Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mi_mała się wykańcza :(

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Subwaya nie było w bryłach 3D :)

Będzie Subway.

Aha :)

A te szare płytki na podłodze to Nord Ceram?

Fajna ta nowa wersja łazienki, zadam nurtujące mnie pytanie - nie będziesz miała mokrego blatu po wzięciu prysznica? A korytarz to tylko na wizce się taki wydaje, w rzeczywistości na pewno nie jest długi - ile tam jest cm?

Miałam Cię jeszcze zapytać - Ty Finish deskę bierzesz z powodu ogrzewania podłogowego?

Zastąpisz czarnymi kinkietami :) Też będzie pięknie :)

Bardzo bardzo ta wersja z kotkiem :D

Takie kinkiety ma Aquaform, max 150 cm http://www.aquaform.pl/kinkiety,SET_RAW_KINKIET,DA000

Ale kiedyś dowiadywałam się u nich o możliwość wykonania innej długości lampy, i nie było problemów z wykonaniem. OCzywiście za odpowiednią opłatą. Nieniską :rolleyes::lol2:

Pomyliłam się, długość tej ściany to 171,5 cm około :) Dalej długi, ale nie 250 cm :)

150 cm lampa by spokojnie dała radę.

Aha :)

A te szare płytki na podłodze to Nord Ceram?

Fajna ta nowa wersja łazienki, zadam nurtujące mnie pytanie - nie będziesz miała mokrego blatu po wzięciu prysznica? A korytarz to tylko na wizce się taki wydaje, w rzeczywistości na pewno nie jest długi - ile tam jest cm?

Miałam Cię jeszcze zapytać - Ty Finish deskę bierzesz z powodu ogrzewania podłogowego?

Na podłodze Terratinta Betoncrete Minimal Matt Rektyfikowana w rozmiarze 60x60

"Korytarz" miałby 85 cm.

Co do mokrego blatu, to myślę, że raczej nie będzie, do blatu jest 160 cm :)

Fertig-Deskę z Jawor-Parkiet :) Biorę dwuwarstwówkę, bo podłoże raczej dość słabe w blokach robią, i wolałabym nie mieć problemów z litym drewnem. Ze wszystkich dwówarstwówek ta i chyba Khars (ale mogę się mylić :)) mają 6 mm warstwę użytkową drewna. Starczy na dwa cyklinowania. A później to chyba przyda się remont generalny :)

Jestem po rozmowie z deweloperem, i pomimo że mojego piętra jeszcze nie ma, nie mogę już wprowadzać zmian w projekcie.

Czyli pozostaje pogadanie z brygadą od łazienki i samodzielne przerabianie instalacji, z utratą gwarancji dewelopera. Zobaczę, jak by to wycenili, ale do przeniesienia byłby oppływ pralki - bardzo daleko od pionu, kaloryfer - te dwie rzeczy wymagałyby kucia ścian przez dosłownie całą łazienkę. Dodatkowo gniazdka, ale to pikuś :) No i największy chyba kaliber - przygotowanie podłogi pod odpływ liniowy - deweloper wszystko z odpowiednimi spadkami przygotowuje mi pod opcję 1 :) Trzeba byłoby kuć podłogę w prawie połowie łazienki, wyrównywać w miejscu "obecnego" prysznica i odpowiednio przygotować w rogu obok :(

Zobaczę, jaka będzie wycena tych prac... Najgorsza jest utrata gwarancji, w obecnym mieszkaniu się nam przydała :)

Pomyslimy, wszystko zależy, jak wyceni te prace moja przyszła brygada i jak pracochłonne będą te zmiany.

Edytowane przez mi_mała
dopisek

Myślę dalej - chcę wypracować dwie wersje - jedną na wypadek, gdyby zmainy okazały się gotówkożerne i spowodowałyby miesieczny łazienkowy armageddon.

Wersja Madzi jest spójna - i nie wymaga żadnego podrasowywania :) Piękna jest po prostu, czysta w formie i prosta.

Wersja 1, według naszego pomysłu, po skasowaniu wnęk za WC wymaga podrasowania - ściana zrobiła się lekko goła i aż mnie ciągnie, żeby na ten przykład powiesić tam delikatną półeczkę drewnianą (jak blat) i postawić na niej jakąś grafike czy coś... Czy to byłby dobry pomysł?

Porównanie ściany WC przed i po usunieciu wnęk:

1KZiye.jpg

Myślę o czymś takim:

http://designyourlife.pl/wp-content/uploads/2014/03/p%C3%B3%C5%82ki-na-obrazy-1024x768.jpg

http://www.stylidesign.pl/zdjecia/produkty/duze/2013042312385801-Oswietlone-drewniane-polki-w-lazience.jpg

Albo może zrobię standardową (niską) zabudowę stelaża WC i obłożę go tymi drewnopodobnymi płytkami?

Nie mam wizji, chyba jestem "prawdziwą babą" :), tysiąc pomysłów, żaden dobry, potem żadnego - a taki z definicji też zły...

O czymś takim myślę:

http://2.bp.blogspot.com/-qYnqPFc1O3Q/TwSEmo42vFI/AAAAAAAAE2M/mIPD7Wq4leM/s320/DSCN5421.JPG

blog "a życie kołem się toczy"

taką fajną półkę znalazłam, może coś takiego kombinować?

http://czarnekreski.blox.pl/resource/wc_215.jpg

czarnekreski.blox.pl

DekoSign robi coś takiego - lustra samoprzylepne, może własna kompozycja?

http://img.ec24h.pl/lumina/tmp/b/9/8/4/news/pusta-sciana-pozbawiona-wyrazu-stworz-wlasny-projet-2.800x800.jpg

ale to już chyba przekombinowane. Dziś mam gorączkę i czuję się kiepsko, więc chyba muszę zalec... nic dobrego nie wymyślę...

Edytowane przez mi_mała

Mi, Ty jednak masz ciągoty do półek i wnęk :lol2: Zostaw tę ścianę czystą, bez niczego. A jak już masz potężne ciśnienie na zrobienie tam czegokolwiek, to nie półki, please, ale może obrazek w ramce, czarnej naturalnie, z napisem np. "Every tub must stand on its own bottom", ładną czcionką. Czyli prosto i subtelnie ;)

Mi, Ty jednak masz ciągoty do półek i wnęk :lol2: Zostaw tę ścianę czystą, bez niczego. A jak już masz potężne ciśnienie na zrobienie tam czegokolwiek, to nie półki, please, ale może obrazek w ramce, czarnej naturalnie, z napisem np. "Every tub must stand on its own bottom", ładną czcionką. Czyli prosto i subtelnie ;)

No chyba mam jakieś takie ciągoty :)

Mam straszne cisnienie, mam nadzieje, ze tylko dziś :) w połączeniu z gorączką :p Może jutro przejdzie :)

Na podłodze Terratinta Betoncrete Minimal Matt Rektyfikowana w rozmiarze 60x60

"Korytarz" miałby 85 cm.

Co do mokrego blatu, to myślę, że raczej nie będzie, do blatu jest 160 cm :)

Fertig-Deskę z Jawor-Parkiet :) Biorę dwuwarstwówkę, bo podłoże raczej dość słabe w blokach robią, i wolałabym nie mieć problemów z litym drewnem. Ze wszystkich dwówarstwówek ta i chyba Khars (ale mogę się mylić :)) mają 6 mm warstwę użytkową drewna. Starczy na dwa cyklinowania. A później to chyba przyda się remont generalny :)

Dziękuję za odpowiedź, pięknie wyglądają na wizualizacji :yes:

A, czyli jesteś zdecydowana na deskę warstwowową (Fertig i Finish to to samo, firma się podzieliła, jakaś rodzinna to była). Bo ja już też miałam to mieć, ale podłoże mi wzmocnią i za 1000 zł więcej będę miała litą deskę dębową 21 mm.

Bo już zamknęli termin zgłaszania zmian lokatorskich. Tak to niestety już jest...

Chyba brak im dobrej woli, u nas też był termin określony, ale dopóki mogli, czyli piętra nie było, szli na rękę.

Dziękuję za odpowiedź, pięknie wyglądają na wizualizacji :yes:

A, czyli jesteś zdecydowana na deskę warstwowową (Fertig i Finish to to samo, firma się podzieliła, jakaś rodzinna to była). Bo ja już też miałam to mieć, ale podłoże mi wzmocnią i za 1000 zł więcej będę miała litą deskę dębową 21 mm.

Chyba brak im dobrej woli, u nas też był termin określony, ale dopóki mogli, czyli piętra nie było, szli na rękę.

Chyba jestem, pewnie będę zbierać oferty koło grudnia-stycznia. Zbadamy stan wylewki i wtedy okaże się, czy parametry nadają się na litą dechę, czy lepiej nie ryzykować... I wtedy podejmiemy decyzję. Wolałabym oczywiście litą dechę :)

Co do dobrej woli - jedne zmiany lokatorskie mam już zgłoszone w terminie i opłacone. Zaaneksowane w akcie itp. Może faktycznie trochę jej brak, ale tłumaczą się tym, że mają już zamknięte plany, wyliczenia itd. i nie chcą wprowadzać do nich poprawek. Nie jestem w stanie dyskutować z argumentem, że zgodnie z umową termin upłynął. Pewnie są bardziej elastyczni deweloperzy - mój taki nie jest :(

Madzia to super zdolna dziewczyna :). Świetnie wyprostowała i poukładała Twoją łazienkę :). O wygódce dla kotka już nie wspomnę :).

Czarne baterie wyglądają bosko, ale chrom też jest ok :). Gdyby lustro było w mojej łazience to nie sięgałoby baterii :no:

Mi, a może po prostu zapytaj czy coś jeszcze można zmienić. Terminy terminami, ale czasem wydaje nam się, że już nic się nie da, a okazuje się, że się da :stirthepot: Pytanie nic nie będzie kosztowało (no może trochę się spocisz z emocji ;))

Zgadzam się z Tobą Julianno w pełnej rozciągłości co do talentu Madzi :)

Ja, tak jak pisałam, jestem już po rozmowach z deweloperem. Wyszłam z tego samego założenia co Ty - pogadać nie zaszkodzi, najwyżej stracę trochę nerwów. Pobiegłam z tą wersją następnego dnia po tym, jak dostałam ją od Magdy, pokazałam ją Wam i wzbudziła pozytywny oddźwięk.

W polu stracenia nerwów osiągnęłam dużo :) w polu negocjacji poległym z kretesem: usłyszałam, że mam zgłoszone zmiany, termin na poprawki minął i deweloper żadnych już nie przyjmie.

To też do końca nie jest zła wola :( umowę mam w formie aktu. Plany mieszkania są załącznikami. Odbieram mieszkanie zgodnie z umową. Czyli kolejna zmiana to kolejny aneks do aktu notarialnego - czyli konieczność angażowania pełnomocnika dewelopera oraz projektanta budynku do wrysowania zmian.

Gdyby deweloper był mniejszy i mniej przejmował się zgodnością planów ze stanem faktycznym i projektem może dopuszczałby zmiany w biegu i na SMS. Ale nie jest - wszystkie sprawy załatwiane są w pełni formalnie.

Bo już zamknęli termin zgłaszania zmian lokatorskich. Tak to niestety już jest...

Mi, a wiesz jaka firma wykonuje instalacje?

Może spróbuj do nich uderzyć.

Piszę to, bo moja firma zajmuje się instalacjami, m.in. w budynkach mieszkalnych, i jeśli ktoś by się zgłosił to nie byłoby problemu.

Chociaż... jeśli deweloper takie a nie inne stanowisko trzyma to może się nie udać :(