Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolizja z istniejącą siecią energetyczną

michcia1

Recommended Posts

Witam!

Wystąpiłam do Energi z wnioskiem o wydanie zaświadczenia o mozliwości doprowadzenia prądu do działki. Potrzebne do wniosku o WZ.

Takie pismo wczoraj otrzymałam.

A tam: "nieruchomość koliduje z istniejącą siecią energetyczną. Inwestor (...) powinien ponieść koszty dososowania terenu do przyszłej inwestycji (...) poprzez likwidację kolizji z istniejącą infrastukturą techniczną na warunkach okreslonych przez Energa (...)".

Co to znaczy???

Przez działkę (pole) przechodzi linia wysokiego napięcia, ale w odległości ok. 300 - 350 m od części, na której chcemy się budować. W dodatku oddziela ją lasek. Słupa na działce nie ma.

Czyli co mam zrobić? Jak zlikwidowac kolizję???

W poniedziałek zamierzam zadzwonić do Energi, ale gryzę się tym strasznie. Więc może ktoś z forumowiczów wie, o co chodzi?

Co to znaczy sieć wysokiego napięcia - podaj konkretnie napięcie (istotne jest to, czy faktycznie jest to wysokie napięcie, czy też średnie, np 15 kV). Wszystko powinnaś mieć na mapce

aktualizowanej do celów projektowych, może oprócz wspomnianej linii napowietrznej jest jakiś odcinek kablowy pod ziemią? Bez mapki nikt Ci szegółowo nie odpowie. Kolizja to pokrywanie się budynku z istniejącą siecią lub ze strefą ochronną (przy wysokim napięciu rozumianym wg normy to może być kłopot).

• 1 month później...

Witaj :)

My mieliśmy podobnie a właściwie może mniejszy kłopot bo mieliśmy kolizję ale ze słupem NN. My dowiedzieliśmy się od Taurona że musimy sobie przebudować sieć na własny koszt bo im kolizja nie przeszkadza a jeśli nam przeszkadza to trzeba sobie przebudować:mad: na darmo było jeżdżenie, proszenie sami usuwaliśmy kolizję. Także nie wiem jak to będzie z wysokim napięciem...