Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupno dzialki

marcin85.

Recommended Posts

witam. sprawa wygląda nastepujaco w planach mam zakup działki 9 arow która jak twierdzi sprzedający jest budowlana na przełomie lat 80-90 miał tam budowac dom w zapisie jego papierów widnieje jako DZIALKA BUDOWLANA. grunt na którym się znajduje to III klasa w gminie nie ma MPZT a nowe przepisy o ochronie tych gruntow mowia jasno ze nie dostanie się warunków zabudowy. jak się maja stare zapisy w myśl nowych przepisów????

tez tak myslalem ze to będzie ale jak byk w papierach widnieje zapis ze dzialka nr.333/5 jest to dzialka budowlana...teraz musze z tym do gminy i wyjasnic sprawę bo mi się wydaje ze stare przepisy jakie były i przewidywaly tam budowę stracily już waznosc i trzeba będzie wystapic o warunki zabudowy chyba ze się myle!!!! a jeszcze jedna sprawa mnie intrygyje odnośnie dojazdu do działki otoz dzialka sasiednia niezabudowana i ta która chce zakupić posiadaja jeden wspólny wjazd którego granica przebiega przez srodek wjazdu .czy przy ewentualnym zakupie sąsiad będzie mogl stwazac jakies problemy?wjazd był wykonany dawno temu za obustronna zgoda sasiadow

Mam wrażenie, że nie do końca rozumiesz temat albo piszesz dość chaotycznie ;) Czy ta działka jest na terenie dla którego jest sporządzony MPZP? Jeśli tak to musisz sprawdzić kilka rzeczy by wiedzieć czy się tam wybudujesz. Jeśli nie to działka nigdy nie była i nie jest działką budowlaną, jest po prostu działką rolną.

sprawa już jest wyjasniona mianowicie dzialka stracila już status budowlanej i na chwile obecna to dzialka rolna. klasa ziemi to IIIb i w gminie nie wydadzą warunków zabudowy bo ustawa to bolkuje:mad: a czy wie ktoś z forum jak się ma srawa wjazdu na dzialke z drogi wojewódzkiej bo takowego nie ma jakie sa koszty takiego wjazdu??