Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mi_mała się wykańcza :(

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

suszarka na pralce w szafie:

http://bi.gazeta.pl/im/4/7361/z7361574X.jpg

A może zrobić walk-in? 90 cm w szkle pod sufit - i przejście 50 cm? Wystarczyłoby, czy będzie się chlapać niemiłosiernie? Taka wersja z szybą byłaby najbardziej lekka :)

Coś jak tu:

http://1.bp.blogspot.com/-rr1ylyKCoSE/UQg0CdyJjrI/AAAAAAAAHtw/ibtMIQ4Ajnk/s1600/mala_lazienka_z_duzym_lustrem.jpg

nie wiem, jakie są wymiary załączonej łazienki.

Poszukałam, i dostępne kabiny walk-in firmy np Ravak mają 100 cm, wiec moje 90 nie wypada przy tym strasznie marnie :)

Tylko czy wejście 50 cm to nie za mało?

Edytowane przez mi_mała

Znalazłam taki ala rysunek techniczny sprzedawanej na rynku kabiny, w różnych wymiarach - i w przypadku każdej z nich wymiar D ma 50 cm, czyli da radę :)

http://jdpartners1.home.pl/Brodziki/MO%20INTEGRA%20WYMIAR%201.jpg

ale chyba to jedyna taka wąska :(

http://euroaqua.com.pl/images/newtrendy/kabiny/integra140tech.jpg

tu też X=57 cm:

http://www.e-budujemy.pl/produkty_dokumenty/4547.jpg

tu X=60 cm:

http://www.e-budujemy.pl/produkty_dokumenty/4580.jpg

Postanowione: prysznic będzie miał 150 cm - szyba 90 cm i wejście 60 cm - wydaje się to dużo wygodniejsze :) Najwyżej zrobię element D (jak w tym walk-in'ie z zagiętym rogiem) chroniący lekko przed chlapaniem - ale max 20 cm.

Szafa pralkowa jakoś strasznie na tych 10 cm nie ucierpi :)

Edytowane przez mi_mała

Porównanie z Przejrzyscie.pl Bosch WTE86305PL (edit: chyba już nie produkują: teraz Bosch WTB86211PL) - ogólnie - przestrzał cenowo-opiniowy przez suszarki, najlepsze opinie: Electrolux EDH13487RW, kondensacyjna, z klasą energetyczną A++, zastanawiam się na BOSCH-em ze względu na funkcję chłodzenia - jest opisana jako możliwa do zabudowy pod blatem - więc w szafie też można ją zamknąć :)

http://przejrzyscie.pl/agd/suszarki/bosch-wte-86305-pl

Edytowane przez mi_mała

Nie chciałam Twoich kotów zmuszać do korzystania z kuwety stojącej pod szafkami. Miałam na myśli kuwetę stojącą pod blatem czyli szafki krótsze niż na mojej pierwszej wizualce, ewentualnie nad kuwetą tylko płytka szuflada pod blatem. Albo kuweta w szafce a w drzwiczkach zrobione wejście(http://www.weltbild.pl/pub/mm/multimedia/image/jpeg/11077419_1.jpg).

1E.jpg

Wersja 2.

Ścianka wc ma 75cm żeby między nią a szafą zostało 60cm na wysunięcie pralki(np.do naprawy). Szafka z umywalką kończy się równo ze ścianką wc czyli ma ok.105cm a obok niej stoi kuweta. Jeśli planujesz płytszą pralkę to oczywiście można ten odstęp od kabiny i szafy trochę zmniejszyć.

Między sedesem a szafą możesz postawić jakiś regalik na kółkach albo wolnostojący kosz na bieliznę. Możesz drzwi do szafy zrobić jednoskrzydłowe o szerokości ok.60cm i na nich od wewnątrz zamontować płytki kosz i płytkie półki lub jakieś wieszaki na mopa i inne akcesoria(http://img.zszywka.pl/1/0049/w_0326/DIY-Zrob-to-sam/schowek-na-pralke-i-zmywarke.jpg).

2.jpg 2A.jpg 2B.jpg 2C.jpg

Jednak wersja 1(z długim blatem z umywalką i kibelkiem na wprost szafy jest według mnie bardziej przejrzysta a mniej chaotyczna, mniej uskoków... Faktycznie lepiej byłoby mieć większe przeszklenie kabiny więc pozostaje opcja, którą zwizualizowała szocik - z szybą powyżej blatu. Zaraz wrzucę dokładniejszą wizualkę z propozycją rozmieszczenia płytek drewnopodobnych na ścianach.

Bardzo dziękuję :) Wiem, że nikt nie chciał zmuszać moich kotów do niczego :p Z doświadczenia wiem, że się nie da :)

alicja, uratowalas moją łazienkę przed byciem nieergonomiczna kichą :) Jestem Ci bardzo wdzięczna, bo się już na ten tramwaj zafiksowalam i nie myślałam o niczym innym :)

Jeszcze raz ogromne dzięki :)

Postawienie kuwety międy sedesem a szafą to nie jest ukrycie - właśnie na widoku kuweta jest i dodatkowo będziesz musiała ją przestawiać żeby korzystać z pralki. Mnie się ten uskok ścianki wc postawionej przy lewej ścianie średnio podoba, zwłaszcza jesli ścianka miałaby być niska, ale zrobisz jak chcesz. Gdyby się dało stelaż wc wkuć w ścianę albo obudować równo całą ścianę między pionem a szafą to byłabym jak najbardziej za takim ustawieniem sedesu. Może przy najpłytszym stelażu(ok.10cm) dałoby się tak zrobić...

No i obiecane wizualki. Ścianka z wnękami pod prysznicem ma ok.15cm głębokości więc na prysznic zostaje ok.137cm - szybę możesz wstawić 75cm i zostanie wejście 60cm. Drewno na podłodze, na prawej ścianie wokół lustra i we wnękach oraz na tylnej ścianie pod prysznicem. Zastanawiałam się czy i na lewej ścianie nie zastosować ale mogłoby być już za duzo tego dobrego.

1.2A.jpg 1.2B.jpg 1.2C.jpg 1.2D.jpg 1.2E.jpg

Edytowane przez alicyja
poprawione złe wymiary prysznica i szyby

Postawienie kuwety międy sedesem a szafą to nie jest ukrycie - właśnie na widoku kuweta jest i dodatkowo będziesz musiała ją przestawiać żeby korzystać z pralki.

Bardzo dziękuję za wizualizację i propozycję ułożenia płytek :) Będzie pewnie trochę bielej, a na podłodze - szare płytki jak w przedpokoju i aneksie kuchennym.

Moje koty nie lubią rzeczy spod szafek - chociaż same pod szafki włażą - z reguły rzeczy typu miska, waga - postawione pod szafką budzą ich niepokój.

Więc nie mogę im i sobie tego zrobić - wolałabym nie być ofiarą ich nieufności do nowej kuwety :p

Jedyne miejsce, które pozostaje, jest pomiędzy ścianą a WC (nie pomiędzy WC i szafką). Kuweta tam nie będzie przeszkadzać, będzie wygodna dla kotów i dla nas (jeśli obudowa WC będzie miała 90 cm i więcej. I taką pewnie ją zrobię - jak się pralka popsuje trudno - będzie dodatkowy koszt w postaci kucia geberitu - przeżyję :)

Więc nie mogę im i sobie tego zrobić - wolałabym nie być ofiarą ich nieufności do nowej kuwety :p

A możesz chociaż spróbować? Przyklej im do ściany taśmą klejacą nad kuwetą jakieś puste pudełko czy kawałek kartonu na wysokości ok.60-80cm nad podłogą i zobacz czy coś to zmieni ...

(jeśli obudowa WC będzie miała 90 cm i więcej. I taką pewnie ją zrobię - jak się pralka popsuje trudno - będzie dodatkowy koszt w postaci kucia geberitu - przeżyję :)

Jeśli już zdecydowałaś na 100% o ustawieniu kibelka przy lewej ścianie to wprowadziłabym pewne modyfikacje, żeby poprawić estetykę. Obudowany do sufitu stelaż wc na środku ściany(między pionem a szafą) - po bokach zostaną kawałki ściany(wnęki) o szerokości ok.44cm (jeśli stelaż będzie miał 50cm). Może być konieczne zabudowanie rury- odpływu czyli zrobienie "schodka" od strony pionu ale to chyba jakoś strasznie nie zepsuje wyglądu łazienki...

3A.jpg

A możesz chociaż spróbować? Przyklej im do ściany taśmą klejacą nad kuwetą jakieś puste pudełko czy kawałek kartonu na wysokości ok.60-80cm nad podłogą i zobacz czy coś to zmieni ...

Moja teściówka czasem się naszymi kociakami zajmuje jak nas nie ma :) Przewozimy koty do niej - i ona ma podobną szafkę w łazience - przy umywalce głeboką i wysoką i dwie szuflady płytkie obok. Próbowała - i miała żywy dowód, że się kotom nie podoba taki układ - wywalczyły kuwetę na balkonie :)

Jeśli już zdecydowałaś na 100% o ustawieniu kibelka przy lewej ścianie to wprowadziłabym pewne modyfikacje, żeby poprawić estetykę. Obudowany do sufitu stelaż wc na środku ściany(między pionem a szafą) - po bokach zostaną kawałki ściany(wnęki) o szerokości ok.44cm (jeśli stelaż będzie miał 50cm). Może być konieczne zabudowanie rury- odpływu czyli zrobienie "schodka" od strony pionu ale to chyba jakoś strasznie nie zepsuje wyglądu łazienki...

[ATTACH=CONFIG]255721[/ATTACH]

Bardzo dziękuję - genialne rozwiązanie :) Alicyjo - czy mogę Cię prosić o pozostałe rzuty tej łazienki z szarą podłogą - tylko bez brodzika i drewnopodobne pod prysznicem - za to ściana z lustrem całość biała?

Dokładnie tak :)

Strasznie bardzo Ci dziękuję :) I przepraszam, że Ci 4 litery w swięta późną nocą zawracam :(

Drugie pytanie pod głosowanie: W obszarze prysznica robić drewnopodobne pytki na podłodze czy szare?

Trzecie pytanie pod głosowanie: Czy może odwrócić kolory na gebericie - jeden drewniany pas jako zabudowa WC - dwa pasy obok białe - łazienka byłaby mniej poszatkowana w drewniane płaszczyzny?

Edytowane przez mi_mała

Inna opcja. W drewnie lewa i prawa ściana, jasne ściany pod prysznicem. Zaproponowałabym lustro zaczynające się od blatu, żeby po bokach były dwa pionowe pasy drewna ale chyba chcesz zamontować baterię umywalkową ścienną więc raczej ten pomysł odpada. Ewentualnie pod lustrem można dać białe płytki. Wnęki pod prysznicem można w całości wyłożyć drewnem - nie tylko tył ale i boczne ścianki(już tego na wizualce nie pokazałam). W tej i porzedniej wersji we wnękach półki są szklane, żeby nie zaburzyć "pionowości" tych wnęk;)I drewnem obłożone boki zabudowy stelaża wc ale tu się waham czy tak jest lepiej niż gbyby były białe.

4A.jpg 4B.jpg 4C.jpg 4D.jpg 4E.jpg

Podłoga chyba ładniej jak nie będzie podzielona - drewno tylko na ścianach.