Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mi_mała się wykańcza :(

Recommended Posts

dopiero teraz się ogarnęłam i przyjrzałam Twoim wariantom i 3 mi się najbardziej podoba. W sumie lubię symetrię i normalnie ciągnęłabym do okna i słupa ale tu chodzi o to by zaznaczonej powierzchni kuchni było jak najmniej więc pasek minimalnie długi i szeroki. Wersja 3 zatem. Będzie ładnie i bezpiecznie - jak lubisz :) Sorry, ze dopiero teraz.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Osprzęt elektryczny to jakaś masakra... Włączniki można znaleźć przepiękne, a ściemniacze? Czy naprawdę nikt nie potrzebuje takich rzeczy?

Gira, która mi sie podoba kosztuje nieprzyzwoitą kasę. Chyba z Berkerem zostaniemy - potrzebujemy ściemniacza, który obsłuży niezależnie 4 obwody...

Edytowane przez mi_mała

Flawia, jeszcze znalazłam coś takiego:

http://img18.allegroimg.pl/photos/64x48/44/51/49/84/4451498492

LEGRAND NILOE ŚCIEMNIACZ

To jest chyba sciemniacz z włącznikiem. Muszę rozpoznać temat :)

NILOE biały Ściemniacz przyciskowy 3-400W 2-przewodowy

Charakterystyka ogólna

Ściemniacz uniwersalny przyciskowy 3 – 400 W

Dopuszczalne obciążenia:

• 3 – 400 W dla lamp żarowych i halogenowych,

• 3 – 400 VA dla lamp halogenowych ELV z transformatorem

ferromagnetycznym lub elektronicznym,

• 3 – 200 VA dla świetlówek prostych z transformatorem

ferromagnetycznym lub elektronicznym,

• 3 – 150 W dla świetlówek kompaktowych z możliwością

ściemniania,

• 3 – 150 W dla diod LED z możliwością ściemniania

http://albaelektro.eu/environment/cache/images/300_250_productGfx_0f3929bc2a6680775ffad80e51d8d5a9.jpg

Edytowane przez mi_mała

aa nie jest tak ze do ledów/energooszczędnych nie używa się ściemniaczy ....bo może to jest powód:cool:

edit ...chyba jednak można :D

Są ściemniacze do ledów zarówno tych na 12V, jak i są ledy 230 V które współpracują ze scimniaczami.

Obejrzałąm dzis kilka filmików na forum elektroda czy jakoś tak, na których Panowie robili takie obwody na ledach :) I działało, nie jarzyło i nie migało :)

Osprzęt elektryczny to jakaś masakra... Włączniki można znaleźć przepiękne, a ściemniacze? Czy naprawdę nikt nie potrzebuje takich rzeczy?

Gira, która mi sie podoba kosztuje nieprzyzwoitą kasę. Chyba z Berkerem zostaniemy - potrzebujemy ściemniacza, który obsłuży niezależnie 4 obwody...

Też mi Gira wpadła w oko, ale cena jest przesadzona. Mam o tyle dobrze, że potrzebuję tylko do sypialni, znalazłam Livolo, muszę się im dokładniej przyjrzeć. I myślałam, że wszystkie są z włącznikiem :oops:

Musisz dobrze przy Livolo dobrać żarówki, bo nie wszystkie, które współpracują ze ściemniaczami przy nich działają. Też na początku rozważałam Livolo do całego mieszkania, ale chcę coś białego i matowego - więc szklane płytki nie bardzo mi podchodzą.

Kurcze, chyba nie wszystkie są, skoro przy tych zaznaczają, że to również włącznik - jak będziesz rozpoznawała temat Livolo, zapytaj proszę, czy tak jest w ich wypadku :)

Piękne płytki Chloe Nord Ceram Shift Grau - 60x60cm:

Wszystko dzieje się lawinowo - jeden kafelkarz dłubie w łazienkach, mój kolega robi kuchnię.. Trzeba było podjąć decyzję, gdzie zaczynają się płytki, a gdzie deska - ostatecznie zadecydowało miejsce dylatacji - wygląda to tak:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2a2f9899fdb3.jpg

I z deską

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/813af3ad6b9c.jpg

Sprawa była o tyle trudna, że z kuchni do salonu mam dwa przejścia - tzw. tunele - czyli szerokie przejścia bez drzwi - można było zacząć od docinki albo w przejściu mogła pójść deska, całościowo jednak słabo wyglądało takie "wchodzenie" salonu do kuchni - dodatkowo deska musiałaby mieć docinkę w miejscu dylatacji, co ostatecznie zdyskwalifikowało ten pomysł, bo to dużo kombinacji jak na te 30 cm;)

Nord Ceram Gent Grau Bodenfliese 60X60

http://www.fliesenverkauf.eu/WebRoot/Store12/Shops/61415039/533E/58DA/5C84/9C7A/5ABA/C0A8/2AB8/E363/NOC0001151.jpg

Nord Ceram Loft Grau LOF231 płytka gresowa 60x60

http://twojnowydom.com.pl/files/galleries/id2/1/2/9/4/id28731/3_lofgrau.jpg

Edytowane przez mi_mała

Kochanie, Misiek postanowił CI pomóc :)

to jest moduł uniwersalny, który podpina się do zwykłych wyłączników - rysunek na dole strony. Programujesz na jakiej zasadzie ma ściemniać / wlączać...

http://e-domus.com.pl/sciemniacze/8071-sciemniacz-oswietlenia-350w-do-puszki-podtynkowej-sco-801.html

poczytaj. W razie czego Misiek obiecał pomóc = zaznajomić się z tematem na tyle by go ogarnąć. My nawet nie planowaliśmy ściemniacza. U Michała był i mi tylko oczy się męczyły przy niepełnym świetle. U nas nie będzie żadnych ściemniaczy, wystarczy, że dzieci ściemniają ;p

Też Wam na IPhonach nie działa cytowanie?

Aga, kochana jesteś przeogromnie, ale nie kłopocz Miśka :) Miałabym wyrzuty sumienia, a On i tak masę rzeczy ma na głowie...

Ja i tak w kwestii sciemniaczy na razie patrzę co jest wogóle dostępne, a ostatecznie i tak pójdę do elektryka mojego ulubionego :) będzie dobrze :)

Tylko mu wspomnialam, on sam tak! Biedny nie moze pisac na forum, bo ma dysleksje, dysortografie i wstydzi sie. Nie dziwie mu sie. Wiec tylko czasem czyta co tu sie u nas w watku zadarza. I zyje moimi opowiastkami co u moich ulubionych kolezanek forumowych. Wczoraj np przezywalismy balustrady u Chloe i on byl w szale wyszukiwania sciemniaczy a ja mu mowilam, zeby sie nie meczyl, bo to temat, ktorego z prwnoscia nie podejme gdyz nie ogarniam. Kazal mi wyszukiwac ten czarny okraglu a potemnuparl sie, ze mam Ci o tym napisac. To mu uleglam zeby sie odczepil. Nie lubie pisac nie rozumiejac doglebnie o czym rozprawiam. Wybacz ;)

Spoko ;)

Ja też mam problemy z ortografią :) Dysleksji u mnie nie diagnozowali, bo się jeszcze wtedy nie diagnozowało, to nowa moda :) Na siłę mnie zasad uczyli :)

Niech pisze :) Ja czasem piszę w wordzie (podkreśla na czerwono i podpowiada - uwielbiam go), a potem wklejam. A czasem się nie przejmuję :)

Tylko mu wspomnialam, on sam tak! Biedny nie moze pisac na forum, bo ma dysleksje, dysortografie i wstydzi sie. Nie dziwie mu sie. Wiec tylko czasem czyta co tu sie u nas w watku zadarza. I zyje moimi opowiastkami co u moich ulubionych kolezanek forumowych. Wczoraj np przezywalismy balustrady u Chloe i on byl w szale wyszukiwania sciemniaczy a ja mu mowilam, zeby sie nie meczyl, bo to temat, ktorego z prwnoscia nie podejme gdyz nie ogarniam. Kazal mi wyszukiwac ten czarny okraglu a potemnuparl sie, ze mam Ci o tym napisac. To mu uleglam zeby sie odczepil. Nie lubie pisac nie rozumiejac doglebnie o czym rozprawiam. Wybacz ;)

Aga, pozdrów Miśka - niech sobie włączy auto poprawczyianie i skrobnie coś czasem:)

Mi, jak mech - przetrwał próbę? Jogurt podałaś?:)

Widzę, że znalazłaś odmiany Nord Ceramu - fajna faktura. U mnie już prawie cała kuchnia położona - jak się skończy, cyknę foto.

Edytowane przez _Chloe_