nikt ważny 02.03.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Może podyskutujemy sobie tutaj, by nie zaśmiecać wątków przeznaczonych na konkretne pytania Forumowiczów?Jeśli nasze odpowiedzi a w jakimś wątku nie będą jednoznacznie zgodne tutaj podyskutujmy a tam podajmy link do tego miejsca - nasze spieranie się i uzgadnianie stanowisk zaśmieca inne wątkiCo Wy na to? Jeśli pomysł jest do d... skasujemy ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.03.2014 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Przypomnę swoje wypowiedzi O największej firmie w kraju o której nikt nie ma odwagi napisać, co naprawdę myśli tu nie chodzi o podbijanie opinii o sobie,Fin. Bądźmy szczerzy i powiedzmy to wprost.Wielu obawia się gniewu potentata, który bez pardonu toczy walkę z każdym oponentem. A wogóle najlepiej pójść na wojnę z konkurencją ocenianą o wiele wyżej, to nobilituje (przykład nawalanki z Oknoplastem) Niezaprzeczalnym jest fakt, że jest to największy producent w Polsce i chyba już w Europie. Niezaprzeczalnym jest fakt, że w TV prezentuje reklamy skutecznie grające na emocjach klientów. Ale te fakty nie oznaczają, że jest to produkt dobry czy bardzo dobry. Faktem też jest, że ośmieszył się ogromnie piosenką o Prezesie ale też była to kolejna okazja, by o firmie było głośno. Bo nie ważne jak się mówi ważne, że się mówi. Sam profil nie dorasta do pięt większości profili na rynku. Tworzywo o chyba najmniejszej gęstości z możliwych, stal jakaś "dziwna" bo nawet tępym wiertłem przewiercasz jakbyś wiercił dalej w plastiku. Okno najbardziej porównywalne O34 względem konkurencji lżejsze o co najmniej o 5 kilo ( w pakiecie dwuszybowym na 4mm) O jakości obsługi dealerów nie ma co wspominać z jednej strony, zaś z drugiej widać zaślepienie sprzedawców w firmę i w porażającej większości totalny brak kompetencji Wątpliwe są także badania ich okna na parametry i w wyniki mogą uwierzyć tylko ludzie niezorientowani. Nawet mało rozgarnięty człowiek powinien zrozumieć, że okno z szybą 0,7 nie ma szansy mieć w wynikach Uw=0,8, zwłaszcza że badania nie dotyczą okna referencyjnego, czyli nie mamy skali porównawczej z konkurencją. Ocenę takiego postępowania pozostawiam innym. Hmmm... to tak jakbyś miał kupić auto mające 100 koni ale pod maską prawowałoby tylko 10. Nie uważam, że nie powinno być na runku okien za niską cenę ale dorabianie do tego wizerunku najlepszego na rynku produktu jest moim zdaniem niemoralne i powinno być nagłaśniane by klient naprawdę wiedział z czym ma do czynienia. Chcesz mieć okna na 5 maksimum 10 lat i w większości mieć z nimi problemy, kupuj. Kto Ci broni. W ogromnej większości zamontują Ci je ekipy także wykonujące swą pracę z najniższe stawki, bardzo często na poziomie kosztu zakupu materiałów i nie wymagaj o takiego montażu zbyt wiele. (Najniższa stawka z jaką się zetknąłem w kraju to 6 zł za 1mb obwodu okna w surówce gdzie samo zużycie materiału przy prawidłowym jego stosowaniu jest na tym poziomie ceny) Ale kupuj, kto Ci broni ?! oraz z wątku o Poradach Ekspertów o niechęci najważniejszych do uporządkowania rynku usług "okniarskich" MM - niestety, takie życie. Małe żuczki mają zapie... by przekonywać innych i za to dostają kasę i.... nabijają kasę innym. Jesteś tak samo malutkim jak wszyscy tutaj ale... ale skoro usłyszałem już z ust jednego z montażystów mającego łeb na karku, ze chyba sam zrobi badania szczelności u któregoś ze swoich klientów zainteresowanych i godzących się a różne sposoby montażu to chyba coś jest nie tak w całym systemie Siedzą sobie tacy "specjaliści i teoretycy" w ITB i ich "pomysły" większość z nas może sprowadzić do parteru. Jak wspomniana już pełna szczelność połączenia okno-mur czy też o 15dB większa izolacyjność akustyczna połączenia okna z murem od samego okna Niestety, tak jak napisałem niedawno prawdę o Drutexie tak samo napisze teraz o ITB. Powinni ten instytut rozwiązać bo nic nie robi. Nawet nie są zdolni do jakikolwiek prawdziwych badań i jako jednostka zbędna czy wręcz blokująca rozwój powinniśmy wszyscy przyjąć jako obowiązujące zalecenia RAL, żółta książeczka, ba !!! to już księga powinna być dla wszystkich tym samym jak kiedyś dla Chińczyków czerwona książeczka Mao. Mając taką wykładnie obowiązujących norm montażu można wykonać kolejne ruchy. A nie od d... strony zabierać się za porządkowanie rynku usług budowlanych. Mająć taki argument za plecami bierzemy się za "architektów" z Bożej łaski. Bo to ich psim obowiązkiem jest w projekcie opisać i narysować jak ma zostać wykonany montaż, a jak nie potrafią wystarczy ze napiszą - zgdonie z RAL 09766897687 czy inne cyferki. Mając to w ręku Inwestor bierze za ryj każdego domorosłego wykonawcę który będzie chciał to zmienić a powołany od podstaw GUNB sprawdza budowy i dopieprza kasy za niezgodność z projektem I mamy spokój. Papraki znikają z runku albo się do niego dostosowują, znikną wtedy montażyści za 6 zł, znikną złodzieje okradający nasze Państwo, a tym samym okradający każdego z NAS, robiąc na czarno. Ideał? Wbrew pozorom osiągalny tylko jak wszystko w tym pochrzanionym Kraju, nikomu na tym realnie nie zależy Bo fakt, że jest taki MMichał czy T12345T, czy ja, czy Stary, czy inni, nie ma realnie na nic wpływu i możemy sobie tu chrzanić do usr... śmierci i jeden dzień dłużej Niestety Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.03.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Nie chce mi się przenosić moich wypowiedzi, ale wątek odnotowałem:-). Obiecuję nie prowadzić rozważań w innych miejscach FM. Tam tylko krótkie tak lub nie:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.03.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witam Jestem za a moderator będzie mógł się wykazać i zrobić porządki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.03.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Andrzeju - widzisz mamy zamknięty krąg, branża się nie chce scalić, laboratoria nie mają możliwości działać charytatywnie, nawet jeżeli którykolwiek z producentów danych rozwiązań takowe badania jakimś cudem wykona to reszta uzna je właśnie za gó... warte bo to tylko kolejny chwyt marketingowy itp itd i tak do bólu. Każda inicjatywa wymaga zaangażowania środków, a jak są środki to są i darczyńcy, sponsorzy itd i znowu nawet najlepsza inicjatywa będzie skażona interesem jednej czy drugiej firmy. No to widzę, że i Ciebie dopadło:-). Rozwiązanie tej rzekomo patowej sytuacji jest dość proste. Aż dziw bierze, że tego do tej pory nie uczyniono, ale prawdą jest też, że łatwiej łowić ryby w mętnej wodzie. Widać wszystkim to pasuje, chociaż w wywiadach i na szkoleniach jakość z gęby im nie schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.03.2014 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witam Co do przenosin, słuszna uwaga - prośba do moderatora aby to uczynił a na razie ... Andrzeju - widzisz mamy zamknięty krąg, branża się nie chce scalić, laboratoria nie mają możliwości działać charytatywnie, nawet jeżeli którykolwiek z producentów danych rozwiązań takowe badania jakimś cudem wykona to reszta uzna je właśnie za gó... warte bo to tylko kolejny chwyt marketingowy itp itd i tak do bólu. Każda inicjatywa wymaga zaangażowania środków, a jak są środki to są i darczyńcy, sponsorzy itd i znowu nawet najlepsza inicjatywa będzie skażona interesem jednej czy drugiej firmy. A co do tego RALa - dobra to sprawa ale nas Polaków stać na opracowanie własnego a nie wysyłanie ludzi na szkolenia do Niemiec, które nijak się będą miały do polskiej rzeczywistości budowlanej. Pozdrawiam Widzisz MM, jakoś wszyscy dostosowali się do badań na oknie referencyjnym i co? Znalazła się firma mająca to w d.... i przebadała 150/150 i chełpi się wynikiem, przekłamanym wynikiem I to jest dla mnie dziwne, wszyscy o tym wiedzą i milczą, bo co? Bo Druty wytoczą działa i pójdą na wojnę ? Takie jawne oszustwa choć w sumie nie jest to do końca oszustwo, powinno się nagłaśniać i potępiać. Jest to jawna manipulacja choć w świetle prawa mogą robić co chcą ale nikt nie ma odwagi o tym na głos pisać a klient.... klient to... czasem mam cholerną ochotę nazwać większość klientów po imieniu ale tu jakoś nie wypada. Moim zdaniem powinno się zacząć robić badania a nie tylko o tym mówić. Czy ma znaczenie w słynnej już tabelce jaka została użyta piana? jaka folia? Jaka wełna? Liczy się, że do 600Pa oba rozwiązania idą łeb w łeb I powiedzcie mi, dlaczego (!!!) tej tabelki nie można nagłośnić ? Dlaczego nie można jej opisać i wyjaśnić ? Skoro my sami jesteśmy cykorem podszyci to jak ma być dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.03.2014 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Dlaczego w dalszym ciągu tolerujemy istnienie nazwy "ciepły montaż" wymyślonej przez Illbruck dla swego systemu I3To też jawne kłamstwo i granie na naszej inteligencji w myśl zasady, że "głupi lud to kupi" i kupił.Kolejna uwaga, niestety przyłożę teraz klientom.W porażającej większości sprawiają wrażenie jakby w podstawówce i później chodzili cały czas na wagary. Zadają takie pytania, że chwila przypomnienia sobie podstaw fizyki i sami znają odpowiedź. Niestety, mając takich klientów można im wciskać każda głupotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.03.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witam Co do tabeli i tym podobnych badań, pełna zgoda, mówię Ci ja jestem wstanie zamontować okno i uszczelnić je gazetami i otrzymam równie dobry wynik, dlatego zadaję po raz kolejny pytanie "na jak długo?". Co do walki z nazwą "ciepły montaż" to tego już się nie cofnie, podobnie jak tego, że większość ludzi ma na dachu "veluxy", a do sprzątania używają "elektroluxa", jedyne co zostaje to próba uświadomienia co do za ustroństwo A co do klientów, inwestorów - no cóż tak już jest i będzie, nieraz już starałem się podpowiedzieć co i jak a potem widziałem, że i tak CCC wygrało, żal wielki no ale cóż takie jest ryzyko "darmowych porad" i do nikogo nie mogę mieć zastrzeżeń Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.03.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 (edytowane) Widzisz MM, jakoś wszyscy dostosowali się do badań na oknie referencyjnym i co? Znalazła się firma mająca to w d.... i przebadała 150/150 i chełpi się wynikiem, przekłamanym wynikiem I to jest dla mnie dziwne, wszyscy o tym wiedzą i milczą, bo co? Hm... jednak z takimi wystąpieniami trzeba ostrożniej. Jednodzielne okno "referencyjne" (kolejne nieuzasadnione pojęcie) może mieć równie dobrze wymiar 1230 x 1480 jak i 1537 x 1480 albo 985 x 1184:. EN 14351 tablica E.1. Umiejętność korzystania z norm, to też... umiejętność. . Pojęcie i3 pochodzi od illbrucka - "ciepły montaż" to już krajowy pomysł nie wiedzieć dlaczego podchwycony przez dostawców materiałów uszczelnieniowych:-( Edytowane 2 Marca 2014 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.03.2014 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 i to też kolejny przyczynek do tego by ten bajzel uporządkować. By jakiekolwiek porównania miały sens muszą dotyczyć podobnej konstrukcji i tyleDlatego napisałem o pewnego rodzaju uczciwości wobec klientów albo stosuje się do gabarytów szanowanych przez wszystkich albo wykorzystuje się luki w przepisach.I jeśli już się nagłaśnia wyniki to podkreśla się także, że zostały wykonany inaczej niż większość.Czy uważasz, że nie mam racji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.03.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witam Co do tych przytaczanych badań, które to mają na celu jedynie zagrywki marketingowe to słyszałem już wiele: - po co w takie okno dawać stal ? skoro to tylko do badań a i współczynnik ładniejszy wyjdzie - w zestawieniu rama skrzydło zminimalizować wysokość zabudowy skrzydła aby szyba była możliwie duża i inne zabiegi dzieki którym wymiar szyby rośnie. - ładowanie pakietu 4 szybowego a co, współczynnik będzie ładny a że ta konstrukcja jest niesprzedawalna ? eeee a co tam - różne metodologie badania w zależności od laboratoriów - itp itd ale co my się nad takimi tematami pochylamy skoro ADAC również zaliczyło niezłą wpadkę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.03.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 i Czy uważasz, że nie mam racji ? Nie masz. Producenci, sprzedawcy, a co za tym idzie klienci w większości nie znają normy i nie potrafią z niej korzystać. Chociaż istnieje w obrocie od prawie 8 lat śmiem twierdzić, że są wśród nich jeszcze tacy, co w ogóle nie wiedzą o jej istnieniu, więc jak i z kim tu mówić o jej porządkującym znaczeniu? Aktualnie oprócz normy mamy jeszcze CPR. Związek obu dokumentów jest ścisły i oczywisty, niczego w tym względzie nie trzeba porządkować szczególnie w obrębie "okien referencyjnych" no może oprócz zawartości głów tych, którzy powinni z tego na co dzień korzystać. Ale oni już... wszystko wiedzą. A jeśli nie wszystko, to na pewno wiedzą swoje i to im wystarcza:-). Jeśli kilka tysięcy firm jednej branży wie i mówi "swoje" to z tego robi się jedynie zgiełk. Trwa on nieustannie od lat i będzie trwał. Wniosek z tego taki, że branża lubi jazz:-). Dla klientów brzmi on niestety jak kocia muzyka, czego przykładem to forum, na którym ciągle to samo, tak samo. Z takim samym efektem niestety:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.03.2014 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 niestety, uważam inaczej. Jeżeli dopuszcza się dokonywanie badań na różnych wymiarach okien, gdzie wiadomo, że zawartość najcieplejszego elementu jakim jest szyba, jest procentowo różna, daje to zgodę na manipulację wynikami dla określonych korzyści Możliwe, że wiem "swoje" . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.03.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Możliwe, że wiem "swoje" . . . Bez urazy,, ale zafiksowałeś się na coś i trzymasz się tego jak pijany płotu. Według mnie niepotrzebnie. A niech każdy sobie bada co chce, to nie ma większego znaczenia o ile wiesz jak to czytać i co z tego wynika. Korzystanie z badań, to kolejna umiejętność. A budowanie fajnej oferty na podstawie normy, CPR i wyników badań, to już umiejętność kwalifikowana. W tej branży nieomal tajemna:-).. Jak to napisały w innym wątku jakieś "Okna Śląsk" aktualnie przy zakupie okien przede wszystkim trzeba się skoncentrować na "parametrach wkładu szybowego" i "stosunku ceny do jakości". Widać głupich nie sieją. W cudowny sposób sami się namnażają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.03.2014 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 widzisz, nie zafiksowałem się. Tylko jak laik ma odczytać wyniki badań wykonane na kilku różnych wymiarach Wymagasz zbyt wiele. Niestety mam okazję poznawać rynek także z drugiej strony i jestem przerażony. Dopiero teraz widzę, ile racji mają Ci piszący o totalnej ignorancji sprzedawców, ich niewiedzy i głupocie.Kolego T12345T musisz założyć w swych rozważaniach totalną tępotę kupujących i sprzedających, czego przykładem jest właśnie wpis reklamującego się oknaslask.pl, który już pierwszym wpisem ukazał się totalnym ignorantem mimo że niby napisał prawdę ale tylko część prawdy. Przy takim założeniu parametrów Uw przy różnych próbkach mija się celem bo "głupi lud" kupi to, co własnie uczynił Drutex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.03.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witam Panowie a może jakaś mała nasiadówka na Budmie ? Jestem czwartek i piątek (proponuję piątek no chyba, że wieczór czwartkowy?) A może znajdzie się większe grono ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.03.2014 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 nie wiem czy będę, nie zarezerwowałem sobie noclegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.03.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Ja mam blisko, więc jakby co to na telefon:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 03.03.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam Panowie a może jakaś mała nasiadówka na Budmie ? Jestem czwartek i piątek (proponuję piątek no chyba, że wieczór czwartkowy?) A może znajdzie się większe grono ? Pozdrawiam Zapraszam na Budmę wszystkich we czwartek (13-tego) na stoisko Zrzeszenia w hali 5 st.2 - od godz. 12.00 chcemy tam poprowadzić Hyde Park, gdzie każdy będzie miał okazje wypowiedzieć się, podyskutować, zgłosić postulaty.. Może uda się ustalić coś bardziej konkretnego. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.03.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam Zapraszam na Budmę wszystkich we czwartek (13-tego) na stoisko Zrzeszenia w hali 5 st.2 - od godz. 12.00 chcemy tam poprowadzić Hyde Park, gdzie każdy będzie miał okazje wypowiedzieć się, podyskutować, zgłosić postulaty.. Może uda się ustalić coś bardziej konkretnego. pzdr No dobra myśl, trochę to koliduje z sympozium odnośnie budownictwa energooszczędnego ale ... dam radę Dziękuję za zaproszenie Andrzeju. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts