby go w ogóle nie było. Siedzę załamana i nie wiem co mam robić. Kupiliśmy farbę Dulux Kolory Świata (lateksowa). Dodam, że jeszcze nie pomalowaliśmy żadną farbą, póki co jest sam unigrunt. Jak możemy ścianę uratować, żeby farba nie odłaziła ani żeby nie było widać tych zacieków, które się porobiły ? Czy możemy np na unigrunt Atlasa nałożyć jakąś farbę podkładową? Albo inny grunt przeznaczony specjalnie pod farby?? Próbowaliśmy to szlifować, ale się nie da ;( Proszę o pomoc to bardzo pilne, wkrótce przyjeżdżają nam meble, a my w mieszkaniu mamy sajgon jakich mało... Z góry BARDZO dziękuję za pomocne odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 01.03.2014 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 unigrunt Atlasa nie nadaje się pod farby (( Znajomy tez to przerabiał.Ponoć poradził sobie farbą na zacieki i plamy. Farba podkładowa nie pomogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.03.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) ... http://www.sklep-lawa.pl/renostyl-plus-1-l.html lub: http://www.budujesz.pl/remomat-farba-na-plamy-i-zacieki-do-scian-i-sufitow-biala-matowa-0-4l-hajduki-47863/ Stawiałbym na każdą nie wodorozcieńczalną. Edytowane 1 Marca 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatam2908 01.03.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Dziękuję ślicznie za linki, dałeś mi jakąkolwiek nadzieję. Szczęście w nieszczęściu, że nie malowaliśmy na ten unigrunt, bo zmarnowalibyśmy farby itd. Czyli rozumiem jechać do OBI zakupić farbę na plamy białą i można później na tę białą normalnie kolorową DULUXA kłaść? Te farby na plamy nadają się na unigrunt Atlasa (niczym juz po gruntowaniu nie malowaliśmy)? Ja teraz widzę te wszystkie zacieki w świetle dziennym, jest tragedia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpbud 01.03.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Jedynym wyjściem chyba będzie ta farba na zacieki i plamy. Mój znajomy też tak miał i udało mu się tym sposobem. Daj znać, czy Tobie też wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatam2908 01.03.2014 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Oczywiście dam znać. Dziękuję Wam za odpowiedzi. A powiedzcie, czy normalnie farbą na zacieki i plamy białą i później na to kolor dać tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 01.03.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Te zacieki widać w ten sposób że jakby ,,odstają '' od powierzchni gładzi ? jeżeli tak to będą one widoczne spod farby tak czy inaczej , i czeka Cię ponowne szpachlowanie ścian , najlepiej gdybyś wrzuciła jakieś fotki robione delikatnie pod światło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatam2908 01.03.2014 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Niestety zdjecia nie wychodzą To raczej są typowe zacieki jakbyś wziął przyłożył mokrą szmatkę i ją na ścianie wycisnął :/ Czyli jednak farba na zacieki może nie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.03.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) Niestety zdjecia nie wychodzą To raczej są typowe zacieki jakbyś wziął przyłożył mokrą szmatkę i ją na ścianie wycisnął :/ Czyli jednak farba na zacieki może nie pomóc?Przejedź palcem. Jeżeli nie czujesz nierówności to farba na zacieki pomoże. Którąś z tych linkowanych lub podobną. Nie kupuj wodorozcieńczalnych czyli akrylowych. Wprawdzie też sprzedają je jako farby na zacieki ale ja się sparzyłem. Jakaś ftalowa czy podobna. Dla pewności możesz tym przejechać dwa razy. Na to kolor jaki chcesz. Najlepiej pociągnąć tym całą ścianę by nie było różnicy w kolorach. Edytowane 1 Marca 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 01.03.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Obyś nie miała z tą farbą problemów . . . większych niż te zacieki . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.03.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Obyś nie miała z tą farbą problemów . . . większych niż te zacieki . . .Wow! Wiesz ale nie powiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 02.03.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 co za pomysł z tą farbą na zacieki !!! po co ??? na zacieki które porobił grunt ? raz że wyjdzie to drogo bo przecież litrem nie pomalujesz wszystkiego dwa że warstwa wcale nie jest jakaś grubsza niż zwykłej farby lateksowej lub dobrej akrylówki. Pewnie grunt bardziej niż zacieki porobił wżery w szpachli. Jest farba np. Flugger 7s która jest grubowarstwowa. Można kupić 5l spróbować na jednej ścianie ,po wyschnięciu przeszlifować delikatnie i dać warstwę duluxa. Ewentualnie zrobić poprawki szpachlą ubytków i zacieków przed dulxem a póżniej druga warstwa i zobaczyć może efekt będzie zadowalający. Najlepszym gruntem pod farby jest DULUX http://allegro.pl/podklad-dulux-grunt-5-l-trops-sa-hurtownia-i3984796943.html nie ma lepszego pod malowanie. A jak ktoś chce zmiejszyć smugi na ścianach to po pierwszym malowaniu też tym niech po gruntuje a smug po drugim malowaniu nie będzie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 04.03.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 "WoW" bo gorszej farby od tego badziestwa nie widzialem. to co pisza ze to "lateks" to gowno prawda zmyjesz to raz i kolor jest juz inny, a malowac tym tez trzeba umiec zeby smugi nie wyszly. Mam nadzieje ze to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 04.03.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Prosze ! Przestancie z tym duluxem. Sa farby duzo lepsze a wcale nie rujnuja portfela. Trzeba tylko poszukac. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 04.03.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Jeżeli chodzi o farby to są na pewno lepsze niż dulux który nie jest tani wcale bo za 5l w markecie kosztuje koło 100. A np.10 l Kabe będzie wychodziła koło 160zł. Poza tym dulux daje cienką warstwę i intensywnie a nawet gryząco pachnie podczas malowania. Jak się nie powietrzy to zapach utrzymuje się dobrych kilka dni. Z duluxa polecam tylko grunt bo jest naprawdę świetnym produktem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.03.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 "WoW" bo gorszej farby od tego badziestwa nie widzialem. to co pisza ze to "lateks" to gowno prawda zmyjesz to raz i kolor jest juz inny, a malowac tym tez trzeba umiec zeby smugi nie wyszly. Mam nadzieje ze to wystarczy. gwoli ścisłości - nie ma czegoś takiego (chemicznie) jak farby lateksowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.03.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 "WoW" bo gorszej farby od tego badziestwa nie widzialem. to co pisza ze to "lateks" to gowno prawda zmyjesz to raz i kolor jest juz inny, a malowac tym tez trzeba umiec zeby smugi nie wyszly. Mam nadzieje ze to wystarczy.Jaki lateks? Ma być ftalowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras12 05.03.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 hmm i dalej już nie wiadomo co. Cóż poczekam i posłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatam2908 09.03.2014 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Ehhh.... wiem, że są farby lepsze niż Dulux i mogą być tańsze, ale dopiero teraz to wiem... Niestety Dulux został zakupiony i takim będzie malowane. Niestety ścian nie uratowaliśmy, trzeba było szpachlować jeszcze raz. Nie wiem, ale chyba mam pecha, co do tego remontu. Ściany zostały zaszpachlowane ponownie gotową już gładzią Knauf, wyszlifowane szlifierką oscylacyjną i zakupiliśmy na to Śnieżkę Grunt. Chcieliśmy kupić grunt Duluxa, ale bałam zacieków (z racji tego, że konsytencja wody) i wybór padł na śnieżkę grunt... Ja nie wiem, czy my jesteśmy ułomni, czy co, ale dziś 'malowaliśmy'' Śnieżka Grunt i wałkiem z krótkim włosiem i gdzieniegdzie odchodzi nam gładź :/ Robią się dziury. Już ręce opadaja na to wszystko. Nigdy wiecej samodzielnych remontow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 11.03.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Ehhh.... wiem, że są farby lepsze niż Dulux i mogą być tańsze, ale dopiero teraz to wiem... Niestety Dulux został zakupiony i takim będzie malowane. Niestety ścian nie uratowaliśmy, trzeba było szpachlować jeszcze raz. Nie wiem, ale chyba mam pecha, co do tego remontu. Ściany zostały zaszpachlowane ponownie gotową już gładzią Knauf, wyszlifowane szlifierką oscylacyjną i zakupiliśmy na to Śnieżkę Grunt. Chcieliśmy kupić grunt Duluxa, ale bałam zacieków (z racji tego, że konsytencja wody) i wybór padł na śnieżkę grunt... Ja nie wiem, czy my jesteśmy ułomni, czy co, ale dziś 'malowaliśmy'' Śnieżka Grunt i wałkiem z krótkim włosiem i gdzieniegdzie odchodzi nam gładź :/ Robią się dziury. Już ręce opadaja na to wszystko. Nigdy wiecej samodzielnych remontow. gładź nie wyschła. Pozdrawiam. Edytowane 11 Marca 2014 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts