meping 02.03.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witam, Jako że wiosna idzie, przymierzam się do wykonania instalacji CO w naszym domku (tak wiem, ja zawsze dziwny byłem ). Śledząc od dłuższego czasu różne fora dowiedziałem się, że moc kotła (szczególnie GS) zależy od dwóch parametrów: powierzchni wymiany ciepła oraz szczególnie w przypadku kotłów o niewielkim palenisku, ale za to wysokich od powierzchni tego ostatniego. Jako że chcę zlecić wykonanie kotła wg. mojego pomysłu (niewielkie palenisko, wysoki) potrzebuję oszacować, jakiej wielkości palenisko wystarczy do moich potrzeb, przy założeniu palenia wyłącznie węglem, czyli nie uwzględniając konieczności wkładania większych kawałków drewna niż potrzeba na rozpałkę. Zapotrzebowanie budynku na ciepło mam nikczemne (obecnie przepalamy już tylko w kominku popołudniami mniej więcej od godziny 17-tej niezbyt intensywnie), stąd potrzebną moc kotła szacujemy na nie więcej jak 8KW. Myślę o palenisku o powierzchni mniej więcej kwadratu jaki uzyskuje się z najmniejszych chyba sztabek do wykonania rusztu, czyli ca 26,5 x 26,5. Czy ktoś posiada wiedzę i może się nią podzielić odnośnie pytania z tematu, tzn. jak kształtuje się zależność pomiędzy powierzchnią paleniska a mocą kotła (przy założeniu odpowiednio dobranego wymiennika)? Pozdrawiam meping Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts