Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mi_mała się wykańcza :(

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, zresztą łóżko też z IKEA - takie kupię żeby jak najmniej tarasować przejście. No i tak patrzę na ten zagłówek i myślę - pikowaniec czy ten... Pikowaniec na pewno wygodniejszy będzie :)

czy ja wiem? jeśli chcesz się oprzeć o zagłówek, np by zjeść śniadanie w łóżku ;), to i tak raczej poduszkę pod plecy podkładasz, więc miękko będzie :) ten zagłówek mi się podoba, jest lekki - a przestrzeni w sypialni nie macie za dużo.

(będzie się kurzyć, ale z drugiej strony roztocza się nie zalęgną w sklejce/drewnie :D

W weekend przekazano mi pewną kiepską wiadomość, którą chciałabym tu na forum potwierdzić:

Podobno Franke jest kiepskim wyborem co do zlewozmywaka... Chciałam ten:

http://www.hipermarket.pl/media/products/f3cb5fb5bc2f04c0ee8aade7bea662a9/images/thumbnail/big_franke_maris_mrg_611-62_sahara.jpg?lm=1391526405

w kolorze polarnej bieli.

Podobno są strasznie porowate i trzeba je szorować, żeby donmyć. A po pewnym czasie wchłaniają tyle, że przestają być białe.

Polecono mi Schocka, takiego:

http://www.electropoland.pl/img/products/44/41/7_max.jpg

Macie jakieś doświadczenia z tymi zlewami?

dopiero co kupiłam Franke, w dodatku pewnie takiego porowatego. Miałam z tą firmą rewelacyjnie dobre doświadczenie i postanowiłam zaryzykować produkt, którego się bałam - słyszałam ogólnie, że wszystkie te umywalki "konglomeratowe" barwią się, brudzą szybciej i trudniej je utrzymać w dobrym stanie.

Kiedy Ty się właściwie przeprowadzasz? Może zdążę chwilę poużytkować swoją - jak już EURO zdecyduje się przysłać mi zamówione agd... wtedy napiszę czy warto. W sumie wybrałam tani, to może uda mi się go bezboleśnie wymienić na nowy w razie czego - żeby tylko dziura w blacie pasowała... ;p Żartuję, oczywiście, że jestem dobrej myśli. Gdybym miała aż takie uprzedzenia kupiłabym stalowy.

Hej mi_mała. Użytkuję zlew konglomeratowy franke (półtoramkomorowy basis) od pół roku. Jest to mój pierwszy tego typu zlew, użytkowałam też blaszaki gładkie i porowate. Mam wersję beżową. Mogę jedynie powiedzieć, że nie jest gorsza w utrzymaniu niż chropowaty blaszak. Tak samo zabarwia się od kawy i herbaty. Czyszczę cifem lub Ajaksem, czasami octem jak coś przywrze za mocno. Ogólne jestem zadowolona, bo na tym w ogóle zacieki nie drażnią. Jedyne co, trudniejsze to kamień od twardej wody, który pojawia się na rantach zlewu pomiędzy komorami. Z tym muszę walczyć odkamieniaczem, wodą z octem itp. Co do białego koloru... moim zdaniem nie jest to kolor praktyczny (mam biały blat) ale jak uda się utrzymać czystość to jest pięknie :-) Dotyczy to także białych kafli na podłodze ;) Pozdrawiam i życzę owocnych wyborów.

Mi, Siostro :D

Chyba muszę Cie do mnie do domu kiedyś ściągnąć :)

:) :yes:

Hej mi_mała. Użytkuję zlew konglomeratowy franke (półtoramkomorowy basis) od pół roku. Jest to mój pierwszy tego typu zlew, użytkowałam też blaszaki gładkie i porowate. Mam wersję beżową. Mogę jedynie powiedzieć, że nie jest gorsza w utrzymaniu niż chropowaty blaszak. Tak samo zabarwia się od kawy i herbaty. Czyszczę cifem lub Ajaksem, czasami octem jak coś przywrze za mocno. Ogólne jestem zadowolona, bo na tym w ogóle zacieki nie drażnią. Jedyne co, trudniejsze to kamień od twardej wody, który pojawia się na rantach zlewu pomiędzy komorami. Z tym muszę walczyć odkamieniaczem, wodą z octem itp. Co do białego koloru... moim zdaniem nie jest to kolor praktyczny (mam biały blat) ale jak uda się utrzymać czystość to jest pięknie :-) Dotyczy to także białych kafli na podłodze ;) Pozdrawiam i życzę owocnych wyborów.

Bardzo dziękuję za szeroki opis :) Tego się obawiam i zastanawiam się, na ile mi starczy zajawki na szorowanie. Waniliowe fugi, o które walczyłam jak o niepodległość, są tego klasycznym pomnikiem :) Perfekcyjna by się przekręciła :)

Gremlinko, na kamień pomiędzy komorami polecam posmarować zlew odrobiną oleju.

Troszkę jakiegokolwiek na ręcznik papierowy i posmaruj.

Ja mam czarny i żadnego kamienia.

Przebarwień też, ale to dlatego, że ich nie widać. Jak się raz na jakiś czas wezmę za niego to :sick: sam syf ;)

O, spróbuję na moim blaszaku - zawsze zostaje tam trochę wody i wytrąca się kamień :) Ja go eksterminuję na blaszaku płynem do kabin prysznicowych - ale nie wiem, jak to zadziała na silgranit czy fragranit...

mi ja mam biały, ale właśnie naczytałam się i nasłuchałam o białych konglomeratowych - że żółkną bardzo i kupiłam ceramiczny. Trochę droższy, ale podobno bajera (i póki co mogę to potwierdzić). Łatwo się domywa cifem itp

Fragranity i silgranity podobno już nie...

Ceramiczny, który mi się podoba (Mera 70) kosztuje 2 tys. Nie dam tyle za zlewozmywak, z którego niezbyt często korzystam, wolę dopłacić do krzeseł lub stołu :)

Cyknij proszę swój zlew, one są wszystkie błyszczące, czy są też matowe?

Do moich kamiennych umywalek kupilam preparat zasugerowany w firmie kamieniarskiej... Nie wiem jak dokladnie dziala ale moze i na takie umywalki by podzialal dobrze? Bede sprawdzac jak juz normalnie bede funkcjonowac w domku

Czekam na opinie :)

Bardzo dziękuję Wam dziewczyny za pomoc :)

znalazłam u Chloe - OwcaAnia wkleiła kilka miesięcy temu:

Bardzo przyjemne te płytki :) Poszukam u Owcy lub Chloe co to, czyba że znasz odpowiedź :)

Świetny ten link facebookowy, który wkleiłaś :) W zimowym chcę zrobić kotom "koci ogród" z przejściami itp, i to zdjęcie mnie nachnęło:

10375979_716591991736187_6783223378195499665_n.jpg

Pomysł na ściankę telewizyjną i książki może też tam znajdę :) Dużt tego nie potrzebujemy, bo tylko ukochane mamy w papierze, reszta na czytnikach ;)

Edytowane przez mi_mała